Vozilo koje otkriva gubitke na vodovodnoj mreži

Specijalno vozilo opremljeno je da  otkriva gubitke na vodovodnoj mreži.

vododod

U sklopu saradnje sa “Vodovodom” iz Budimpešte, koja je deo međunarodnog projekta Ujedinjenih nacija, u Subotici boravi jedna ekipa sa specijalnim vozilom koje je opremljeno da elektroakustičkim metodom otkriva gubitke na vodovodnoj mreži.

“Ovaj posao se uglavnom radi noću, kada se jedan deo mreže zatvori i onda se pregleda po segmentima, da bi se otkrilo gde eventualno odlazi voda. Imali smo probno ispitivanje u naselju Višnjevac gde su inače gubici vode veći od proseka, i utvrdili smo mesta na kojima se to dešava”, rekla je inženjer Piroška Sabo, rukovodilac linijskih objekata

Vozilo budimpeštanskog “Vodovoda” opremljeno je i geo-radarom, koji može da otkriva instalacije ispod zemlje, jednako kao i objekte koji nisu od metala, i ovom prilikom, s obzirom da subotički “Vodovod” planira da provuče vodovodnu mrežu ispod E-5 puta, u sklopu saradnje ispitaće se najpogodnije mesto za to.

Gubici vode iz vodovodnih sistema Srbije inače su u proseku oko 45 do 50 odsto, u Subotici oko 25 do 30 odsto, a u Budimpešti, koja ovaj metod primenjuje od 1987. godine, oko 17 odsto.

 

Suboticke novineKOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Možda će posle ovoga građanima Subotice Subotički Vodovod i kanalizacija ukinuti sramotni harač zvana pogonska spremnost mesečno od 80 dinara trošiš li vodu ili ne…

OSTAVITE KOMENTAR