Vojvođanski Hrvati zadovoljni

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koji su istakli da je njihov položaj zadovoljavajući.

Tomisla Nikolic

Nikolić je rekao da su u Srbiji pokrenute promene koje se ne mogu zaustaviti i da je nemoguće da dođe neka vlast koja bi pogoršala odnose između srpskog naroda kao većinskog u Srbiji i građana druge nacionalnosti.

 

Sagovornici predsednika su istakli da je položaj hrvatske manjine u Republici Srbiji zadovoljavajući, saopštila je služba predsednika Srbije za saradnju s medijima.

 

Ustavom zagarantovana prava a naročito u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika, uglavnom se primenjuju, istakli su pripadnici te manjine.

 

Međutim, u primeni propisanih standarda postoji prostor za unapređenje kroz koordinaciju i dodatno zauzimanje svih zainteresovanih strana, istakli su pripadnici hrvatske manjine i dodali da bi se to moglo ogledati u ulaganju u objekte hrvatske zajednice.

 

Jedan od takvih projekata mogao bi biti adaptacija zgrade sedišta Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, koja je kupljena sredstvima Republike Hrvatske.

 

Predsednik Nikolić i njegovi sagovornici saglasili su se da je u interesu i Srbije i Hrvatske da na sve moguće načine dođu do boljih odnosa i da uvek ima prostora za poboljšanje saradnje.

 

Delegaciju hrvatske nacionalne manjine su činili Petar Kuntić predsednik DSHV, Slaven Bačić predsednik Hrvatskog nacionalnog veća i Tomislav Žigmanov direktor Zavoda za kulturu vodjvodjanskih Hrvata.

 

B92KOMENTARI

 1. Petar.SU kaže:

  Povraticu! Prosle godine nista nije valjalo, a sad je odjednom sve u redu cim su u koaliciji sa SNS-om. I sad ni jedan problem..

 2. matori kaže:

  četnici i Hrvati,eto ti koalicije….

 3. zorandjala kaže:

  Emoj narode i narodnosti ajd sad mater jedni drugim pa ce ovi politicari da vas brane i podrzavaju jube u du/e do sledecih izbora a posle jovo nanovo vi jedite g…a a oni ce dizati lepe politicke pare.volite svoje komsije jel vas oni postuju vise od politicara.

 4. Klempur kaže:

  U civilizovanom svetu dijalog je jedini način da se prevaziđu eventualni problemi.

  Ne vidim čemu onda cinizam u par prethodnih postova. Legalni i legitimni predstavnici su samo seli i porazgovarali o unapredjenju međusobnih odnosa.

  Mislim da je to pozitivno i da je bilo previše ludila u komunikaciji sa komšijama zapadno od Dunava…

 5. Nikola kaže:

  Čime?

 6. pajo kaže:

  Pa sad vidim da su hrvati na Nikolicevoj strani a ne na Vucicevoj!

 7. pauk kaže:

  Ne sprovodi se sporazum o zastiti manjina, a ni rezolucija evropskog parlamenta iz 2005 godine gde se Vojvodini treba vratiti autonomija iz 1990 godine. To je naredjenje iz EU, nebitno ko je na vlasti i to se treba sprovesti.O tomeen citamo a vesti se laziraju koliko se vidi iz pomenutog gore

 8. Bunjevac kaže:

  "Eto bome bijo u Tavankutu Tome",pa sad ajmo brze bolje divaniti kako nam je zdravo dobro, isto nam je ko i svima u ovoj drzavi ama bas sve nam je isto ,jel i mi smo podneli i rat i glad i otkaze. Furtom su nas trovali cimegod su stigli, a sad vidi ti ovo ovi vise nisu Drazini, a ovi se opet okrenili ku lepur na cvatu, pa sve u sesnajst divane kako je sve lipo i dobro. Pa mora biti dobro tima koji su bili divaniti kad tuku novce ku kombaj zito. Sta mozemo mi mali mravi kazati? Mi nemozemo nista isto ku sto nemogu ni oni jadnici priko Dunava jel su prosli jos gore od nas, em na njevoj teritoriji bijo rat em prosli sve ku i mi po pitanju privrede i sad jos imadu na vratu doduse ono sta su i trazili EU…

OSTAVITE KOMENTAR