Vojska preuzima granične prelaze i centre za migrante

Snage Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, te u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije, Vojska Srbije je od danas dodatno angažovana kako je to saopštio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić na sinoćnjoj konferenciji za medije. Prema novim merama Vojska Srbije stavlja pod kontrolu sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil i ovezbeđuje sve bolnice, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Konkretno angažovanje pripadnika Vojske Srbije regulisano je odlukama i naređenjima ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića iz njihovih nadležnosti na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije COVID-19. Radi sprečavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa i samovoljnog napuštanja centara za azil i prihvatnih centara, Vojska Srbije će, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Komesarijatom za izbeglice i migracije, vršiti pojačan nadzor, kontrolu ulaska i izlaska i spoljašnje obezbeđenje ovih objekata.


Snage Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, te u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici. Vojska Srbije je kontrolu nad prihvatnim i centrima za azil preuzela kako bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svoje resurse mogli da posvete kontroli mera Vlade Republike Srbije o zabrani i ograničenju kretanja.
Prema ranije propisanim merama, Vojska Srbije angažovana je na obezbeđenju i kontroli javnih objekata, bolnica u kojima se vrši kontrola potencijalno zaraženih i lečenje obolelih od COVID-19, zatim aerodroma u Beogradu i Nišu i autobuskih stanica u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom  Sadu i Pančevu. Na graničnim prelazima pripadnici Vojske Srbije pružaju pomoć nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice. Vojska Srbije preduzela je neophodne mere za pripremu jedinica ABHO za dekontaminaciju terena i objekata radi sprečavanja širenja virusa.
Prilikom izvršenja svih zadataka Vojska Srbije preduzima sve mere zaštite od virusne infekcije COVID-19 u skladu sa preporukama nadležnih službi. Vojska Srbije spremna je za izvršenje svih zadataka koje dobije u cilju zaštite države i građana u uslovima uvedenog vanrednog stanja u Republici Srbiji, ističe se u saopštenju.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Vrtoglava karijera kaže:

  Vojska komunicira sa gradjanima, prstom na obaracu. Ministar vojni – izvesni Vulin koj je bio 15 dana na vojnoj obuci, donosi odluke i izdaje naredjanja kompletnim oruzanim snagama jedne drzave.

 2. Djuka kaže:

  Duge cevi su neophodne?

 3. Anonimni kaže:

  sace da se javi paulina i njeni glupi komentari opet nesto da ne valja po njoj

 4. Zorica kaže:

  Bravo za vojsku,,,,,

 5. Lenin kaže:

  Morao sam otići u dućan po zejtin,mislim ne svojom voljom,nego me lepša polovina zamolila:Ako oćeš ručak,osedlajk bajs i piči u dućan.Uzeo sam otvorenu košaru,da ne pakujem u samouslužnu korpu trgovine i furaj.Sreo sam troje njih,za koje konkretno znam da su 65+ i u kolima sam vidio još troje,koji su po faci izgledali ko matorci.Ne smetaju mi jer mislim da oni baš i nisu nosioci virusa,nego pre da su to mlađi,a i u našem okrugu nije gusta populacija,kuće su dosta daleko jedan od drugog,tako da stariji ljuda da i izađu istovremeno ne bi bilo frke.
  A da!Nisam video nikoga iz jarda,nit Džiajdžoe!Doduše išao sam samo 500 meteri na bajs stazi Halaškog puta.

 6. Ledenjak kaže:

  A štaćemo sa migrantima koji oko Lidla šetaju ? Baza im negde okolo u vagonima na potezu od Pionira pa do centralne željezničke.

 7. susu kaže:

  Pukli su kad sve ovo prodje, ovo je kraj vladaocu i njegovoj sviti!

 8. dule kaže:

  @susu
  Koja si ti morončina. Sad razmišljaš o izborima. Sram da te bude. Ali kad si već započeo imaće bar 60% glasova.

 9. Trovach kaže:

  @susu…Nazalost, nista od toga. Ovaj narod je pobornik mazohizma i glasa za postojece stanje pod parolom:“Ne daj Boze da bude gore!“ i zato nam je sve gore i gore. Bojkot izbora nista nece postici (setite se, samo, vlade u senci) i stvarno nam treba neko sa dva m..a da izadje na crtu pred ove. Sto bi rek’o Balasevic „k’o rukometni golman“.

 10. Oki kaže:

  @ vrtoglavi
  Ovi momci su obučeni, i sama obuka, kao i njihovo pravilo službe, zahteva određeno ponašanje, držanje i rukovanje sa naoružanjem.
  Gospodo draga, vojska, vojna policija, žandarmerija, ako su na zadatku obezbeđivanja objekta, formacijski je naoružana dugim cevima.

 11. Mister No kaže:

  Sudeći po pojedinim komentarima ( niko niśta ne może da mi zabrani ),duge cevi su neophodne.

 12. (ba)laban kaže:

  @susu

  Iskreno se nadam da će tako i da bude. Ove njihove izjave, postupanja, uvođenje vanrednog stanja, policijskog časa… uopšte bilo koje njihovo činjenje je zrelo za podrobnu psihijatrijsku analizu.

  Građani ove njihove greške i bespotrebno ukidanje ustavnih sloboda moraju da kazne na izborima, bez obzira što sektaši imaju sigurne glasove od svojih članova i sigurne glasove „sa onog sveta“, preostalo je još oko 6 miliona onih koji mogu i moraju da ih sruše i pošalju u prošlost. Nemojmo nikad da zaboravimo koje su nam zlo priređivali.

 13. Dobri vojnik Svejk kaže:

  @ Oki
  Bas tako kako ti to kazes „po formaciji“ Samo sto je ta formacija zamisljena za ratno stanje.(Sta zna Vulin sta je rat?) Ako vojska ide na ispomoc stanovnistvu povodom zemljotresa, poplave ili neke druge elementarne nepogode, onda nosi lopate ili neke druge prikladne alatke a ne oruzje. Po formaciji uz oruzje obavezno idu i borbeni kompleti sa sve slemovima. Ako ministar vojni misli da ce oruzjem drzati corona-virus pod nadzorom, onda je trebao da izvede tenkove na ulicu. Mozda bi to bolje pomoglo. Kada sam ja pre 50 i kusur godina sluzio vojsku, jedna takva akcija, oruzjem na viruse – bi se je zvala – najobicnije pederisanje.

 14. Pera kaže:

  Narod je glup.

 15. Virus Krunoslav kaže:

  @Ledenjak
  Zato više ne idem u Lidl.Zadnji put kada sam bio,dva migranta su ispipali i njušili peciva iako su u vitrinama.Nisam hteo praviti scenu,jer nema smisla.Jednostavo,od tada idem kod privatnika kupiti pogačice,a ostale potrebštine u 024.Tamo još nisam sreo pipkare.I imaju odličane Zlatiborske suhomesnate specijalitete na solidnim cenama.

 16. Konzument kaže:

  @ Virus Krunoslav

  Tvoje ponasanje u Lidlu nije bilo optimalno. Narocito ne prema sugradjanima i musterijama. Nije stvar u tome da li ces ti napraviti scenu, niti ima potrebe da se ona napravi. U takvoj vrlo neugodnoj situaciji se treba obratiti odgovornoj osobi u prodavnici mirno i razlozno preneti mu svoje zapazanje, a doticni ce onda garantovano preduzeti odgovarajuce mere, i spreciti sve takve postupke. Kazem garantovano, jer kada bi doslo do usiju upravi koncerna da u jednoj prodavnici nisu standardni higijenski uslovi, tamosnji poslovodja bi u rekordno kratkom roku zavrsio svoju karijeru u Lidlu.

 17. Oki kaže:

  @Dobri vojnik
  Ova vojska nije tu da vadi iz ruševina nastradale, već da obezbeđuje objekte i sprovode naređenja o nekretanju.
  Nije ratno stanje, međutim da li misliš da bi ne naoružana vojska isto uticala na neposlušno građanstvo.
  I sam si odgovorio na svoj komentar, u rat se ide u borbenoj formaciji i nose šlemovi.
  Oni su naoružani da odbiju bilo kakvu pomisao na represiju u apotekama i bolnicama.

 18. amacak kaže:

  mislim da su duge cevi tu dobrim delom i zbog psihološkog efekta da (veliki) deo naroda koji se zaj…, ovaj sprdao sa situacijom shvati da je situacija ozbiljna i da vlada misli ozbiljno.

 19. Dobri vojnik Svejk kaže:

  @ Oki

  Ovaj virus je neko jedva docekao da bi izveo vojsku na ulice i izivljavao svoje fasistoidne ambicije. Staro pozorisno provilo glasi – ako u prvom cinu na sceni visi puska, najkasnije u trecem cinu ce ta puska i opaliti. Ako je „neko“ izveo na ulicu naoruzanu vojsku onda on sa tim oruzjem nesto planira. Hoce li vojska pucati u nenaoruzane civile? Nece? Ako nece zasto nosi oruzje? Za ukras? Da li si ti uopste svestan da vlast drzave Srbije komunicira sa svojim gradjanima preko nisana i puscane cevi? Zanimljiva je to logika kada te neko stiti od virusne infekcije tako sto ce ti prosvirati metak u celo. Takva logika je primerna Severnoj Koreji i Kini, zemljama gde nema demokratije ni u homeopatskim kolicinama.

 20. Universal unarmed soldier kaže:

  @Dobri vojnik Svejk – u romanu je budaletina, baš kao i ti. Zašto policija inače, svuda, ne samo kod nas, nosi oružje, i kad nije vanredno stanje? Da komunicira sa svojim građanima preko nišana? Ili čuva red? Šta bi značila vojska na ulicama bez oružja? Da se rve sa bandama huligana koje naiđu ili nekima koji bi da teraju inat i da pokažu da im se j..e za naredbu? Pre nego što opali, oružje je PRETNJA, dakle pokazatelj da u jednoj ozbiljnoj situaciji (osim ako i po tebi korona virus nije izmislio Vučić da bi „iživljavao svoje fašistoidne ambicije“?), MORAŠ da se ponašaš onako kako je propisano! TAČKA! A ti si jedna gnjida đilasovska, kako te nije sramota da KORISTIŠ nesreću i pošast koja je snašla ne samo nas i ceo svet, kada na stotine i hiljade oboljeva i umire, DA ČAČKAŠ ZA POLITIČKIM POENIMA i vadiš ih kao brabonjke iz dupeta!? Bedo ljudska, ne daj Bože da ti i tvoji istomišljenici dođete na vlast, onda smo tek najebali!!!

 21. Oki kaže:

  @Dobri vojnik
  Jbt, gledačoluje, bilo je pitanje kad ćeš stići.
  Bravo ,Sabi,
  ti si već povukao obarač i neko je dobio metak u čelo.
  Svaka čast na scenariu, nema veze što u Italiji ljudi umiru u velikom broju, a to su upravo oni koji nisu ozbiljno shvatili naredbu o ne kretanju.
  Očigledna je tvoja želja da što više ljudi strada u Srbiji, naravno tad bi to bio izgovor za pljuvanje vlade, ovako ovo je idealno za pisanje scenarija

 22. glupost kaže:

  Koliko ovde ima idiota i zlonamernika,koji jedva čekaju da se nesto objavi pa da se hrane svojom zlobom kritikujući sve i svašta…idite i radite nesto,a ne sedite stalno pored ekrana ili tel..

 23. Virus Krunoslav kaže:

  @Konzument Misliš da sme i tko javno da kaže nešto nešto protiv migranta?!Odmah će ga etiketirati,da je rasista,fašista,islamofob… Meni poznanik radi kao radnik obezbeđenja u Lidl.Ne sme ništa žustrije da se angažuje,ni prema njima,niti prema ciganima lopovima.Trebaju javiti nadležnima,oni policiji,a dotle verbalno ih zadržavati.Nije dozvoljenda fizički kontakt.Uostalom pogledaj, sve neki matorci su sekuriti.Inače juče nakon zabrane izlaza,svugde u gradu su se pojavili grupice migranta.Ljudi ne smeju da prijave,jer ako prijave,a dok stigne policija,a oni nestali u mrak,još će građanin dobiti pranje glave i omaložavanje za nesavesni postupak.

 24. RPG kaže:

  @glupost, lepo rečeno!
  Ajde Oki, počelo ti je radno vreme, idi ribaj klozete Austrijancima. Nikoga ovde nije briga za mišljenje nekog gastarbajtera baba sere.

 25. Oki kaže:

  @rpg
  Hahhaah, sabi, sabi, menjaš nikove ko kurva gaće.
  To bato u svakoj vesti me pomeni.

 26. Gojkosisa kaže:

  @Vrtoglava karijera
  Trenutno on ne komanduje vojskom i policijom. Ta nadleznost u toku vandrednog stanja je predsednika drzave.

 27. Vrtoglava karijera kaže:

  @ Gojkosisa

  Ako si mozda cuo jedan jaki i tupi udar i potresanje zemlje, onda znaj da je to onaj kamen sto mi je pao sa srca posto kako cujem da doticni ne komanduje vojskom. Vec sam se cudio kako doticnog nema u najnovijoj kreaciji uniforme dimnjicarskih- komadosa , sa dva pistolja za pojasom i dvogledom na prsima radi pravovremenog uocavanja virusa, i njegovog unistavanja i neutralisanja oruzjem svih kalibara i velike vatrene moci. Kundak, metak, bajonet, ima virus da se vrati, samo tako, tamo odakle je dosao. Postavlja se jedino pitanje da li ce darodavci hteti da im se vrati poklon kojim su tako nesebicno usrecili covecanstvo.

 28. RPG kaže:

  @Oki, a ti se u svakoj vesti javi da nam soliš pamet.
  Svi vi nesposobni što su vam uvek neki drugi bili krivi što u Subotici niste mogli da organizujete svoj život, kada pređete granicu odmah progledate. Neverovatno nešto. Postanete premudri i naravno, odmah pravac na gradsubotica co rs i subotica com da nas što smo imali muda da ostanemo i sposobnosti da bez stranke i otimanja steknemo nešto , naučite životu i pameti i da nas prosvetlite.
  Bukvalno svaki od vas koji je otišao, sad pet puta dnevno proverava šta se u Subotici novo događa. I ajde, razumljiva je nostalgija, ali koji si nam ti k…c da nam soliš pamet??? Šta kao uspeo si nešto, ako svaki put kada dolaziš za Božić ili Uskrs, iznajmiš u rent-a-caru BMW ili mečku i onda se ciganiš po komšiluku…
  Nisi više Subotičanin, ne deliš više muke Subotičana, …
  Nemam ja potrebe da menjam nickove …

OSTAVITE KOMENTAR