Vojska nudi gradu dva objekta za 10 miliona evra

Војска Србије је понудила суботичкој локалној самоуправи на продају два војна објекта, која се налазе у граду, за суму од око 10 милиона евра, изјавио је градоначелник Суботице Модест Дулић.

 

Дулић је рекао да се ради се о објектима некадашње касарне „Коста Нађ“, познатије као „Прва касарна“, која заузима око девет хектара на Палићком путу, као и Дому Војске који се налази на Корзоу, у центру Суботице.

 

Војска је вредност сваког објеката проценила на око пет милиона евра и понудила отплату на пет година, казао је Дулић. Он је истакао да је локална самоуправа заинтересована само за касарну јер је она „комерцијално интересантна“, док за тражену цену Дома Војске сматра да је прецењена.

 

– Тај простор може бити врло битан за даљи развој града. Тако можемо у перспективи изградити универзитетски кампус, стамбено насеље, спортску инфраструктуру. Једноставно, добијамо један леп простор за ширење града према Палићу, уз могућност комерцијализације, што значи да можемо добро да продамо неке делове – навео је Дулић.

 

С тим у вези, он је подсетио да је суботичка локална самоуправа, као прва у Србији, 2010. године за 1,85 милиона евра од републичке Дирекције за имовину купила некадашњу касарну Војске Југославије „Петар Драпшин“, познатију као „Друга касарна“, као и војни полигон „Радановац“ укупне површине 144 хектара.

 

Након инфраструктурног опремања, две године касније, аустријски „Штрасер“, односно предузеће „Тиролијан рил истејт“ купило је на локацији „Друга касарна“ четири хектара земљишта за 1,28 милиона евра.

 

– Пре две године 144 хектара смо платили 1,85 милиона, а само четири хектара продали смо за 1,28 милиона, чиме смо покрили 70 одсто трошкова куповине овог земљишта. То значи да смо улагањем у опремање ове зоне и њеном промоцијом удесетостручили њену вредност – рекао је је Дулић.

 

Када је у питању Дом Војске, Дулић сматра да је вредност од око пет милиона евра прецењена, и да Град у овом моменту нема толико средстава.

 

– Инсистирали смо код надлежних у Војсци да она уђе у даљу продају тог објекта јер нам је циљ да тај објекат живи. Садашње стање у којем је објекат празан и не функционише, Суботици није у интересу. Ми јесмо заинтересовани за њега, али не по тој цени – казао је Дулић.

 

Izvor: TanjugKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Po meni, strateški je za grad bitno kupi oba objekta.

  Ali, ako vojska otvori javno nadmetanje i to oglasi u novinama širom Evrope imaćemo navalu stranih investitora koji jedva čekaju da uđu u Srbiju i Suboticu i koji su spremni da milione ulože u kupovinu ovakvog blaga. I u tom će slučaju grad sigurno izvisiti, jer je trka sa evropskim gigantima u startu izgubljena.

  Zato predlažem ministru vojnom da za ovo parče blaga raspiše javno nadmetanje pre njegove eventualen prodaje gradu i tako napuni budžet profesionalne vojske.  

 2. rastafarijanac kaže:

  Treba otkupiti Dom Vojske po svaku cenu. Zamislite samo koliko bi banaka stalo u njega! 😈

 3. Ivica kaže:

  Voleo bih i ja da ovi objekti dođu u posed grada, ali što je previše, previše je…Ne samo za Dom vojske, već i za kasarnu…Oba objekta su nekoliko puta precenjena… Po meni čist berobrazluk od strane Vojske Srbije. Mislim, nudi gradu objekte po tržišnim cenama, kao da je u pitanju neki veliki investitor, a ne grad… Mada se postavlja pitanje i da li je uopšte konkurentna ova cena… Neka oni lepo raspišu konkurs, pa kada budu videli da nisu interesantni, neka naprave novu ponudu i ponovo dođu kod nas….

 4. djomla kaže:

  5 miliona evra za Dom vojske je stvarno puno, posebno ako se uzme u obzir to da grad i da ima te pare sigurno bi ih uložio u projekat preko puta.

  Ali ne treba zaboraviti da je taj Dom vojske fizički u Subotici a ne u Beogradu i da ovakvo stanje najviše šteti građanima Subotice koji svaki dan prolaze pored njega. Svaki odgovoran gradonačelnik bi morao da se pozabavi i problemom Doma vojske i problemom RK Beograd iako nisu u posedu grada.

