Vraćanje ptica pevačica i grabljivica na vojvođanska polja

Udruženje “Riparia” je pokrenuo projekat koji je jedinstven u Srbiji, a odnosi se na vraćanje ptica pevačica i grabljivica na vojvođanska polja koja su pod intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Stepski soko

Ukoliko bi se ptice vratile smanjila bi se upotreba hemikalija u procesu zaštite bilja. Tim povodom je štampan vodič u kome se ekološki povoljna praksa u poljoprivredi objašnjava sa ciljem da se stvori mogućnosti za povratak ptica na površine koje su pod intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. Naime, razvojem poljoprivrede, mnoge ptice su nestale sa svojih staništa, a ova publikacija pruža smernice za njihovo ponovno privlačenje.

 

– Iskustvo drugih zemalja u okruženju je da nekim merama ove price mogu da se vrate na te površine sa kojih su otišle zbog intezivne poljoprivrede. Mogu da ostvare kost za poljoprivrednike i povećanje biodivirziteta – rekao je Ferenc Marton član predsedništva Udruženja “Riparia”.

 

Privlačenje prica ne iziskuje mnogo novca za ulaganje,nego jednostavnu kupovinu kućica i stubića – sedeljki, što je investicija koja se meri stotinama dinara.

 

– Ušteda se javlja u tome da se što manje hemikalija treba upotrebiti za suzbijanje tih problema – ističe Ferenc Marton.

 

Publikacija udruženja ljubitelja prirode “Riparia” nastala je u okviru istoimenog projekta, a namenjena je poljoprivrednicima. Ovaj projekat je realizovan uz finansijsku podršku lokalne samouprave, odnosno Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredpticeu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine.KOMENTARI

 1. Petar.SU kaže:

  E i za ovo svaka cast! Mislim da smo predaleko otisli sa zagadjenjem nase okoline, a i Zemlje uopste.

 2. Pravdoljub kaže:

  Bravo!!!!! Veliko bravo. Gde se moze nabaviti prirucnik? Rado bih kao volonter da delim te prirucnike poljoprivrednicima i ujedno ih edukujem..

 3. gašpar kaže:

  di da kupim kućice i stubiće – sedeljke i pošto?

  hvala na pomoći unapred…

 4. No comment kaže:

  info@riparia.org.rs nadam se da je adresa tačna 🙂

   

OSTAVITE KOMENTAR