Vrelo leto i još vrelija jesen

Na izborime održanim u nedelju, od ukupnih 131118 sugrađana sa pravom glasa, na biračka mesta je izašlo blizu 26%, tačnije njih 34043. Od ukupnih 108 biračkih mesta raspoređenih u 36 mesne zajednice, nepravilnosti su ustanovljene u Novom Selu na biračkom mestu 24, Bajnatu na biračkom mestu 42, Aleksandrovu na biračkom mestu 51, i Bajmoku na biračkom mestu 94. Na ta četri biračka mesta će se ponoviti izbori u nedelju.

Slika

SVM
Ova stranka iz pozicije opozicije u gradu je svakako postigla najbolji rezultat na izborima iako nije imala sve liste. Od 36 lista, stranka je predala 27, ali je bez obzira na to ostvarila najbolji rezultat po broju glasova na nivou grada sa 8836 glasova podrške. Njihova snaga se može gledati i kroz činjenicu da su u MZ Dudova šuma pobedili listu DSa, čiji je nosilac bio gradonačelnik Saša Vučinić ali i listu lidera DSSa Bogdana Labana, dok su u MZ Centar I imali više glasova od URSa čiji je nosilac bio lider ove stranke Jasmin Šečić. Takođe u mesnim zajednicama u kojima su nosioci lista bili Slavko Parać (DS) i Dejan Antić (SDPS) dobili su većinu glasova. Potući lidere drugih stranaka u njihovom komšiliku sigurno više boli od procenta podrške.

DS
Opšte je poznato da je u doba tranzicije, vladajućoj kolaliciji najteže i da u principu strankama u vlasti opada rejting među biračima. Svakako, najveća kriza će zadesiti stranku sa najvećim kolačem u vlasti a to je ovoga puta DS. Sa 5901 glasova podrške, što čini 17,3%, DS svakako ne može biti zadovoljna rezultatom. Ako se uzme u obzir i rezultati preostalih stranaka u vlasti (DSS, URS i DSHV), dobija se broj od 12741 glasa što čini 37,44% podrške, a to svakako nije dovoljno da bi se formirala vlast. Naravno tu ne treba zaboraviti i glasače stranaka na koje se račualo na izborima 2008. godine a u vidu SDPSa itd… Međutim sve to ne menja lošu sliku. Očigledno će demokratama na narednim izborima biti potrebna jaka koalicija kako bi zadržali pozicije uz naravno dosta ustupaka.

DSS
Već rečeno, najprijatnije iznenađenje na izborima. Praktično jedina stranka u vlasti koja je uspela da kapitalizuje svoje pozicije u Elektrovojvodini i JKP Parking. Uz malu vlast i dobru organizaciju na terenu, stranka Bogana Labana postiže u Subotici istorijski rezultat. Na krilima ovih izbora, ovoj stranci bi mnogo više odgovaralo da naredni izbori, oni mnogo bitniji, dođu što pre.

LSV
Opoziciona stranaka koja je u izobrnu kampanju ušla sa malom medijskom pažnjom, ili pak mnogo manjom od većine stranaka. Bez obzira na to postiže rezultat koji ih vraća na političku scenu u Subotici. Nakon prošlih izbora 2008. godine kada u koalicija sa LDPom nisu uspeli da pređu cenzus, očito je da je stranka poradila na svom člastvu te je aktivirala ljude koji na ime dobijaju izbore. Iako im se medijska kampanja uglavnom zasnivala na saopštenjima, jer istrumente vlasti nemaju, očigledno se rad na terenu isplatio.

SNS
Po rejtingu najjača stranka u Srbiji, ali ne i u Subotici. Transformacija ove stranke iz SRSa u SNS nije urodila plodom u Subotici za šta je u velikoj meri kriv DSS koji je u "srpskim selima" ostvario zavidan rezultat. Višnjevac, Bačko Dušanovo i Novi Žednik su samu primeri koji pokazuju kako zapostavljanje glasača može skupo da košta. U principu, stranci koja pretenduje da u budućnosti ima premijera i predsednika države ne sme sebi da dopusti 6% podrške glasača u petom gradu po veličini u Srbiji.

