Volonteri sveta na obali Ludaša

Bogumila Hladki, plavokosa nastavnica engleskog iz Poljske, vedro je raspoložena, ali kaže i vrlo umorna. Sa još osam volontera iz čitavog sveta provela je dve sedmice u kampu na Ludašu, naporno radeći na zaštiti prirode. „Kao nastavnik imam dva meseca odmora i mogla sam da biram, da ih provedem ispred televizora, ili volontirajući“, objašnjava Hladki.

ludas

Tempo rada je bio iscrpljujući, ustajalo se u pet izjutra da bi se na popravci mola, plevljenju obale jezera ili krčenju šume radilo do 11 časova. „Bilo je to neverovatno iskustvo, pomagati rendžerima u njihovom poslu očuvanja ove nedirnute prirode, svi smo sada umorni, pomalo izgoreli, ali i vrlo zadovoljni jer je bilo divno boraviti ovde, doručkovati u prirodi, saznati više o celom području. Orijentisana na zaštitu prirode, želela sam da odem iz Poljske i ovo je moj peti kamp“, kaže Hladki, koja nakon Ludaša ide da volontira u Austriju.

Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora zaštite u JP „Palić Ludaš“, objašnjava da su volonteri bili angažovani na poslovima uređivanja zaštitnog pojasa Palića i Ludaša, što je podrazumevalo košenje, čupanje i sređivanje zelenila, ali i izradu pristupnog mola na jezeru Ludaš. U kampu su od 2. do 15. jula zajednički radili volonteri iz Španije, Švajcarske, Poljske, Ruske Federacije. Dolazak volontera već petnaestu godinu organizuje se u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije.

„Sama ideja da neko dolazi iz drugog kraja sveta i učestvuje u merama aktivne zaštite šalje posebnu poruku, jer se na taj način daje posebna informacija i lokalnom stanovništvu i onima koji malo znaju o značaju ovih zaštićenih područja. Mi ovim promovišemo ne samo Ludaš već sve ono što se čini na zaštiti jezera Palić i Ludaš, sve ono što grad čini na zaštiti prirode i po čemu spadamo u retke gradove koji imaju projekte za očuvanje biodiverziteta“, kaže Žika Reh, saradnik gradskog Sekretarijata za poljoprivredu i očuvanje životne sredine. Grad je ove godine izdvojio 535.000 dinara za rad ovih kampova i Ludaš će u narednih šest sedmica biti domaćin ekološkim kampovima. Tako će ovde po dve sedmice raditi ornitolozi, istraživači i školska deca u okviru edukativnih kampova.

„Prošle godine istraživači su ovde otkrili novu vrstu slatinske stenice, i ako znamo da su slatine najugroženija staništa u Evropi, a da mi ovde uspevamo da ih očuvamo i otkrivamo nove vrste, to znači da aktivnosti i nas kao upravljača i u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama doprinose očuvanju ovog područja”, kaže Sandra Čokić Reh.

 

POLITIKAKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    U to malo jezero tj baru se već više od pola veka izliva otpad iz fabrika, septičkih i itd..i smrdi na kilometar…na dnu ima bar metar toksičnog mulja od otpada koji se taložio decenijama..baš me zanima kako jedna grupica kampera može uticati na to…mogu samo da se otruju tamo..

  2. No komment kaže:

    Anonimni: svaka vam čast za glupi komentar……

OSTAVITE KOMENTAR