Vratiti pivo na stadion

Oni koji imaju dovoljno godina da se sećaju nekih ranijih sezona na Spartaku, znaju da je pivo uz semenke (i slani kikiriki) bilo neodvojivi segment fudbalske fešte. Na starom Spartaku je znala da kruži flaša sa rakijom a neka od uobičajenih pojava su bili puštanje golubova (pravih) i vino u plastičnom balonu na tribini. Ovaj put ostanimo samo pri pivu.

 

Jednog dana su proizvođači piva tragajući za svojim ciljnim grupama shvatili da takva  jedna grupa naglo ožedni kada lopta krene sa centra. Od tada do danas, gledajući reklame za pivo, kao da niko drugi više i ne konzumira ovo piće do manitih fudbalskih zaluđenika. Na svakoj bogovetnoj epp propagandnoj reklami, nameće se jedan model ponašanja pri praćenju utakmica pred televizorom, koji je po pravilu neartikulisan i pomahnitao. Činjenica da ljudima ponekad popuste dizigne u takvim trenucima ali pivari kao da su se zarobili u jednoj matrici i ne mogu da izađu. Što je najgore, sve te reklame sugerišu da je najbolji provod ispred TVa a ni slučajno na starom dobrom stadionu. Obaška što se ženama otvoreno poručuje da to nije za njih – Muškarci znaju zašto (a žene kao ne znaju).

 

 

Rumuni znaju zašto

Na ovu situaciju se ovih dana osvrnuo i potpredsednik Spartaka Dušan Odžaklić :

 

-Lav i Jelen jedini ulažu u fudbal, a ne mogu da prodaju pivo na stadionima. I, šta mi onda radimo? Naterali smo navijače da popiju na brzinu piće na kilometar od stadiona, pijani dođu na tribine i prave probleme .

 

Odžaklić ima potpunu podršku ljubitelja fudbala i Spartaka ali kako stvari stoje, i dalje ćemo da se gušimo semenkama na suvo. Iz evropske fudbalske federacije Srbiji i Hrvatskoj prete isključenjem iz takmičenja kao da smo najgori od svih 200 zemalja članica FIFA.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Fudbalska utakmica je sportski događaj pa je shodno tome zabranjen alkohol.

  Ako je pivo alkohol onda bi trebao da se podvrgne rigoroznoj kontoli prilikom reklamiranja. Međutim, njegovo reklamiranje je dozvoljeno bez ograničenja za razliku od drugih alkoholnih pića (i cigareta) čime se ono jasno izuzima iz te grupacije.

  E sad, ako pivo “nije alkohol” i dozvoli se na sportskim manifestacijama onda bi ga trebalo dozovliti i u školama.

  Ali istina je jedna, većina tokom utakmice (bilo kog sporta) pije pivo.. u kući, kafani, gde god se zatekne tog trenutka…

  Izuzetak bi se i mogao napraviti da ono ne deluje pogrešno na pojedince i grupe.

 2. BlueMarine kaže:

  u nemackoj mozes k’o gospodin da jedes pljesku i da pijes pivo dok gledas utakmicu na stadionu :/

 3. Gdin Cinik kaže:

  Pa ja bih rekao da bi bilo OK da je recimo dozvoljeno na istoku i zapadu, ali ne i navijačima na severu i jugu. Jeste da se u prvi mah čini da to nije fer, ali nije fer ni to da neko na zapadu ne može da popije pivo zato što neko pijan ne može da se kontroliše. 

  IIpak je jedna stvar piti pivo, a druga napiti se od piva, pogotovo u nekim terminima kao što su 2-3 sata popodne kada se igraju utakmice. Moglo bi i  obezbeđenje da izvede ljude u vidno alkoholisanom stanju. Ni jedno rešenje nije jednostavno, ali je ova totalna zabrana ipak preterana.

  Utakmica jeste sportski događaj, međutim sportom se ne bave oni na tribini, već oni na terenu. Ipak smatram da utakmice, što se publike tiče, pre svega služe zabavi… Nije fer porediti to sa školom ili poslom, jer u školi treba da učiš i pišeš, na poslu da radiš odgovorno, a na utakmicu ideš da se opustiš i zabaviš.

 4. Kertvaros kaže:

  BlueMarine:

  u nemackoj mozes k’o gospodin da jedes pljesku i da pijes pivo dok gledas utakmicu na stadionu :/

  U Nemackoj se na stadionima toci pivo iskljucivo u plasticne ili kartonske case.

 5. anzsi80 kaže:

  U Nemačkoj su STADIONI. A ovaj naš Gradski ni S od stadiona. Nema parking, prilazi katastrofalni. Neću planinarstvom da se bavim dok se penjem da zauzmem svoju (prljavu) stolicu. 

 6. freelancer kaže:

  BlueMarine:

  u nemackoj mozes k’o gospodin da jedes pljesku i da pijes pivo dok gledas utakmicu na stadionu :/

  Sasvim si u pravu. No, u Nemačkoj probaj da se napiješ i praviš džumbus na stadionu. E onda dobiješ “demokratski” po tamburi od “demokratske” polizei. A ovde? Eeee, sinko. Nekada se išlo na utakmice kao na PRAZNIK, a uskoro će se kod nas morati “dužiti” šlemovi i panciri, kada se krene na stadion… Najveći stepen huliganstva, kriminaliteta, šta god, potiče iz tobož “ljubavi” prema svom klubu. Ma kakvo pivo na stadionu? Ljudima da, a kako ćeš odvajati ljude od onih koji to nisu. Pa i stoka zna da pije. Stane kada joj je dosta. Ali ne i “navijači”. Neki. Ne svi, svaka čast ljudima.

 7. adkersu kaže:

  Osamdesetih godina na našem stadionu bilo je pljeskavica a pivo se moglo izneti iz bifea samo u plastičnim čašama. I ne samo pivo. Na zapadnu tribinu (gde sam “starosedelac”) nije se mogla uneti nikakva staklena ambalaža, ni od sokova. Bilo je onih koji su flaše prošvercovali, ali ih nisu razbijali a kamo li bacali na atletsku stazu ili teren. “Pozorišna publika” kako su nas tada podsmešljivo zvali znala je da se ponaša. I danas, pogotovo, ponosan sam što sa brojnim istomišljenicima sa “zapada” i dalje spadam u “pozorišnu publiku”.

 8. :) kaže:

  Kad bude piva na stadionu biće i mene 

OSTAVITE KOMENTAR