Vojvodina dominira u izvozu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lane je najveće učešće u izvozu Srbije imala severna pokrajina Vojvodina – 37,2 odsto, zatim Beogradski region – 23,5 odsto, a za njima slede Šumadija i Zapadna Srbija – 20 odsto, Južna i Istočna Srbija 19 odsto…

 

S druge strane, najveće učešće u uvozu imao je region Beograda 45,5 odsto, Vojvodine 30,3 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije 13,2 odsto, Južne i Istočne Srbije 9,9 odsto.

Prema Vesoviću, veliki broj kompanija koje se bave uvozom ili izvozom imaju sedište u Beogradu gde se carini roba, što statistika beleži kao mesto ulaska.

 

Međutim, to ne znači, da će sve što je uvezeno završiti upravo u tom regionu kao i da je sva roba koja se izvozi proizvedena baš u Vojvodini i Beogradu, objasnio je potpredsednik PKS.

 

Vesović je naglasio kako “ipak, moramo da uvažimo činjenicu da najveci deo našeg izvoza koji beleži i suficit jeste poljoprivredno prehrambena industrija, a najveći deo kompanija koje se bave proizvodnjom tih proizvoda jeste koncentrisan u regionu Vojvodine i delom u Beogradu”.

 

Prema Vesoviću, dominacija Beograda i Vojvodine u ukupnom izvozu i uvozu Srbije ukazuje i na činjenicu da jug i istok zemlje počinju sve značajnije da zaostaju, a uzrok tome je nedovoljno razvijena infrastruktura i blizina autoputa. Zbog bolje putne mreže i infrastrukture Vojvodina i Beograd su mesta gde najveći investitori, svetske multinacionalne kompanije, žele najviše da ulažu što te regione čini razvijenijim i dominantnih u spoljnotrgovinskoj razmeni, zaključio je Vesović.

 

Izvor: B92KOMENTARI

  1. sub kaže:

    Vojvodina dominira u izvozu a stanovnistvo Vojvodine u siromastvu!!!

OSTAVITE KOMENTAR