Vukašin i Nenad ipak maturirali, ali u Kuli

Priča koju su preneli skoro svi državni mediji o dva učenika, Vukašinu i Nenadu, koji su izbačeni iz srednje tehničke škole “Ivan Sarić” iz Subotice zbog velikog broja neopravdanih časova, i to nakon što su osvojili prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u Mađarskoj, poprilima je nešto drugačiji tok, posle obraćanja predstavnika škole. Iako su učenici prvobitno tvrdili da su od predstavnika škole dobili 4 slobodne nedelje kako bi se pripremili za takmičenje, sada se njihov iskaz donekle promenio. U školi tvrde da je zapravo reč o tri učenika koja su išla na takmičenje ispred njihove škole, ali da ni u kom slučaju nisu dobili toliko slobodnih dana za pripremu, pogotovo ako se uzme u obzir da su oni i pre takmičenja imali veliki broj neopravdanih časova.

 

Vukašin, Nenad i Dario tvorci igrice za “pamente telefone” koju će uskoro većina nas moći da igra na svojim telefonima. Jedina sporna situacija oko pravljenja igrice jeste to što su pomenuti učenici izostajali iz škole i po nekoliko dana radeći na ovoj aplikaciji, očekivajući da će im im školi progledati kroz prste, jer rade na nečemu što je korisno i za školu. Nenad navodi da su ponekada i po 48 sati radili na apliakciji, nakon čega nisu bili sposobni za školu. Oni su se presleili u Nenadovu kuću, odakle su zajedno radili na svom projektu, da bi iz nepoznatih razloga Dario napustio realizaciju projekta.

Ideju o izostanku sa nastave u dužini od 20 dana, zbog nekih sporednih obaveza nikako nije moguće ostvariti, navode u školi “Ivan Sarić”. Za odsustvo od 5 dana mora da se piše posebna molba, koju nastavničko veće treba da razmotri, što Nenad, Vukašin i Dario nisu uradili. Po rečima pomoćnika direktora tehničke škole “Ivan Sarić” Danijela Mandića učenici jesu talentovani i treba im pružiti podršku, ali je nedopustivo opravdati im više od 100 časova zbog rada na određenom projktu. Osim njih, na takmičenju je učestvovala još jedna grupa iz ove škole, koja nije izostala niti jedan školski čas zarad izrade njihove ideje.

 

Nenad i Vukašin su se, saznavši da im preti isključenje, ispisali iz škole “Ivan Sarić” i upisali isti smer u Kuli, svega nekoliko meseci pre kraja školovanja. Sada su uspešno maturirali, ali i uspešno plasirali svoju aplikaciju za pametne telefone. Obijica su dobili stipendiju na Višoj školi strukovnih strudija za informacione tehnologije u Beogradu gde će nastaviti svoje školovanje.

 

YUECOKOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Još jedan članak na istu temu i još jednom ću prvi (pokušati) postaviti komentar…

  Moje pitanje je: Šta se zapravo afirmiše ovakvim tekstovima? Bahatost? BEZOBRAZLUK? Inteligencija? Za šta? Kreativnost? Za šta?

  E onda su usledili komentari tipa “ua škola i školstvo”, i “jadna deca”. Bilo je zanimljivih pitanja, npr.

  ivan 2
  18. 06. 2013. 00:08

  freelancer @ Da li ti imaš neka druga saznanja koja mi nemamo?

  a malo niže i odgovora:

  neko ko zna više
  18. 06. 2013. 08:57

  momci samo nisu rekli da su se takmičili za sebe, da su na istim takmičenjima bili i drugi učenici ove škole i gle čuda nisu izbačeni, da je na jednom od tih takamičenja jedan nastavnik naše škole proglašen za najboljeg mentora, da su slagali da su se sa upravom dogovorili da izostaju sa nastave i još mnogo toga.

  Dakle… gospodo “kritičari školskog sistema” i branioci “jadne dece”…?

  Da se mi RAZUMEMO! Ova dojica… hajde da ne preterujem pa da ih nazovem PRAVIM imenom… NISU postigla NIKAKAV sporazum sa upravom… Takvi “sporazumi” mogu da budu samo PRIVATNA tolerancija razrednog starešine DO ZAKONSKE GRANICE koja predvidja regulisanje izostanaka…  Oni su nečiju (verovatnu) naklonost i dobru volju ZLOUPOTREBILI, malo žešće, za LIČNE interese, dakle privatne, a ne za promociju, odnosno REPREZENTOVANJE škole, grada, pokrajine, države… NE! BEZOBZIRNO I BEZOBRAZNO se nisu pojavljivali u školi, jer oni “spremaju nešto jako pametno” (to što je za sebe, to nema veze) i kada za to snose posledice, pojavljuje se BRIŽNA javnost (a neki verovatno i roditelji medju njima) da ih “štiti”… 

  E PA ZBOG TAKVOG načina razmišljanja prosveta i jeste UNIŠTENA! Promoviše se BAHATOST, samoživost, bezobrazluk, nasilje…

  PA ŠTA ako su izmislili nekakvu igricu? PA ŠTA ako su za to (ZA SEBE I SVOJ INTERES; A NE INTERES ŠKOLE I ZAJEDNICE) osvojili nekakvu nagradu? 

  Pitam PA ŠTA?

  Na osnovu ponašanja, stava prema obavezama, društvu, zajednici… ONI SU DVE OBIČNE BARABE… a takve gledate po naslovnim stranama svih novina… političari, muljatori, tajkuni, pametnjakovići… Promovišite ih i dalje…

  Da ponovim: DVE OBIČNE BARABE!

 2. Nick kaže:

  @freelancer, svaka cast na sinopsisu!

  Ma, ljudi se uhvatili za naslov (na originalnom tekstu) i digli hajku na skolu, profesore i upravu. Ko jebe cinjenince?

  Kako vas je lako izmanipulisati.

 3. freelancer kaže:

  @Nick…

  Moja omiljena maksima, LIVE u jutarnjem programu jednog elektronskog medija (nebitno za ovaj portal 🙂 ) je bila: “Mi nismo tu da vas informišemo, mi smo tu da manipulišemo vama!” 

  I GLE! Budale se smejale… Kao: “Vidi ovaj, ala lupa, k’o Maxim po…”

  Doooobro… Da li je JOŠ smešno? JESTE??? Opet dobro. Kada vam više NE BUDE smešno… prepoznaćemo se…

 4. mamika kaže:

  @freelancer- 
  Treba da Vas bude sram upotrebljenih reci, razmislite o svojoj sujeti i menjajte profesiju!!!! POD HITNO! 

 5. iskreno kaže:

  Jasmina Stricevic- treba da je valjda svima jasno!

 6. ime kaže:

  WOOOOOOOOOWW izmislili igricu za pametne telefone!!!!!!!! Ja lično mislim da ih nebi trebalo terati ni na faks neka im lepo odmah gurnu diplome u ruke!!! 😆 A ko šiša ostale neka trljaju stolice uče

 7. dani kaže:

  deca su barabe?A sta su roditelji takve dece i sta nastavnici,profesori takve dece.za sta je pedagog u skoli,da li iko u skoli primeti ijednu promenu na bilo kom detetu.kako vas bre nije sramota.ni roditelji ni profesori ne rade kako valja,pa su deca iz ovog haoticnog drustva barabe.tako treba deca su kriva,ne mi nego deca.bravo.tacno me je sramota sto pripadam ovom pokvarenom,izopacenom,jadnom i bednom drustvu.fuj.

  ps.svaka cast momcima na uspehu,ja sam ponosna sto su 2 suboticanina osvojila nagradu,bez obzira dal imaju etiketu barabe i zelim im sve najbolje i nek zapale iz ove trule zemlje prvom prilikom,jer kod nas se ne cene oni sto stvaraju,vec oni sto cute i prilagodjavaju.

 8. mamika kaže:

  @ime- nisu izmislili, programirali su. NE LUPETAJ KAD SE NE RAZUMES!!!!!!!!!!!!
  Stolice su oni treljali mnogo vise u zadnjih par meseci nego sto ces ti u tvom celom ****** zivotu !

 9. Mister No kaže:

  Znači sad je iskaz malo promenjen.Šta je stvarno bilo to najbolje znaju imenovani i njihovi nastavnici.Ne znam momke ali pretpostavljam da imaju jaku zaleđinu kad je temu ovog tipa objavio telegraf.rs .Drago mi je što su momci ipak položili ali nisu ni prvi ni zadnji kojima je pretilo izbacivanje iz škole pa se vesti nisu bavile sa njima.Kakvih ekscesa bude pa to ne osvane ni u lokalnim glasilima .

OSTAVITE KOMENTAR