Vrhunski sportski rezultati…

Vrhunski sportski rezultati nisu mogući bez lekarske pomoći

 

 

Profesionalni sport je više nego ikada povezan sa medicinom- svaki vrhunski sportista uz sebe ima tim lekara koji brine o njihovom zdravlju. Vrhunska fizička spremnost zahteva velika odricanja od sportista, što može da prouzrokuje i druge probleme. Zato je sportistima neophodno da se redovno konsultuju sa lekarima i izbegnu povrede koje mogu imati posledice na karijeru.

Redovni pregledi su najvažniji

Redovan odlazak kod lekara je ključan za zdravlje svakog sportiste. Na ovaj način lekari mogu da otkriju svih poremećaja se javljaju kao posledica profesionalnog bavljenja sportom dok su još u ranoj fazi i dok je njihovo lečenje puno lakše. Ovakve preglede obavljaju lekari čija je specijalnost sportska medicina, kojih u našoj zemlji i u privatnim ali i državnim zdravstvenim ustanovama a postoje i ustanove i zavodi koji su usko specijalizovani za ovu granu medicine.

Pravilniku o sprovođenju zdravstvenih pregleda sportista i sportskih stručnjaka koji donelo Ministarstvo sporta zahteva od svih profesionalnih sportista da na svakih šest meseci odlaze na redovne preglede. Zato je važno da pronađete lekara i ordinaciju u čiji rad imate poverenja. Na sajtu Hipokratija se nalaze sve ordinacije u zemlji koje se bave sportskom medicinom, a osim toga na istom mestu možete pronaći i iskustva koja su drugi pacijenti imali prilikom odlaska u neku od ustanova. 

Pohvale ili kritike koje su drugi izneli o nečijem radu će vam olakšati donošenje najbolje odluke za vas i vaše zdravlje. Ordinacije možete pretraživati upravo na osnovu ovih iskustava, tako šte ćete najpre pogledati one koje su najbolje ocenjene. Ukoliko želite, i vi možete podeliti vaša iskustva sa drugima- sve što je potrebno jeste da ostavite kratak komentar i ocenite aspekte usluge, kao što je na primer čekanje ili higijena same ordinacije.

Svaka poseta lekaru počinje sa kompletnim fizikalnim pregledom, gde lekar posebnu pažnju obraća na stanje muskularno-skeletnog sistema. Radi se i kardio-respiratorni nalaz i EKG kako bi se videlo stanje srca odnosno pluća. Ukoliko nalazi to zahtevaju, pacijent se može uputiti i na test opterećenja kako bi se ispratio rad srca pod naponom kakvim se sportisti izlažu tokom utakmica ili treninga.

Sportistima je važno i zdravlje zuba, jer svaki pokvareni zub sa sobom nosi mogućnost pojave infekcije koja se može proširiti i na druge organe, poput kardio-respiratornog sistema pa čak i samog srca. Zato se sportistima i savetuje da svaki kvar na zubima otklone što pre.

Koja obolenja se javljaju kod sportista?

Iako svi sport povezujemo sa vrhunskom fizičkom spremom i odličnim zdravljem, kod sportista se pored fizičkih povreda često javljaju i druga hronična obolenja. Kao aktivnih sportista se često javljaju kardiovaskularne bolesti, odnosno oštećenja srca i krvnih sudova. To je, vrlo često, posledica velikog fizičkog napora kom su sportisti izlizani na svakodnevnom nivou zbog rigoroznog režima treninga koji se od njih zahteva. Svake godine od ovih obolenja na svetskom novu umre oko 18 miliona ljudi, što pokazuje koliko su ove bolesti rasprostranjene. 

Upravo zato, mnogi klubovi su u redovne preglede uvrstili i ultrazvučne preglede srca i krvnih sudova koji lekarima omogućavaju lekarima da vide potencijalne probleme i pre nego što se razviju. Ipak, lekari sportistima savetuju da prilikom ultrazvučnih pregleda osim srca pregledaju kompletan sistem aorti jer se upravo tu javljaju proširenja koja mogu pucati prilikom velikih napora sa kojima se sportisti  redovno suočavaju. Veliku pažnju javnosti privukla i smrt košarkaša Stevana Jelovca, koji je branio boje grčkog AEK-a. On je preminuo od posledica moždanog udara na treningu.

Upravo je srčani napad jedan od najčešćih uzroka smrti kod aktivnih, profesionalnih, sportista što je samo dokaz koliko pažnje treba obratiti na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Kod nekih sportista je dijagnostifikovan i miokarditis, odnosno zapaljenje miokarda. To je srednji sloj srčanog mišića čije oštećenje sprečava srce da u punom kapacitetu pumpa krv i odumiranje ćelija. Godišnje u našoj zemlji oko 10 hiljada ljudi doživi infarkt, a kod trećine onih koji se sa ovim tegobama jave lekaru bolest se zavši smrtnim ishodom i zato je jedan od najčešćih uzroka smrti danas. Kod dece koja se bave sportom često se javlja i šum na srcu, koji zahteva konstantno praćenje stanja pacijenta. Najčešće se radi o fiziološkom oboljenju ali postoje i slučajevi kada se radi o jačim šumovima praćenim  bolom u grudima, nesvesticama, glavoboljama pa čak i gubitkom svesti. 

Moguća su i obolenja pluća, poput embolije odnosno začepljenja plućne arterije trombom iz venskog sistema. Intenzitet bolesti zavisi od veličine krvnih sudova koji su začepljeni. U većini slučajeva kod obolelih je potrebno lečenje u bolnici i tretman koji zahteva od pacijenata redovan lekarski nadzor, što kod sportista može značiti i dugo odsustvovanje sa terena. Lečenje može da traje od tri meseca, kod lakših slučajeva, dok su u težim slučajevima potrebne i dugotrajnije terapije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR