Voda muči graditelje Narodnog pozorišta

Građevinci kruševačkog preduzeća „Morava in” zadržaće se na gradilištu Narodnog pozorišta u Subotici najmanje još 60 dana kako bi završili poslove preuzete na javnom tenderu jula prošle godine.

Gradska uprava Subotice upravo je, uz ugovor kojim im je prošle godine dodeljen posao, objavila i da je preduzeću „Morava in” odobrila produženje roka izgradnje u odnosu na prethodno ugovorenih 270 dana, a zbog toga što su se u toku realizacije ugovora pojavili nepredviđeni radovi od kojih su neki uticali na organizaciju i dinamiku izvođenja.

Ugovor sa izvođačem potpisan je 16. jula prošle godine nakon što je pre toga postojala pauza od godinu dana. Zbog toga se iz republičke, pokrajinske i gradske kase „nagomilao” novac u iznosu od 500 miliona dinara dovoljan za završetak sedme i prvi deo osme faze. Međutim, ni do novog izvođača se nije došlo lako, nego tek nakon tri kruga pregovora tokom kojih je „Morava in” početnu cenu od nešto više od 461 milion dinara, spustila na 429 miliona.

Sadašnji produžetak je drugi aneks postojećeg ugovora, koji je dopunjavan zbog potrebe novog predmera radova, a nezvanično, upućeni procenjuju da će dodatni radovi koštati između 70 i 80 miliona dinara.

Stručnjaci su jednodušni u oceni: na obim nepredviđenih radova uticala je fazna gradnja. Narodno pozorište u Subotici gradi se, obnavlja i dograđuje već 12 godina, na njemu su se menjali izvođači, gradilište mirovalo između pojedinih faza.

U ovom konkretnu slučaju „nepredviđene” radove treba čitati i kao vlagu koju u poslednjih godinu dana nikako ne mogu da uklone iz podrumskih delova objekta. Zbog toga je prošle jeseni i stari, zaštićeni deo Narodnog pozorišta iz 1854. godine „presečen” da bi se postavila izolacija, i to naknadno, nakon što je urađena fasada. Podzemna voda preplavila je novi deo objekta kroz, kako se pretpostavlja, neblindirane otvore za lift. Problem je nastao i u starom, zaštićenom delu jer malter koji je ovde primenjen nije, kako se očekivalo, isušio vlagu. Voda se i dalje pojavljuje u podrumu, a sada se rose i zidovi starog dela što ranije nije bio slučaj.

Takođe, zbog fazne gradnje, čiji obim je prilagođavan novčanim iznosima koji su na raspolaganju, završetak niskonaponske trafo-stanice je „ispao” iz tenderske dokumentacije, te objekat nije priključen na struju.

To su problemi koje građevinci treba ubrzo da reše, ali oni koji su upoznati sa stanjem na terenu kažu da je građevinska operativa „Morava ina” pokazala veliku odgovornost i stručnost u radu na ovom objektu, pažljivo se konsultujući sa stručnjacima oko svakog detalja. Njihov posao posebno je osetljiv u delu rekonstrukcije enterijera starog zaštićenog dela objekta, odnosnog ulaznog hola, velikog stepeništa i nekadašnje balske dvorane, čija obnova i vraćanje u stanje približno nekadašnjem je u toku. Na gradilište su stigli i delovi pokretne kapije, složene konstrukcije kojom će se omogućiti mobilna veza između pozorišne sale i prostora trga na kojem je teatar.

Stručni tim angažovan oko Narodnog pozorišta sastaje se svake sedmice, a jednom mesečno tim sastancima prisustvuje i odgovorna osoba iz Ministarstva kulture. Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo je odobrilo novac za narednu fazu radova stavljajući pred građevince i obavezu da 2020. godine završe bar jednu funkcionalnu celinu u Narodnom pozorištu. To bi značilo da može da se koristi bar jedna od projektovane tri sale.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Sale kaže:

  Kad se gradi tu nam treba večnost, a kad se ruši najbrži smo.

 2. I.S. kaže:

  Ne lipši magarče do zelene trave…

 3. Borisav kaže:

  Zavrsavajte to sto pre…niko ne pamti koliko je kostalo…ako je uradjeno kako treba…ako nije…ode glava…tako treba…

 4. croat kaže:

  (Ne)strucni tim, prije bi rekao. Ja sam bio na sednici kada se u skupstini grada raspravljalo o gradnji novog pozorista i kada smo rekli da nerade to vec samo da ga renoviraju Nebojsa Janjic nam se cinicno smejao u lice. Njemu i svima onima koji su glasali i doveli do ove od pocetka idiotske ideje bi oduzeo svu imovinu, betonsku kocku srusio i izgradio moderno pozoriste u obliku stare zgrade. Kad bolje pomislim nebi ostali samo bez imovine !

 5. Salamander kaže:

  Stručnjaci bi trebalo da znaju da je na tim prostorima oko cenra nekada, ne tako davno, bila močvara i da je tekla rečica kroz centar, pa se isušivanjem dobio prostor koji su uz pomoć drvenih šipova koristili za gradnju – ta voda još uvek negde prolazi ali pod zemljom na nižim nivoima. Raspitajte se malo kako prolaze novo-gradnje sa podrumima sa lošom hidro izolacijom…koliko je meni poznato skoro svaka treća zgrada ima problem gde je naknadno vršena sanacija zbog propuštanja “kade”. Poučeni tim iskustvom su poštovani gospoda građevinci mogli da očekuju isti razvoj situacije i na pozorištu. Mene samo zanima ko kontroliše te radove koji su već završeni u našem gradu kad nam se nove fasade često obruše, nove zgrade zahtevaju novu hidroizolaciju, okna liftova se poplave, krovovi prokišnjavaju…itd. Stara gradnje još uvek stoji a oni koji su je gradili nisu bili takvi “stručnjaci”, ali mi se čini da su samo pošteno odradili svoj posao. Estetiku nećemo da pominjemo ovaj put jer ona “škatulja” svakom bode oči i narušava izgled centra grada.

 6. jasso kaže:

  Kako to sad opet voda,pa pozoriste je i sruseno navodno zbog pojave vode,a kad su radjeni novi temelji,uradjeno je sve da se vise voda ne moze pojaviti,a otkuda je sada,meni se cini da je to samo odugovlacenje posla jel se jos odgovorni nisu dovoljno ugradili i jos im je malo koliko su uzeli para za sebe……..

 7. Milenija kaže:

  Tako je kada se ne angažuju profesionalci nego naprednjački podobni kadrovi.
  Pa zar, pored ovoliko odličnih subotičkih građevinaca, da angažuju preduzeće iz Kruševca!!
  Zar oni mogu bolje od Subotičana poznavati i rešavati probleme građevina u Subotici?!
  To što je neko bio najjeftiniji, ne znači ništa, jer kad se kasnije ispostavi da radovi ne valjaju, ispadne skuplje od najskupljih ponuđača. Ali ko o tome misli u tom opštinskom društvu hohštaplera.

 8. Goran kaže:

  Zasto se pozoriste ne otvori kao jedna kompletno nova zgrada kao sto i dolikuje.

 9. Ivica kaže:

  Prosto,ko vas je tero da dirate,staru zgradu,koja je bila zdrava kao dren.Jer,su je gradili Neimari potkovani znanjem,a ovi današnji priucčeni hantlogeri samo brljaju.Bog kažnjava.

 10. HPTN kaže:

  Naravno, kada su gradili pozorište u 19. veku tada nije bilo vode. Ili je tehnologija tada bila razvijenija pa su to lakše rešili.

 11. Subotica moj grad kaže:

  Mucno mi je ovo bilo i citati

 12. ČINJENICA kaže:

  Na panou iza tarabe piše (papir sve prima) da je rok za završetak radova juni 2019. godine, dakle ovih dana. I biće, ali “malo sutra”, jer će po svemu sudeći još puno vode poteći drenažnim cevima iz podruma, ali i mimo prečistača na Paliću, odnosno uliti se da ne kažem šta direktno u turistički sektor jezera pre nego što podignuta zavesa označi …- kraj jedne, dugogodišnje drame, i početak inih drugih, mada ne i zvane “Zločin i kazna”. Barem ne u “režiji” zvaničnih organa.

 13. Pet miliona od jednog kaže:

  Pitajte starog stručnjaka, gospodina inženjera Kiralja, ako je još živ, koji je nekih godina pre rušenja proveravao statiku i nivo vode u kojoj su bili temelji i rekao im da ne treba da ruše i potpisao da je objekat stabilan dokle god i nivo podzemnih voda ne oscilira značajno. Mogli su, dakle, renovirati, ali nisu hteli. Morale su da se rušenjem sakriju transakcije sa “zamenom” poslovnih prostora. Mislili su da će stavljanjem “betonskog korita” pobediti vodu, ali je ona našla svoj put i po običaju ih zeznula, jer Pozorište je na mestu značajnog “vodenog čvora” koji se ne može tek tako eliminisati, ali to budale, na čelu sa prof.dr-idiotom Dinulovićem, tvorcem onog “neviđenog arhitektonskog čuda” dograđenog od kocke i stakla, nisu mogle da shvate! Ovo je sada, dakle, ne samo estetska nego i građevinska katastrofa – tu spasa neće biti, jedino da se sve sruši i proširi trg, a stubovi da ostanu, sa spomen pločom “graditeljima” iz 2007-2019. godine.

 14. Dragi Điki kaže:

  Ništa se tamo ne radi. Stalno se muvam oko pozorišta i ono što može da se vidi to su par majstora da se šećkaju, pomalo kuckaju i to je sve. To gradilište je mrtvo već tri godine i tako će i ostati kao što je i regionalna deponija i dom JNA i kasarna i fontana i sve ostalo. Nema tu sposobnih ludi da bila šta urade.

 15. švejk kaže:

  ta voda je Božija kazna za kenjanje o pukotini na bazenu na Prozivci….e moji pošteni…

 16. istina... kaže:

  Čestitam za sjajne komentare koji se bave suštinom! Ne znam zašto moj komentar, koji se takođe njome bavi, nije objavljen. Možda zato što je suviše surov? Šta da se radi, istina je takva, neprijatna, bolna. Napisao sam i poslao:

  “Grohotom se smejem, grohotom. Sve je više dokaza za moju tvrdnju o Novoj Atlantidi. Ne znam koja je budala donela odluku da se stvara grad baš na mestu gde je on sada ali je bila katastrofalna. Subaca tone, nestaje u podzemnim vodama, močvari, mulju. U sujeti, zlobi, netrpeljivosti, mržnji, netalentu, neznanju, nestručnosti, neradu, nestvaranju novog i korišćenju i otimačini postojećeg. To je realnost koja se bezbrojnim lažima može kriti ali se ne može izbeći. Teoriju o Novoj Atlantidi plasirao sam pre petnastak godina, smejali su mi se i gledali me popreko. Kada je pozorište srušeno tvrdio sam da će se graditi kao Skadar na Bojani. Opet sam bio popljuvan. Da vam pišem šta sledi? Ne pada mi napamet, vi “znate”. Udrite minuse, biće vam lakše. A ja ću i dalje grohotom da se smejem. Grohotom.”

  I, da se razumemo, ja ne mrzim grad u kome sam rođen, živeo i radio, kako me “neki” (iz njihovih interesa) optužuju. Ne podnosim njegovo nepodnošenje, omalovažavanje, marginalizaciju, satanizaciju i progon onih koji mu žele dobro. Ovo sa pozorištem, i bezbroj drugih primera, posledica su takvog odnosa. Šta da vam kažem? Neka vam je Bog u pomoći. Mi odstranjeni ne možemo ništa.

 17. Radnička klasa kaže:

  CECENTAR SUBOTICE OD STANICE DO GRADSKE KUĆE JE NA BARI I POTOKU IZGRAĐEN. SAV POLAKO TONE,DO KAD ĆE IZDRŽATI BALVANI STAVLJENI POD TEMELJE GRADSKE KUĆE.
  A ŠTO SE TIČE POZORIŠTA ZA OVAKVU GRADNJU MOŽEMO ZAHVALITI POKOJNIKU I NJEGOVIM PARTIJSKIM NEZASITIM NASLEDNICIMA I PRIDOŠLIM NESITIMA. ALI SVEMU DOĐE KRAJ. ZATO TREBA IZAĆI NA IZBORE DA DA BI IH ZAMENILI SAVESNIM I SPOSOBNIM DOK IH JOŠ IMA.

 18. Fux.. kaže:

  Gospodo za vrema gradonačelnika Đarđ Sorada su obnovili zaštičene objekte centra grada , Radovi su izvedeni -konzervirali u izvornom obliku poštujući arhitektonsku sredinu u kojem su nastali.
  Istom tehnikom za realni iznos moglo se izvesti obnova svih delova starog pozorišnog zdanja u izvornom obliku i konzervatorskim radovima zaštititi. Ali ali apetiti su bili zahtevniji od realnih potrebnih radova.Prije rušenja zgrade Mađarska država je ponudila znatna sredstva u opremanju postojećeg pozorišta.Od grada odgovor je bio : ‘oprema ne i dajte nam samo novac’-mislim da je sve jasno.Pošto ništa nije ukazivao da je zgrada objekta u ruševnom stanju ,premda namerno nisu održavali zgradu da bi se pojavila neka pukotina o nestabilnosti kao dokaz i razlog za buduće rušenje celokupne zgrada primenili su već u praksi poznatu metodu.
  U projektantske firme ‘Standardprojekt’ naručen je analiza stanja pozorišne zgrade po kojem zgradu treba rušiti jer su elementi zgrada u nestabilnom ruševnom stanju ,a istari građevinski materijal je dotrajalo.
  Da rušenje je trajalo godinu dana -i nije išlo kao da se radi onekom i strošenom ruševnom objektu ,već i te kako o vrlo stabilnom objektu. A taj loš građevinski materijal,drvena građa a pogotovo stara Austrijska cigla brzo je nestala sa gradilišta za koje i danas se traga bez uspeha.
  Zna se gde je ta cigla ugrađena a gde bi i bila ako ne u razna ‘Vinarija’ i kamine poznatih kako vele viđenih turbo subotičana ,picerijaša i vinskih baruna i kod novopečenih vlasnika raznih kurija u okoplici grada….Pelikani -nezasiti su nam uništili grad. A onaj glavni ‘nezasit’ nije odne sa sobom ništa tamo gde je na kraju završio…još mu koprca njegov partijski drug ‘Plinar’ …CIMGASOŠ koji čeka svoj deo kolača oko gasifikacije pozorišne zgrada-ako će dočekati….?

 19. Mercedes kaže:

  Sto bi rekli ,, Todore, Todore, što dalje sve gore ” Sve sami stručnjaci, koji ne poznaju nekadašnji teren Subotice !

 20. ČINJENICA kaže:

  @ Dragi Điki

  Nije tačno da se ama baš ništa ne radi. Eto, pre neko jutro, pomenut ne(i)mari su doručkovali pored panoa.sa ispisanim rokom završetka radova: juni 2019.Sada nema druge nego treću cifru (1) prepraviti, a ubuduće pamet u glavu: prvo okončati započeto, pa tek potom ispisati rok.

OSTAVITE KOMENTAR