XXIII. Izložba božićnjaka u Subotici

Etnološki odjel „Blaško Rajić“ pri  Katoličkom društvu „Ivan Antunović“ priredio je XXIII. izložbu božićnjaka. Otvorenje izložbe upriličeno je 7. prosinca/decembra u predvorju Gradske kuće u Subotici. Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.

Na početku programa dječji zbor župe Uskrsnuća Isusova nastupio je sa svojom pjesmom „Volim advent”. Nazočne je u ime organizatora pozdravio SvetislavMilanković, pročelnik Odjela za znanost, književnost i umjetnost „Josip Andrić“ pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović“. Izrazio je zahvalnost svima onima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, kao i udrugama s kojima Katoličko društvo „Ivan Antunović“ surađuje na izložbi božićnjaka.

Izložbu je otvorila s. Silvana Milan, iz Družbe kćeri milosrđa, koja slavi 100 godina  postojanja.

Ona je u svome obraćanju naglasila kako je utemeljiteljica Družbe kćeri milosrđa bl. Marija Petković posebno častila malog Isusa i tu ljubav je usadila i svojim kćerima.

„Mali Isus, Bog – Božić postao je čovjekom, nama u svemu jednak osim u grijehu. Tu Isusovu ljubav večeras gledamo i u ovim prekrasnim božićnjacima koji tako vjerno dočaravaju Njegovo rođenje, i to rođenje u obitelji Marije i Josipa iz Nazareta. U svakom božićnjaku, a osobito u figurama na njima, prepoznaje se vaša ljubav prema svetoj obitelji, prema Isusu, Mariji i Josipu. Na svakom izloženom božićnjaku prepoznaje se božićna radost vaše obitelji. U ovdje izloženim božićnjacima prepoznajem i ljubav bunjevačkih Hrvata prema malom Isusu u kojem gledamo spasitelja svijeta i otkupitelja čovjeka, ali i ljubav prema našim divnim božićnim običajima. Božićnjaci su kruh, poseban kruh – kolač, koji nam je posebno drag i sladak za Božić. Neka nas on podsjeti na Isusa, Kruh života, koji se daje za život svijeta i koji na poziva  da ga prepoznamo u svim našim svagdašnjim  prilikama, susretima, radostima i tugama  a najbliži nam je na svakoj  svetoj misi, a osobito na misi polnoćki, na kojoj uvijek iskusimo posebnu milinu Božje blizine i radost našeg kršćanskog i ljudskog zajedništva.

Ove godine održane su radionice u Subotici u župi Uskrsnuća Isusova, kao i u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, u OŠ „Matko Vuković“, u HKPD „Matija Gubec“ u Tavankutu, na župi u Đurđinu u organizaciji HKPD „Đurđin“,  u Žedniku, a ova umjetnost  ima i svoje nasljednike, o čemu svjedoči višegodišnje održavanje radionica u vrtićima Marija Petković „Sunčica“ i Marija Petković „Biser“.

Na koncu programa dječji zbor župe Uskrsnuća Isusova nastupio je s prigodnom blagdanskom pjesmom „Božić dolazi”

Program je vodila Josipa Stantić. Po završetku programa, Jelena Piuković, pročelnica Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ uručila je izlagačima božićnjaka i ostalim sudionicima prigodne zahvalnice.

Uz izložene božićnjake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta s kojima Društvo „Ivan Antunović“ njeguje dobru suradnju.

Božićnjaci  se mogu pogledati radnim danom do 14. prosinca u predvorju Gradske kuće u Subotici.

 

Klara Dulić – ŠevčićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR