Vratile se rode

Dokaz da je konačno stiglo proleće možda nije jedna lasta ali jeste cvrkut ptica u ranu zoru i rode koje su se vratile iz dalekih krajeva. Ptice selice poput lasta, roda i čaplji, svake jeseni odlaze na zimovanje u toplije krajeve Afrike i Bliskog Istoka. Tamo odlaze ne zbog zime već zbog nedostatka hrane zimi. Žabe su zakopane u zemlju, ribe pod ledom a insekti zavučeni i spavaju zimski san.  Sposobnost ptica selica da lete hiljade kilometara i da se nepogrešivo orijentišu i vrate na mesto odakle su krenuli oduvek je impresionirao ljude. Neke vrste lete u jatima, prepoznatljivog klinastog oblika, poput gusaka i ždralova, a neke su individualni putnici – samci.

 

Bele rode, koje žive sa jednim partnerom ceo život, zimi se rastavljaju a na proleće ponovo sastaju u gnezdu gde odgajaju mlade. Prvo se pojavi mužijak da malo pospremi kuću a nakon nekoliko dana obično dođe i ženka.  Takav slučaj je bio i ove godine. Nakon uspešnog putovanja, u gnezdo pored zoo vrta su se vratile rode. Radosno se pozdravljaju i klepeću kljunovima. Pripremaju se za još jedno odgajanje mladih.

 

Ove rode su se upoznale pre nekoliko godina u prihvatilištu Zoo vrta. Svile su gnezdo na banderi i od tada su nerazdvojne. Prošle godine su čak imale i nezgodu kada je ptić ispao ali su ga spretne ruke radnika Elektrovojvodine vratile pod sigurnost roditeljskih krila.

 

Sa dolaskom lepog vremena, buđenjem proleća i prirode, i Zoo vrt produžuje radno vreme i poziva sve zainteresovane da nas posete.

 

Za posetioce smo otvoreni svaki dan od 9.00 do 19.00.KOMENTARI

  1. Neša kaže:

    Vratile se rode? Kako su smele! Sada će lokalna samouprava da ih očerupa, kao i sve one koji su se u ovaj grad vratili, svratili, zalutali…

OSTAVITE KOMENTAR