Vredne ruke majstor Lasla 40 godina oštre subotičke noževe

U pasažu Ulice Dimitrija Tucovića, nalazi se radionica majstora Lasla Vojnića, jednog od retkih predstavnika starog zanata. Naime, Laslo već  40 godina oštri noževe, a njegove mušterije pored onih domaćih, su iz Švedske, Nemačke, Norveške i Amerike.

Nesuđeni autoelektričar, Laslo se nakon armije zaposlio u Aurometalu, gde je i započela njegova karijera kao oštrača. Zbog ove odluke nije zažalio, jer iako se od zanata nije obogatio, kaže da od njega može da se živi.

Sertifikat Ministarstva za rad, koji ponosno pokazuje i zahvaljujući kome su mu otvorena mnoga vrata, dobio je 2011. godine.

I posle 20 godina, otkako je otvorio sopstvenu radionicu, ljudi mu dolaze i govore da nisu znali da ona postoji. Oni koji ga jednom otkriju, uvek se vraćaju, pa se Laslo može pohvaliti da mu dolaze mušterije iz zemalja širom sveta. Donose mu sve što se može naoštriti – noževe, makaze, mašine za meso.

Vrata ovog vrednog majstora otvorena su skoro ceo dan, a mnogi dolaze kod njega i po savet, koji Laslo nesebično deli sa drugima. Odnedavno ima i svoj sajt, kako bi se prilagodio modernim vremenima i lakše došao do mušterija. Zahvaljujući  svojoj dugoj karijeri, anegdote bi nam mogao pričati ceo dan, ali izdvaja onu najskoriju.

Radni dan jedinog ručnog oštrača noževa u širem regionu nikad nije isti, kaže svaki dan nosi nešto novo, a svaki predmet koji mu donesu je poseban. Možda zato ni svoje cene nije menjao duže od šest godina. Jedina loša strana ovog zanata – Lasla nema ko da nasledi.

TV SuboticaKOMENTARI

  1. Vulkanos kaže:

    Dovoljno je baciti samo jedan pogled na fotografiju njegove radionice pa da odmah bude jasno da je rec o profesionalcu. Dobrih ostraca je sve manje pa sam i ja silom prilika ponesto naucio od te vestine, barem koliko za vlastite potrebe. To je posao na granici zanatske vestine i jedne vrste umetnosti. Pokazalo se da je za svaki biznis neophodna reklama. Na taj nacin se podize stepen poznatosti i siri se krug musterija. Jedan mali oglas koji se ponavlja u lokalnoj stampi i ostalim medijima cini prava cuda. Zanimalo bi me da li ostri i hirurske instrumente. Ostrenje takvih instrumenata je vrhunac ostrackog zanata i njegova “Kraljevska disciplina”.

OSTAVITE KOMENTAR