Vraćena oduzeta imovina u vrednosti od 60 miliona evra

Agenciji za restituciju u Beogradu do sada je podneto preko 9.000 zahteva za povrat oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata, izjavio je u Subotici predsednik Udruženja za povrat oduzete imovine Milan Uzelac.

 

 

Po njegovim rečima, na osnovu podnetih zahteva doneto je preko 700 izvršnih odluka, na osnovu kojih je vraćeno više od 18.000 kvadrata poslovnih prostora, preko 11.500 kvadrata stanova, 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta, 250 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, pet hektara šuma i šumskog zemljišta.

 

Ukupna vrednost vraćene imovine iznosi oko 60 miliona evra, a očekuje se da će ukupno biti podneto oko 35.000 zahteva, rekao je on.

 

Što se tiče područja koje pokriva ovo udruženje, Uzelac je izneo da je podnet ukupno 721 zahtev vezan za proces restitucije, od čega je u Subotici podneto 207 zahteva.

 

– Najveći deo zahteva podnetih u Subotici, čak 90 odsto, odnosi se na vraćanje poljoprivrednog zemljišta – naveo je Uzelac.

 

On je rekao da se oko 500 članova ovog udruženja i dalje ne slaže sa rešenjem po kojem je moguće vraćanje zemlje u obliku u kojem je i oduzeto, a u svim ostalim slučajevima vlasnici će biti obeštećeni kroz obveznice.

 

– Pošto je u međuvremenu došlo do raznih komasacija, otuđivanja zemljišta i zamene, retki će biti srećnici kojima će biti vraćena ona zemlja koja im je i oduzeta. Ostali će biti obeštećeni kroz obveznice, a to je preveliki zalogaj za državu. Stoga zahtevamo da nam se vrati zemlja. Ako ne ona oduzeta, onda bar odgovarajuća zamena – rekao je Uzelac.

 

U ovom udruženju su zadovoljni saradnjom i brzinom službi koje su uključene u izdavanje dokumenata vezanih za proces restitucije, u prvom redu Istorijskog arhiva, službi lokalne samouprave i jedinice Pošte, a zamerke upućuju na račun Službe za katastar nepokretnosti.

 

U samom Istorijskom arhivu u Subotici svaki drugi predmet, ukupno oko 1.000, odnosi se na proces restitucije.

 

R.D. DanasKOMENTARI

  1. Limun kaže:

    Preveliki zalogaj za državu,more mrš !!!
    Neki i neće moći jer oni koji su se komunistima zamerili,spalili su sve moguće dokumente i tragove da su ti i ti posedovali nešto…do svake pare,ovako ili onako, da vrate i tačka !!!

  2. i kaže:

    Alo ljudi ako vam se vrati zemlja sta ce mo dati seicima?

OSTAVITE KOMENTAR