Wild Card u Umagu

 

Prvi subotički roman preveden na italijanski jezik, Wild Card Dražena Prćića, predstavljen je u četvrtak 25. jula u Umagu. Domaćin promocije ove knjige je italijanska zajednica u ovom delu Istre, a uloga moderatora večeri posvećenoj književnom stvaralaštvu subotičkog pisca čije delo povezuje Suboticu i Umag, pripala je profesoru Dimitriju Sušnju, prevoditelju Wild carda na italijanski jezik. Knjiga je realizovana uz pomoć Grada Umaga.KOMENTARI

 1. Beli kaže:

  Bravo Dražene!!! Inače , sa Umagom sarađujemo i ronilački preko kolege Milana Vukšića i njegovog broda – jedrenjaka ” Nirvana ” . 

 2. Beli kaže:

   

                                                            VAJLD  KARTA

  Ponukan lepom vešću da je moj drugar Dražen , promovisao u Umagu svoju novu knjigu sa istim naslovom , (koju još nisam pročitao – nadam se da ću doći do nje ) pomislio sam da možda treba malo elaborirati taj pojam u našem društvu.

  1.      U tenisu , Del Potro I Monfis su dobili vajld kartu za master u Monte Karlu . Vimbldon ne zaboravlja svoje šampione , tako da je 2012 Hjuit dobio taj specijalan poziv za učešće na turniru .

   2.      U vaterpolu – Parizan je dobio vajl katru od LENa za učešće u ligi šampiona dok će Zvezda , Radnički I Vojvodina trebati da plate I da igraju kvalifikacije.

   Poziv na neki događaj onima koji to zasužuju a u datom trenutku nisu ispunili uslove. Lep gest uvažavanja.

   Da li to ima veze sa današnjom neobuzdanom dodelom vajld karata onima za koje se ( ne dokazano) misli da su zaslužili ili da znaju ili da su moćni ili da imaju više kamiona i aviona od drugih ? Kod nas je taj pojam , taj način dodele statusnih povlastica ušao u završnu fazu savršenstva. Mogli bi da ga izvozima kao naš brend, kao preciznu definiciju  korupcije koja se opisuje visokim kvalitetom kvarenja za momente u kojima se nalazi Srbija . U suštini , ovo je rezervna  karta.ali pošto se dodeljuje zaslužnima kod nas ona dobija na značaju i pretvara se u statusni pojam.

  Vajld karta po čuvenom Vukajliji  ima svoj specifičan šmek u doživljavanju već pomenute karte pa kaže: Naziv za dolazak na neku žurku ili rođendan na koji niste pozvani ali vam je poziv izdejstvovao neki drug ili drugarica . Naročito je popularno kod onih koji gotovo sve rođendane koriste samo da se besplatno napiju k´o  bulja

  Strastveni predstavnici narodne volje imaju svoje vajld karte pa su malo pomešali  WILD I VAJLD . Za njih, to je sve to . Liči brate ,a čim liči, upotrebljivo  je. Misleći na vajld karte , oni podeliše ove druge između sebe , rođacima , funkcionerima svih poznatih funkcija do danas .Ako neko od prijatelja ostane neuhlebljen , smisliće oni već neke novootkrivene funkcije , komisije , agencije ili nešto u tonu i stilu  WILD  pregalaca pa ako se divlja , nek se divlja organizovano !

  Ovih dana smo svedoci krešenda u pozivanju i prozivanju onih sa WILD kartama . Bune se oni ali , nadamo se mi , džabe . Kako delioci , tako i  imaoci tih karti , pokušavaju na sve načine pretvoriti sebe u misionare pravednosti i čednosti. Neki se posipaju pepelom , neki , izgubivši osećaj za realnost , još mašu i prete . Nadamo se džabe.

  Nako iz vlade , sadašnje ili neke buduće , možda bude šmeter pa ukapira i dodeli  narodu vajld kartu za bolji život . Vala, zaslužio je !!!

   

   

  Subotica 29.07.2013.                                                                                                                          B.Đ.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: