Vunderkind iz Subotice Mali Noel izvodi vratolomije u moto-krosu

Noel Pešut, devetogodišnjak iz Subotice, koga odnedavno svi zovu Nole šampion, postigao je veliki uspeh u moto-krosu i za kratko vreme iz amaterske prešao u profesionalnu kategoriju vozača.

Sezonu je uspešno završio sa čak devet pehara. Ljubav prema vožnji na dva točka nasledio je od oca Ivana, koji ga trenira, a podršku da nastavi putem na kojem je stazu već utabao ima i od ostalih članova porodice, majke Nore i sestre Emme. Vozač moto-krosa je i miljenik vršnjakinja, jer mnoge devojčice navijaju za njega i žele da se fotografišu s njim, a od drugara mu stižu samo pohvale.

FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA
Imam tremu kada počne trka, ali brzo nestane. Najponosniji sam na drugo mesto u Čačku. Uzor mi je Tomaš Martonoši iz Sente, kaže Noel

Imao je samo tri godine kada je rekao tati da skine pomoćne točkove s njegovog bicikla. Želeo je uz tatinu pomoć da proba vožnju na dva točka, ali ga je Ivan odmah pustio i dečak je bez problema nastavio sam da vozi. Spretno.

– Odmah sam uočio da je talenat za dva točka. Kada je imao šest godina, kupio sam mu prvo kineski motor automatik, za početak da nauči da menja brzine i sve što je osnova. Vrlo brzo je želeo da se takmiči. Kupili smo “kavasaki” i prvo je išao na amaterska takmičenja u Staru Moravicu i Temerin, gde je bio drugi i prvi. Gabor Sagmajstor, naš poznati vozač motora, pitao je zašto se ne takmiči i profesionalno i kada je dobio licencu od 2019, Nole ređa samo uspehe. Napunio je 19. novembra devet godina i spremniji je nego ikad za dalje – kaže ponosni tata Ivan.

Brzo je privukao pažnju i na svako takmičenje na koje je otišao uspeo je da se popne na pobednički tron iako ima najstariji motor u kategoriji. Pešut zasad drži treće mesto u Šampionatu Srbije, a od kada vozi profesionalno, kao član Sagmajsterovog tima, bio je drugi i treći pojedinačno i ekipno u Arilju, Čačku, Beogradu, Bačkoj Topoli, Požarevcu.

Foto: privatna arhiva

Da bi mu omogućio da trenira, otac je napravio u dvorištu, iza kuće, moto-stazu. Treninge ima svakodnevno po sat vremena napolju, ali i u kući radi vežbe za balans jer je bitno kada je na skakaonici da se održi.

– Naučio sam ga kako da padne, pošto je to jako važno. Bitno je da, ukoliko se desi da pada, odbaci motor od sebe, i napravi kolut. Nema nijednu povredu, ali u moto-krosu su one “obavezne” i sigurno će se desiti kad-tad. Vozi klasu MX65, jedini je od Kelebije do Kraljeva, a ukupno ima sedmoro dece koja voze u toj klasi. Ima najstariji i najlošiji motor od svih, ali je rekao: Tata, nema predaje i nema povlačenja – kaže Noelov tata.

Mali šampion se nada da će uz pomoć sponzora voziti novi motor jer mu je velika želja da ode na Balkansko takmičenje. Sezona je završena, sledeća kreće u martu, a Pešutovi računaju i da će se situacija s epidemijom smiriti i da će se najavljeni susreti ređati.

– Nisam se nikada plašio vožnje. Volim da vozim. Najvažnije je dobro odraditi start, krivine i skok. Imam tremu kad krenem, kad počne trka, ali brzo nestane. Najponosniji sam na drugo mesto u Čačku. Uzor mi je Tomaš Martonoši iz Sente – kaže Noel.

Odelo, štitnici, “kornjača”, kaciga, dodatna oprema su posebna stavka, nimalo jeftina. U sezoni bude 11 trka, sada je bilo manje zbog korone, ali i onda je potrebno 500 litara goriva za treninge i trke, odlazak u druge gradove na takmičenja i boravak u njima, servisi, klip se često menja, neophodne su rezervne ručke, dva para guma… a sve to ne može da stane u automobil kada se krene na put, zato moraju imati posebno vozilo za prevoz. Kada podvuče crtu, Ivan Pešut po sezoni mora da obezbedi samo za Noelove trke oko 2.000 evra. Na veliku sreću roditelja, a zahvaljujući talentu i uspehu dečaka, počeli su da se javljaju i sponzori.

Subotički superstar u moto-krosu je odličan učenik trećeg razreda.

– Trka koju sam morao da prekinem je bila u Kruševcu. Pokvario mi se motor i to me jako dira. Zato jedva čekam da se ponovo takmičim u Kruševcu. Cilj mi je prvo mesto. Voleo bih da odem i na Dakar. Moja sestra Emma trenira tenis, ali bi i ona htela da vozi moto kros kao ja. Ne bih imao ništa protiv – priča nam Noel.

Od kada se pojavio na nekoliko bilborda, pridobio je simpatije velikog broja sugrađana.

– Moja najveća želja je motor “jamaha”, skup je, čak 3.500 evra, ali ga stalno priželjkujem jer znam da bih sa takvim motorom mogao da dam mnogo više – zaključuje dečak.

BlicKOMENTARI

 1. Gile kaže:

  Pešute, kupi sinu biziglu

 2. Indijanac kaže:

  Eto, posto Noel sada ima 9 godina, taman kada napuni 18-u, moci ce da zameni Gabora Sagmajstera na Dakar reliju. On ce biti Gaborov naslednik.
  Gabore, ako citas ovo, a ja znam da citas, izdrzi jos samo 9 godina da nas predstavljas na reliju, da se ne izgubi nas tradicionalni kontinuitet ucestvovanja na reliju..

 3. Anonimni kaže:

  Pravda za gabora! Nije om kriv sto pada da mortora ili mu se gasi na reliu. A noelov tata bih mogao malo da manje prave buku u dvoristu da idu na majdan tamo da trenira ako zibi negde u subotici

 4. Ivan Pešut kaže:

  Pa kako da treniramo, da guramo motor, ako nekom smeta buka od sat vrimena u mojoj avliji neka stavi čepove u uši, AMEN

 5. komenti kaže:

  Naravno da smeta Ivane, ni mali Schumaher nije u dvoristu ganjao karting. Jednog dana kada krenete i po svetu – daj boze, da se trkate, pa upoznate i trkace iz inostranstva, videcete da sport, talenat ne znaci izivljavanje na komsijama. Nemoj da upadnes u blam kao oni sa sinom sto je talenat pa drnda klavir po citav dan. A o Sagmajsteru i njegovom sinu – divljanju po gradu motorom ili sa kombijem, obilazenjem iz trece nepostojece trake…drugom prilikom.

 6. Ivan Pešut kaže:

  Ne znam ko si ali stavi čepove u uši i POZDRAVITE KOD KUĆE!

 7. Ivan Pešut kaže:

  I sledeći put kad Nole bude trenirao izađi i navijaj za dite Radanovca.

 8. Anonimni kaže:

  Jel istina ovo za sagerovog sina?

 9. Anonimni kaže:

  Vunderking ja reko matemaricki genije ili bioloski kad ono trenira morore

 10. Ivan Pešut kaže:

  Ne komentarišem ništa, vunderkinder je NOLE.

 11. Anonimni kaže:

  Svaka cast za decaka,pun gass

OSTAVITE KOMENTAR