DSHV
Tačno ciljajući, DSHV kao najjača hrvatska stranaka u Vojvodini je uspela da koliko toliko povuče biračko telo tog naroda. Naravno, sukobi između Hrvata i Bunjevaca te blaga netrpeljivost između lidera tih naroda, u mnogome je uticalo na to da se biračko telo rasloji na niz manjih ili većih stranaka i grupa građana pa je u takvoj situaciji dobar broj birača izgubljen. U principu 5 – 6% biračkog tela je nešto na šta DSHV može da računa, ali ukoliko žele povratak dobrog dela Hrvata u svoje redove, problem sa Dužjijancom mora da se reši. Vrelo leto je pred njima.

URS
Ako negde nije uspela trasformacija stranke iz jedne u drugu, onda je to G17 ili URS. Iako je vođena jaka politička kampanja praćenja peticijom za decentralizaciju, URS nije uspeo da kapitalizuje glasače G17. Poznavaoci prilika u ovo stranci znaju da promena imena i novi koalicioni partneri nisu toliki problem koliki je problem raspad jezgra ove stranke. Pošto se izbori za mesne zajednice dobijaju po komšijskom principu, sukobi unutar stranke su ostvaili posledice .

1. SVM 8836 25,95%
2. DS 5901 17,3%
3. DSS 3530 10,4%
4. LSV 2886 8,48
5. SNS 2033 6%
6. DSHV 1919 5,64
7. URS 1391 4,1%
8. SDPS 1169 3,4%
9. SPS 781 2,29%
10. SRS 503 1,48%
11. LDP 474 1,4%
12. PUPS 343 1%
13. DSVM 331 1%
13. Komunistička partija 195 0,57%
12. DZH 164 0,48%

Srednja vrednost birača po mesnoj zajdnici
Kada bi se ukupan broj glasova jedne stranke podelio sa brojem lista dobio bi se broj glasova po listi, i to srednja vrednost.

1. SVM (27 mesnih zajednica) – 327,26
2. DS (34 mesnih zajednica) – 173,56
3. DSS (31 mesnih zajednica) – 113,87
4. LSV (25 mesnih zajednica) – 115,44
5. SNS (18 mesnih zajednica) – 112,94
6. DSHV (17 mesnih zajednica) – 112,88
7. URS (20 mesnih zajednica) – 69,55
8. SDPS (19 mesnih zajednica) – 61,52
9. SPS (11 mesnih zajednica) – 71
10. SRS (14 mesnih zajednica) – 35
11. LDP 52.667
12. PUPS 68.6
13. DSVM 66.2
13. Komunistička partija 39
12. DZH 32KOMENTARI

 1. gost kaže:

  Gospodine mladjo(Secicu) ako je DSS sa Parkingom u kojem je 95 procenata zaposlenih madjarske nacionalnosti i EV mogla da postigne 3700 glasova onda svaka cast na komentaru.pa koliko bi onda trebao da dobije g17 ili URS? Palic, Stadion, Turisticka organizacija,razni zavodi, reklame na tv, republicke pare, Simovic, pa Srpski kulturni centar sa Marodicima, pa Franciskovic sa bunjevcima, Pa Dinkic najvise voli Suboticu, Pa Stantic pa sve ostalo, a tvoj zakljucak je da je DSS pobedio zato sto je pre mesec dana postavljen direktor parkinga. Krajnje neobjektivno.

 2. djomla kaže:

  Kapitalizovati poziciju u Elektrovojvodini znači oprostiti dug za struju nastao u kafani u Višnjevcu koja je u vlasništvu FK Udarnik, napravljen zimus kada je zakupac tog prostora (trenutno u pritvoru u Austriji) krao struju. Koliko ono beše para? I gle čuda, Boško Staniće "pre roka" sakuplja glasove za kandidaturu. Taj DSS u Višnjevcu nikada nije imao 2 glasa, a sada odjedared podrška tolika da SVM ne može da napravi listu.

  Kapitalizovati poziciju u Parkingu znači saditit cveće u žardinjere, farbati parking mesta i od toga praviti vest dana, te vesti se i na nasem sajtu nalaze ako ste zaboravili. Sto tada niste pisali o objektivnosti. Ima tu jos raznih aktivnosti Parkinga koji bas voli da izlazi gradjanima u susret. Kada bih hteo da napisem tekst koliko je Parking uradio za vreme sadasnjeg direkotora, ne bi mogao jer praznu vest ne možete postaviti na sajt.

  Čisto da vas podsetim – Uređenje parking mesta

  Glavna vest DSSa u predizbornoj kampanji – Ukradeno cveće iz žardinjera

  Vi kažete: Krajnje neobjektivno? Rekao bih isuviše blag i dobronameran tekst prema DSSu.

  I što se tiče URSa, istina je navedena u tekstu, iako to trenutno ne odgovara toj stranci, ali je takođe istina da slični sukobi postoje i unutar DSa… Ali ako bi to pomenuo, postao bi krajnje neobjektivan iako to zna ceo grad.

  Objektivnost je vrlina mnogih ali ne i vas… Vas boli istina koja se piše na ovom sajtu bez obzira na to o kojoj je stranci reč, a to građani itekako znaju da cene jer su i oni sami deo te igre. Ne brinite takve informacije se veoma brzo šire a ovaj medij je postao sunđer za sve informacije koje građani ne žele da objave jer se boje, pa nama onako "usput" kažu… Sama količina informacija koja se objavljuje putem komentara je velika a ona koja dolazi putem meila ili poruke na facebooku je još veća… Što znači da smo na dobrom putu.

 3. gost kaže:

  Ajde odbijte 100 glasova u Visnjevcu i neznam koliko ljudi koji su bili odusevljeni postavljanjem saksija ili neznam cega od strane parkinga,opet ostaje bas mnogo glasova za DSS.Pa vi samo da ste pojurili vase silne lenjivce koji se smucaju po javnim preduzecima i gradskoj kuci dobili bi bar pristojan broj glasova.Nikakva duboka analitika nemoze da opravda kriminalni rezultat g 17 ili urs i normalno je da interesdzije koje su svojevremeno dosli u tu stranku sada beze sa broda koji tone.Nista bolji nisu ni ostali kvazi aktivisti vase stranke kojima je jedini motiv za politicko delovanje licni interes.Stranka bez ikakve ideologije(makar ona bila i ocuvanje drzavotvornih ciljeva na severu drzave)bolja je od suvog licnog politickog interesa.Shvatite nema prostora za politicke opcije koje u predvecerje izbora naglo pokusavaju da naprave neki politicki zaokret pricom o decentralizaciji.Dosta puta je narod bio prevaren ovaj put se to nemoze desiti.Stranka G17 je sve svoje pozicije dobila na tacni slepajuci se uz druge.Nesporim dinkicevu prilagodljivost i umesnost i nisam siguran da ta prica opet neprodje u unutrasnjosti Srbije,ali u Subotici nepostoji potencijal ni za 2,3 procenta i to uz ogromnu lovu koju ce te imati na raspolaganju.Zanima me da li postoji i jedan funkcioner vase stranke koji bi ostao u politici putem urs ili g17 a da recimo ostane bez posla i ode u opoziciju.Cisto sumnjam jer u takvoj poziciji nikada niste ni bili.I jos jedan dobronameran savet,ukazite omladincima da se batale komentarisanja jer jednostavno nisu dovoljno obuceni za tako nesto i ispadaju smesni.Neka im mladjo i lansky to izdiktiraju jer se nesnalaze dobro u hvalospevima upucenim sopstvenoj partiji.O objektivnosti sajta ni rec,pa ne bih ni gubio vreme na njemu da ne mislim da je objektivan.Nije mi se svidelo to bezrazlozno nipodostavanje rezultata koje je postigao DSS a licno znam ljude koji su stvarno isli od kuce do kuce i animirali ljude da podrze njihovu opciju.A vi umesto da razmisljate o kafedzijama iz Visnjevca,bolje proverite gde su vam u nedelju bili strucnjaci iznad politike.

 4. Gost kaže:

  taj DSS nema ni ljude u njemu a sve im je uradio DS da bi unistili SNS ali ce im se to obiti o glavu a na sledecim izborima SNS ce da vrati sve to i glasove jos od Demokratske stranke!!!

 5. Gost kaže:

  Dobro Sale.

  Omladinci.

 6. gost kaže:

  Samo nemojte vi iz SNS sto ste izdali kuma da se javljate. Pogledajte Gojka i sve o vasim kadrovima je receno.

 7. Nemojte pricati u tudje ime. kaže:

  Molio bih sve one koji nisu clanovi DSSa da ne pricaju u njihovo ime i toboze brane prava ove stranke u medijima. Hvala.

OSTAVITE KOMENTAR