  Zato treba razmišljati o rešenju, koji bi moglo da bude prelazno. Primera radi, da grad preuzme na korišćenje Dom vojske i da ga održava da ne propada, da plaća račune te da ga poslovno opet aktivira dok ga vojska ne udomi. Znači neki dogovor u kome bi vojska imala korist jer bi sačuvala zgradu od propadanja a grad sačuvao centar grada.

  Ovako koristi nema ni vojska ni grad. 

 5. ivan kaže:

  Po meni vojska te objekte treba da prepusti gradu a ne da ga pokusa ocerupati.

 6. Kertvaros kaže:

  Da je kojim slucajem Srbija u EU ovako nesto ne bi bilo nikakva tema. U zemljama EU vojska ne poseduje apsolutno nista, niti moze bilo sta od pokretne imovine ili nekretnina da iznese na pazar – pa ko da vise. Cak i ono poslednje dugme na kosulji vojnika i uckur na gacama su vlasnistvo drzave. Vojska sluzi iskljucivo za odbranu zemlje a drzava preko vlade i nadleznih ministarstava obezbedjuje materijalna sredstva i sve sto je neophodno,  ukljucujuci i zakone vezane za odbranu. Sve sto vojsci vise ne treba, pocev od starih cokula preko cebadi pa sve do imobilija iznosi se  na prodaju preko  ministarstva finansija i njemu podredjenih ustanova specijalizovanih za takve poslove.

 7. Ivica kaže:

  djomla:

  5 miliona evra za Dom vojske je stvarno puno, posebno ako se uzme u obzir to da grad i da ima te pare sigurno bi ih uložio u projekat preko puta.

  Ali ne treba zaboraviti da je taj Dom vojske fizički u Subotici a ne u Beogradu i da ovakvo stanje najviše šteti građanima Subotice koji svaki dan prolaze pored njega. Svaki odgovoran gradonačelnik bi morao da se pozabavi i problemom Doma vojske i problemom RK Beograd iako nisu u posedu grada.

  Zato treba razmišljati o rešenju, koji bi moglo da bude prelazno. Primera radi, da grad preuzme na korišćenje Dom vojske i da ga održava da ne propada, da plaća račune te da ga poslovno opet aktivira dok ga vojska ne udomi. Znači neki dogovor u kome bi vojska imala korist jer bi sačuvala zgradu od propadanja a grad sačuvao centar grada.

  Ovako koristi nema ni vojska ni grad. 

  Iskreno, meni deluje kao da ih zabole za propadanje objekata…Da je to drugačije, oni bi su već davno to ustupili gradu na korištenje, kao i ranijih godina, ili bi su izdavali ceo, ili delove objekta u zakup preduzeticima…Očigledno žele da uhvate dobru priliku da zgrnu na brzinu novac…

  Ali da treba da se lokalna samouprava pozabavi ovim problemom, tu si u pravu… Ne treba samo slegati ramenima i trpeti njihove gluposti (mislim na vojsku), već podići inicijativu na višem nivou… Kada bi su bili uporni, možda bismo na kraju dobili objekat za neku simboličnu cenu, što bi se verovatno u svakoj normalnoj državi i desilo…

  Sve ovo deluje kao da Subotica (ili neki drgugi grad) nije u Srbiji i smatra se  

 8. freelancer kaže:

  Eh, domla i Ivice…. KAKO BIH voleo da vam posudim na tren svoje “naočare” za gledanje u “sutra”… SVE BI UKAPIRALI !!!

  Naravno da je precenjeno. O razlozima ne bih 🙂 Kada bi dao Bog da vas upoznam lično, u TRI rečenice bi vam bilo jasno sve. SMRZLI biste se 🙂

  Zato, ako IKAKO postoji BILO KAKVA mogućnost kupovine… K U P I T I! Pa makar i za 10 miliona.

 9. djomla kaže:

  freelancer

  Ne moram da uzimam naočare da bi video šta će biti sutra, mogu da pogledam u juče da bi video šta će biti sutra. 🙂

  Vidim, nova vlada najavljuje “revolucionarnu strategiju” koja se potpuno razlikuje od strategije koja je vladala od 2000. do 2012. godine. 🙂

  Punicemo budžet prodajom imovine

  Kasarnu svakako treba kupiti.

 10. djomla kaže:

  Ivica:

   

  Iskreno, meni deluje kao da ih zabole za propadanje objekata…

  I meni tako deluje… A to i jeste problem koji mora da se resava inicijativom iz Gradske kuce.

 11. geometrijum kaže:

  Da li neko ima racionalno objašnjenje odnosno odgovor na nedoumicu : zbog čega Grad treba da kupi Dom JNA i kasarnu ? Moje pitanje ne implicira stav da ne treba da kupi niti pak da treba da kupi. Izjasniću se ako treba ali bbbbbbbi bilo dobro da  čujemo razloge.

  Da li postoji strategija razvoja i neka, nazovimo je, deficit lista koja predviđa šta nam treba, šta nam fali. Možda je to svest siromaha koji bi da kupi sve što vidi pa ‘ajde da se kupi i Dom i Kasarna i placevi i svašta.

  Da vas podsetim da je Grad otuđio seriju komercijalnih prostora, uobičajeno je da ih zovemo -poslovbni prostor. Oni su to raskućili za kratko vreme a sad treba da zajme pare da bi kupili druge prostore. Da li to znači da su se oslobađali loših, nefunkcionalnih, da su se otarasili prostora koji su bili rizično vlasništvo jer bi morali da se vrate u restituciji pa su se dokopali sigurnog vlasništva ? Ima li  nekih tumaćenja sa kakvom se idejom ide u taj posao ako se ide? Možda zato da ne bi neki tajkun to kupio ?! Da li Grad ima strategiju da zaposeda prostor da bne bi tajkunima pao u ruke ili je u pitanju neki dtugi ozbiljan motiv?

 12. emanuel kaže:

  da ne ulazim u ovu vašu raspravu oko vrednosti imovine … 
  meni je zanimljivija izjava
  ” Taj prostor može biti vrlo bitan za dalji razvoj grada. Tako možemo u perspektivi izgraditi univerzitetski kampus, stambeno naselje, sportsku infrastrukturu. ”

  što je super da grad razmišlja da pravi UNIVERZITETSKI kampus … što bi ovom gradu bilo i više nego potrebno!!!
  pogledajte samo šta je Osijek napravio od bivše kasarne ….
  Fakultetski kampus sa Umetničkom Akademijom, Poljoprivrednim, ETF, Učiteljski … + studentski dom ( i to sve na jednom mestu )

  samo što reč ” perspektivi” malo bode oči … jer u perspektivi grada nije da se pravi stambeno naselje!!! od kojeg pojedini političari imaju koristi … da ne spominjem imena 😀 
  nego da se uradi nesto malo progresivnije i da se oživi ovo selo ( da ne bude grad ponovo )

 13. Ivica kaže:

  emanuel:

  ……što je super da grad razmišlja da pravi UNIVERZITETSKI kampus … što bi ovom gradu bilo i više nego potrebno!!! 

   

  samo što reč “ perspektivi“ malo bode oči … 

  Pazi, nisam više u toku, ali pre nekoliko godina, po tadašnjim aktuelnim zakonima, gradu uopšte nije mnogo falilo da osnuje univerzitet…čak šta više, mnogi su mislili, uključujući i mene, da je to gotova stvar…a onda ništa…i nekoliko godina ništa…pa onda čuješ Novi Pazar dobio univerzitet…Zaista ne znam zašto se tada nije više radilo na tome…

  O kampusima poput onih u Osijeku ili Splitu ne vredi ni maštati…to je u Srbiji naučna fantastika…Treba samo otići do Novog Sada i pogledati kako im izgledaju nove zgrade GF-a i rektorata (i koje su kvadrature)…a subotički univerzitet ne bi dobio ni 10% budžeta koje ima NS. 

  Lokacija na Palićkom putu jeste dobra, ali je u SU lokacija nebitan faktor s obzirom da nemamo 2 fakulteta u istom kraju grada, niti imamo adekvatnu vezu između njih (linije GSP-a npr)…Ispadne da bi najbolje bilo da bude negde bliže centra, pa da ti je pešaka sve na dohvat ruke…

  Ali opet kažem, ako se za 6-7 godina nije ništa uradilo na polju onog prvog koraka (Univerziteta), onda još 12-13 siguno neće ni na polju ovoga…možda bi to treba da znači ono “u prespektivi”…Ali ja prvi pozdravljam ovakve ideje. Volim da čujem da neko ima viziju o dugoročnom razvoju grada, bez obzira da li je to realno ili ne…

 14. nekoime kaže:

  a zasto grad uopste treba i da placa (i zasto je za 2. i halasku kasarnu i placao),kada kad se to i gradilo, bilo je gradsko, ustupljeno na koriscenje vojsci,ne?

   

   sto se tice sveucilista subotica, u pitanju je politika, velika politika, zasto vec godinama se sabotira osnivanje istog, a po svoj prilici, nece uskoro biti ni reseno

   

  ja bih iskreno volio da postoji studentski grad u subotici, da su svi faxevi/visoke-se skole jedna oko druge kao i da su domovi tamo,a ne ovako, svaka ustanova na drugom kraju grada, za razliku od novog sada

OSTAVITE KOMENTAR