Vodič za studente – stvari bez kojih se ne može

Nakon uzbudljivih jesenskih izazova uskoro sledi početak novih borbi u sezoni zvanoj „zimski semestar“. Sama priča o borbama i izazovima koji slede jako je dobro poznata svakom studentu. Početkom nove akademske godine – bilo da ste već iskusni studenti, apsolventi ili možda brucoši – očekuju vas nove prilike, novi profesori i kolegiji, a uz to i bezbroj novih zadataka koje je nezamislivo premostiti bez pomoći koju nam mogu pružiti brojna tehnička pomagala modernog doba. Pa pogledajmo malo koji su to nužni “gadgeti” koji nam olakšavaju ovaj studentski život.

Kako bez laptopa?!

Laptop

Pisanje zadaća, izrada seminarskih radova, referata, prezentacija, sve je to danas nezamislivo bez laptopa. Retke su situacije da ćete se s velikim hamer papirom i izrađenim plakatom uputiti na fakultet kako biste izložili svoj seminarski rad. Ne samo vi, već i vaši profesori preferiraju kompjuterski izrađene prezentacije koje je lako prepraviti i obogatiti raznim grafičkim prikazima, fotografijama, skicama. Uz to, tako danas i dobijate materijale za učenje. Pa koliko god se vama učilo ili ne, sve to ipak treba barem prelistati. Makar pokriveni toplom dekom i uz šoljicu tople kafe ili čaja. Ponekad će vam za koju pauzu između predavanja baš zatrebati vaše računar da nešto dovršite ili započnete, a kompletan desktop PC zajedno sa monitorom sigurno ne nosite sa sobom. Dok je laptop sam po sebi izuzetno kompaktan i bez problema staje u svaki ruksak. I kada se setite da ćete tako kontrolisati i svoje ocene, kontaktirati sa profesorima i kolegama, jasno je da studiranje danas jednostavno nije moguće bez jedne ovakve naprave.

USB stick za arhiviranje dokumenata

Svaki put kada uložite puno vremena i truda u pisanje seminarskog rada treba razmišljati o kreiranju sigurnosne tj. backupa. Ili ste u situaciji da vam i nije prvi izbor nošenje laptopa svuda sa sobom, a ipak želite imati pristup svim svojim bitnim radovima, skriptama i dokumentima. Sve to bi vam moglo zatrebati i bilo bi idealno imati uvek pri ruci. Baš zato je dobra ideja imati kvalitetan USB stick s puno slobodne memorije za sigurnu pohranu podataka. Tako će sva vaša kolekcija znanja i radova, ili možda zabave, uvek biti uz vas. Stane vam u džep, pernicu, novčanik, a omogućava vam pristup važnim podacima u svakome trenutku.

Papirnato je ipak potrebno

Knjige

Koliko ste se puta našli u situacija kada ste morali slati podatke na mail ili žurno spremati na USB stick, pa nakon toga trčati prema kopiraonici kako biste nešto isprintali pre predavanja? Tada ste svaki puta iznova bili ljuti sami na sebe jer znate da ste tako šta mogli učiniti i sami. Zbog toga se studentima uvek isplati kupiti printer. Jedna od preporuka je kupovina 3-u-1 printera koji uz standardno printanje, nude mogućnosti kopiranja i skeniranja. Verujem da se slažete da su sve ove funkcije vrlo korisne i uštedjet će vam vreme i olakšati studentski život. Samo, pri kupovini obratite pažnju da odabrani printer podržava korištenje zamenskih tinti kako bi ostvarili dodatnu uštedu..

Dobre slušalice za komunikaciju i zabavu

Studenti često žive odvojeni od roditelja u studentskim domovima ili u stanovima s cimerima, a to podrazumeva da ni ne možete uvek raditi, pa ni slušati baš ono što vi hoćete. Zato su slušalice pravo rešenje za sve ljubitelje muzike koji u njoj pronalaze dašak mira i inspiracije. Ali isto tako, slušalice vam mogu koristiti i za lakšu komunikaciju putem interneta. Sigurno ćete ponekad trebati konsultacije sa kolegama oko nekih ispita i učenja za iste, Ili jednostavno samo želite popričati sa prijateljima koristeći neku od društvenih mreža ili besplatnih aplikacija, a tada će vam sigurno pomoći dobre slušalice s mikrofonom. A uostalom, nikad nije na odmet imati malo privatnosti prilikom razgovora.

Iako se nekada čini teškim i pravim sportskim poduhvatom u kojemu su baš sve kladionice protiv vas, studiranje je ipak izazov koji si sami možete olakšati i ponekad iskreno uživati u njemu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR