Vrućine smetaju i životinjama u ZOO vrtu

Talas tropskih vućina koji je zahvatio Srbiju teško podnose i stanovnici Zoološkog vrta Palić. Rashlađuju se čestim tuširanjem, u improvizovanoj hladovini i ledenim poslasticama. Tokom velikih vrućina u okviru vrta su postavljene i prskalice, kako bi biljke prikupile potrebnu količinu vode.

MEDVED

Beli medved Cuker, koji je i miljenik posetilaca svakodnevno željno iščekuje svoju ledenu poslasticu u vidu kocke leda, sa smrznutim voćem i ribama. Ovako visoka temperatura ne odgovara životinjama, koje su isto tako, kao i ljudi izloženi visokom UV zračenju.

„Gledamo kako da zaštitimo životinje koje su osetljivije na UV zrečenja. Možemo da ih zatvorimo u periodu od 12 do 16 časova. Recimo kod slona to nije toliki problem jer Marta zna da stane pod svoju tuš kabiju koju smo instalirali pre koju godinu“, kaže Kristijan Ovari, biolog u Zoovrtu Palić.

Slonica Marta je najstarija i najtvrdoglavija stanovnica Zoološkog vrta Palić. Uživa u svim poslasticama koje dobije od svojih timaritelja, a posebno u ohlađenoj lubenici. Zaposleni u vrtu objašnjavaju da za sve životinje postoje uređaji za hlađenje.

„Kod onih životinja koje nemaju hlad, iznad njihovih volijera postavljamo mrežu, kao i posudice sa vodom i prskalice“, kaže Vesna Davidović, koordinatorka obrazovanja u Zoo-vrtu Palić

U vrtu ističu da se tokom tropskih dana stanovnici vrta tuširaju i po nekoliko puta i uvek se vodi računa da imaju svežu vodu i zaklon.

 

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 51 = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: