Voda žućkaste boje i neprijatnog mirisa u MZ Novi grad

Meštani Mesne zajednice Novi grad u Subotici žale se na kvalitet vode za piće. Voda je, kako kažu žućkasto smeđe boje, sadrži čestice rđe i ponekad je neprijatnog mirisa.

Direktor JKP Vodoovod i kanalizacija ističe da vodu mogu očistiti isključivo ispiranjem ispiranjem ulične vodovodne cevi. Konkretnu promenu doneće puštanje u pogon nove fabrike vode. Probni rad počinje na proleće.

Retki su trenutci kada u Mesnoj zajednici Novi grad u Subotici teče čista voda. Po rečima meštana, voda je obično žućkasto-smeđe boje i ima neugodan miris.

Mirjana Božiković, Mesna zajednica Novi grad, Subotica: „Pre nekoliko dana voda nije bila žuta, već izrazito smeđa. To primećujemo svakog dana.“

Eva Kiš Ferenc je nakon pranja bele odeće, primetila da ih je smeđa voda obojila. Ali ne samo odeća, i na  kadi su ostale mrlje: „To sa več odavno primetila. Od čega je to, ne znam. Možda nešto čiste. Ta smeđa boja je katastrofa. Moja kada je ružičaste boje i jako ju je teško očistiti od te smeđe boje. Ona se nataloži na kadu i na umivaonik.”

Đerđ Šugar, direktor JKP Vodovod i kanalizacija kaže da čišćenje pijaće vode, i to samo privremeno mogu jedino rešiti ispiranjem vodovodne mreže, ali će konačno rešenje biti kada nova fabrika vode i zvanično počne sa radom: “Prošle godine, kada je počela izgradnja druge fabrike vode, skrenuli smo pažnju stanovništva da se u vodi može očekivati mutnoća. Ova boja, ova zamućenost, sadrži gvožđe. Upravo zbog toga gradimo drugu fabriku vode, da u Mesnoj zajednici Novi grad gde je do sada bila sirova voda, nakon izgradnje bude tretirana voda. Sirova voda ima veći sadržaj gvožđa, a sa oksidacijom gvožđa nastaje ta žuta boja.”

Očekuje se da će nova fabrika vode biti završena na proleće. Tada će početi i probni rad. Tada se još mora testirati kvalitet vode i ako sve bude u redu, tek će onda biti puštena u vodovod. Ovaj proces može trajati više od godinu dana. To tada direktor moli građane,da prijave svaku promenu boje na vodi centralnoj službi Vodovoda i kanalizacije.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Miki. kaže:

  Voda je žučkaste boje …? Da građani su u pravu s obzirom na enormne račune od strane JP Vodovod i kanalizace. Naime posle naplačivanja enormih iznosa poput ‘pogonske spremnost’ plus cene vode po 1 M3 metru sa pravom negoduju na kvalitet vode u svoji zgradama .Još kada čuju da će taj problem JP Vodovod otkloniti za nekoliko godina njihove žalbe su višestruko opravdane.
  Ali JP vodovod ne govori o tome da njihova javna vodovodna mreža za snadbevanje građana pitkom vodom do potrošača u 99% dolazi preko starih cevi od azbesa. A kako je poznato azbestcementne cevi su strogo zabranjene z adistribuciju vode . Naime te cevi i sve što je izrađen od komponenata azbesta su kancorogeni. Toliko o razvoju ,i ostalih nametnutih naplata od strane JP Vodovoda i kanalizacija. Sada nećemo o nepravilnim i neispravnim insalacijam gde su vodovodne cevi i cevi za odvođene fekalije blizu jedan drugome i često su tehnički nepropisno postavljene..

 2. Istina... kaže:

  Hvala za vaskoliku cenzuru, ona je putokaz kako raditi. Uvek suprotno od Antisistema.

 3. Tarabic kaže:

  Treba lepo da im se…… Mile majke, nema redovnog ocitavanja vodomera (izdali posao nekim kojekakvim firmama za pranje novca), ispiranje cevovoda ne postoji, fabrika kad bude bice…. Do tada izdrzite…
  Uzasno zapusteno JKP ko ga vodi i nije cudo, radnici odlaze, a dovode se kojekakvi strucnjaci,nezadovoljstvo u preduzecu ogromno.
  Kvalitet vode je i u Aleksandrovu i Bikovu los, Kelebija ko zna, nedavno su se zalili u Maloj Bosni ko je za to odgovoran? Nigde nema odgovora nadleznih….

 4. radnik kaže:

  Bravo za poslovodstvo Vodovoda!Bilo je puno strucnjaka do sada koji su vodili Vodovod, ali ovakvih kao sadasnji nikada.Za neupucene, odvojili su grad koji se opskrbljuje cistom i preradjenom vodom sa Izvorista 1 od MZ Novi grad i tako postigli da pomenuti grada dobija nepreradjenu vodu.Ovaj problem se javlja i na Radanovcu i na Palicu jer se ta naselja snabdevaju sa vodom koja je takodje nepreradjena.Jos jedan veliki problem je sto voda u magistralnom vodu prema Palicu, zbog povremenog ukljucivanja po jednog objekta stalno menja smer u cevovodu te spira talog sa zidova cevi i to potrosaci dobijaju na svoji slavinama.Ne pomazu tu ni stalna ispiranja-uzaludna bacanja vode.Nazalost, dok politika vodi firme te postavlja na rukovodece pozicije svoje kadrove koji blage veze nemaju sa strukom bice ovako.

 5. stormwatch kaže:

  Korisnici kojima je voda zhute boje i neprijatnog mirisa…..tuzhite javno preduzece Vodovod u kojemu sede nazadnjacki uhljebi i paraziti za pokushaj ubistva….shto to i generalno jeste. Ako neko naplacuje 500% cene za vodu koja je neispravna za ljudsku upotrebu to nije nishta drugo nego ubistvo u pokushaju!

 6. Indijanac kaže:

  Da nisu izvođači prilikom provlačenja optičkog kabla u MZ prošle godine negde presekli vodovodnu i kanalizacionu cev, i da se možda nisu negde zeznuli prilikom sanacije i spajanja istog, tako da su kanalizacionu cev spojili sa vodovodnom, a vodovodnu sa kanalizacionom cevi ?????
  Šta znaju oni jadni radnici što kopaju i rovare koja cev je za čega i koji kabel čemu služi, kada se uglavnom sve kopa bez nekih planova, nacrta, napamet, pa šta bude.

 7. Aquarius kaže:

  Pa dobro zasto neko ne uzme jednu flasu vode iz vodovoda i odnese na hemijsku analizu i nakon toga mozemo dalje da pricamo i preduzmemo adekvatne korake.

 8. Miki. kaže:

  @ radnik : Ako je ovo istina da JP Vodovod i kanalizacija samo deo strogog centra grada snadbeva sa prerađenom vodom a ostale delove sa naprerađenom vodom a da za ovo korisnici ne znaju ,tu neki krivično moraju odgovarati. Zar treba da nam se pojavi nova kolera danas 2019 godine kao što je to bilo u Subotici 1678 godine pa i kasnije kada je od te opake zaraze koja se širi nehigijeskom vodom pomrlo 80% Subotičana. Prestrašno !

 9. (ba)laban kaže:

  Ova zla SNS-SVM koalicija se ophodi prema građanima kao da su stoka koja obavezno mora da plaća sva sranja koja nam oni serviraju.

  Bahaćenju nema kraja, a da ne pričamo u nebuloznim objašnjenjima koja nam serviraju, baš poput ovog u gornjem tekstu.

  Neispravna voda… trujemo građane ine može nam niko ništa. Računi su kao da nam se iz slavina isporučuje zlato.

  Dokle više trpiti? Od kada je “demokratije” nismo imali normalne ljude u JKP i državnim preduzećima, ali ovo sad je vrhunac šljama. Da li se iko od zaposlenih u ovim preduzećima razume u svoj posao. Važno je da se of naroda skupi za plate i Vučkove autobuse, a o kvalitetu usluga nam ne dozvoljavaju ni da raspravljamo.

  Svako JKP je nalik ovom iz gornjeg teksta. Smešno je ko sve rukovodi i ko sve radi u tim preduzećima. Šampionsko mesto u “stručnom” kadriranju svakako pripada SUBOTIČKOJ TOPLANI na čelu sa “velikim i zaslužnim stručnjakom” Bobićem, a potom slede i Vodovod, Suboticatrans… ma sva preduzeća, bez izuzetka, koja su pod patronatom ovog zla od vlasti.

  Žao mi je što kvalitetni ljudi beže iz ove države bez perspektive, jer po svemu sudeći, ubrzo neće više biti ko da smeni ovaj ološ i bitange. Ako je za utehu, ostaće sami i, nadam se, da će međusobno poubijati… jer neko će of njih jednog dana morati i raditi, da bi onaj glavni imao koga da teroriše i of koga da otima.

 10. Punisher kaže:

  Treba ih tuziti

 11. Mare kaže:

  Gde i na koji nacin se moze podneti kolekivna tuzba protiv gradskog vodovoda, opstine i sl? Samo zajednickim naporima i udruzenim snagama, mozemo najvise i postici. Sve ostalo je pisi propalo.

OSTAVITE KOMENTAR