Vršnjačko nasilje

Kako naš portal saznaje u „Školi bez nasilja“, je bilo još nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja, zbog koga su se deca ispisala u upisala u drugu školu. OŠ „Ivan Milutinović“ od 2008. do 2010. godine je bila u programu koji podržava Unicef pod nazivom „Škola bez nasilja“. U okviru programa mnogi su prošli razne edukacije o tipovima nasilja, stim da kada je u pitanju  vršnjačko nasilje uglavnom se radi o nazivima pogrdnim imenima, dobacivanjima, a u poslednje vreme i internet nasilju.

.

Za GradSuboticu C.L. (12) koja je trpela nasilje od pojedinih dečaka u razredu poslednje četiri godine je rekla da su je i putem društvenih mreža uznemiravali. Kako nam je rečeno u školi navodno je direktor znao za problem, ali nije želeo da ga iznosi u javnost i mislio je da će da prođe sam od sebe. Ukoliko je to stvarno tačno onda je poražavajuće, jer svi su oni prošli razne edukacije kako da se ponašaju u takvim situacima. C.L. nije usamljen slučaj u Subotici, ali je  jedna od retke dece koja je želela  i smogla snage da stane tome na put. U novom razredu su je lepo primili i kada se čula sa drugaricama iz bivšeg razreda rečeno joj je da su ti dečaci, koji su nju martletirali sada imaju novu žrtvu.

.

Svaki čovek u detinjstvu iskusi neki vid nasilja; bilo da je u ulozi vršioca nasilja, onaj koji trpi ili je jednostavno svedok nasilja nad nekim drugim. Nasilje predstavlja svaki oblik ponašanja koje ima za cilj namerno povređivanje ili nanošenje bola, bilo psihičkog ili fizičkog. Za razliku od nasilnog, agresivno ponašanje je jednokratno, može biti samo nekontrolisana reakcija ili odbrana. Nasilno ponašanje ima obično isti ili sličan sadržaj, traje duži vremenski period i nasilnik ima moć nad žrtvom.

.

Nasilje se pojavljuje u različitim oblicima. Verbalno nasilje je svaki vid ismevanja, nazivanje pogrdnim imenima, ruganje, vređanje, dobacivanje. Nije neophodno naglašavati koliko deca, bez obzira na uzrast, mogu biti inventivna u ovakvim “kreativnim“ oblicima verbalnog izražavanja. Fizičko nasilje podrazumeva udaranje, guranje, otimanje i uništavanje stvari. Ranijih godina je uglavnom bilo karakteristično za dečake, ali se, nažalost, sve češće javlja i kod devojčica. Čini se da je tranzicija odnela barbike.

.

Deca koja su izolovana iz društva, ignorisana od strane drugova, trpe ogovaranje i o njima se izmišljaju razne priče koje obično nemaju lep i istinit sadržaj, jesu žrtve socijalnog nasilja. Psihičko nasilje podrazumeva preteće poglede, grimase, neželjene komentare, iznuđivanje novca, ucenjivanje.

 .

Bullying je uvek bio rasprostranjen vid nasilja. U Srbiji je 65% učenika bar jednom bila žrtva nasilja, a 24% učenika je nasilje pretrpelo više puta. Verbalno nasilje, vređanje i ponižavanje, je najčešće, dok je fizičko nešto manje zastupljeno. Stanko Matić, predsednik aktiva direktora novosadskih srednjih škola, smatra da nasilja danas ima više nego pre, da je brutalnije i unapred planirano. „Njih, recimo, četvorica se dogovore, presretnu drugara na putu do škole, trojica ga brutalno tuku i ponižavaju, dok četvrti snima. Nakon toga snimak postavljaju na sajt Youtube, a organizovano je i glasanje za najbrutalniji i bezobzirniji snimak“- piše na sajtu Psihologija blog.

.

Prvi korak ka rešavanju nasilja jeste otvoren razgovor sa detetom. U većini slučajeva roditelji dece koja vrše nasilje ne žele uvek da pogledaju istini u oči. Brane se uglavnom neistinitim argumentima kako zaposleni u školi mrze njihovo dete, kako su oni bili još gori u tim godinama, ili kako oni jednostavno ne pronalaze način da kontrolišu sopstveno dete. Važno je da razgovor sa takvim roditeljem obavite u prisustvu odeljenjskog starešine ili stručne službe, odnosno psihologa i/ili pedagoga škole. Postoje tačno propisane zakonske procedure koje se u takvim okolnostima preduzimaju (Opšti protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja). Takođe, neke škole imaju oformljene timove zadužene za bezbednost u školi i rešavanje problema vezanih za nasilje.

.

I kada se sve ovo zna, a škola je čak i u DILS programu za vršnjačku medijaciju postavlja se pitanje: kako je direktoru to moglo da promakne i šta će da uradi, jer navodni nasilnici imaju sada novu devojčicu da maltretiraju?

.

25. novembar je Međunarodni dan nasilja nad ženama, gradsubotica će do kraja meseca da objavi tektove na ovu temu i druge vidove nasilja kako bi shvatili da se to ne dešava „kod komšije“ nego nama ispred očiju.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 3 = 5

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: