Vrelo kulturno leto na Paliću

Palić je konačno dočekao svoje toliko dugo čekano kulturno leto.

U srcu tog leta je svakako Letnja pozornica koja vraća svoj davno zaboravljeni sjaj kroz niz dešavanja koji su započeti i koji će biti realizovani ovoga leta na Paliću. Sinoćna premijera opere “Dve glave i devojka” samo je upotpunila pozitivan efekat sa nedavno odžanog mjuzikla “Spamalot” i predstavlja uvertiru u predstojeći Filmski festival i koncert “Viva Vox”. Predstave, mjuzikli, opere, koncerti i filmske projekcije, i sve to u visokoj produkciji, ovoga leta su sastavni deo Letnje pozornice i Palića. Mora se priznati deluje nestvarno.

Devojka i dve glave

Devojka i dve glave

Kvalitet košta. Stoga je, primera radi, ulaz na predstavu “Spamalot” stajao 1500 dinara. Ljubitelji dobrog zvuka za koncert “Viva Vox” će morati izdvojiti 1000 dinara, dok je sinoć održana opera stajala 550 dinara. Za prosečnog Subotičanina to je ipak znatan izdatak, za mnoge nedostižan, ali puna Letnja pozornica potvrđuje da postoji veliko interesovanje onih koji su spremni da dugačkim aplauzima nagrade kvalitet. Hrana za dušu je neophodna, a stekao se utisak da su Subotičani gladni kvaliteta koji dolazi iz Beograda i sveta.

spamalot

Letnja pozornica se vrlo lako nametnula kao centralno kulturno mesto, izuzimajući centralni gradski trg. Pored sjajnog ambijenta i veličine, ona poseduje elementarne uslove za održavanje mjuzikla, opera i predstava, a jedan od glavnih uzroka je i nedostatak takve infrastrukture u gradu. Potreba za kvalitetnim kulturnim sadržajima postoji i tokom zime, međutim, grad u tom periodu nema adekvatno mesto. Hotel Galerija kao alternativa nije predviđena za tako nešto. Atrijum tog hotela u kojem su održani koncerti pa i predstave (Maša i medved) poseduje nerešivi problem sa akustikom i komforom. O organizaciji opere – nema potrebe da se troše reči.

Subotica definitivno nema mesto gde bi ugostila ozbiljnu pozorišnu trupu sa predstavom koja ima zahtevnu scenografiju, veliki broj glumaca i orkestar.

Ali, Palić ovoga leta odaje pozitivnu energiju.

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR