Vremeplov: Rođen Jovan Paču

Na današnji dan 1847. godine u Subotici je rođen kompozitor i pijanist Jovan Paču. Školovao se u Subotici, u Pragu i Pešti. Bio je učenik Bedžiha Smetane. Uporedo s muzičkim obrazovanjem završio je i medicinu. Smatran je muzičkim virtuozom. Brojne narodne i građanske melodije harmonizovao je za hor i klavir. Bio je i plodan publicista. Dela: „Chansonette serbe“, „Bez tebe draga“, „Prag je ovo milog srpstva“, „Čuj Dušane“, „Svetosavska pesma“.

dr jovan pacu

Još za vreme školovanja u Subotici istakao se kao nadaren pijanista, pa je već 1863. godine svirao na javnom koncertu. Paralelno sa studijama medicine u Pragu (koju je studirao i u Pešti) učio je privatno kod Bedžiha Smetane.

Godine 1866. nastupio je na Omladinskoj skupštini u Novom Sadu i od tada, uz lekarski poziv, redovno je nastupao. Svirao je u Beču, Budimpešti, Beogradu, Osijeku, Kikindi, Pančevu, Vršcu i mnogim mestima Srbije i Vojvodine.

Uz neizbežni salonski virtuozitet isticao se briljantnom tehnikom, a na koncertima je često izvodio dela srpskih kompozitora, svojih savremenika, kao i sopstvene kompozicije i aranžmane narodnih melodija. Iako se služio veoma jednostavnom kompozicijskom tehnikom, ta su dela – na narodne teme ili u narodnom duhu – bila toliko omiljena da ih je narod prihvatio kao svoja (npr. „Brankovo kolo“, nastalo povodom prenosa kostiju Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo, 1883).
Umro je u Zagrebu 1902. godine.KOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Majstor!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: