Za 1.maj sa komunistima

Subotički komunisti koji  još jedini baštine izvorne ciljeve prvomajskih skupova , i ove godine će prvi majski dan provesti na Trgu Slobode. Ovaj put oživeće se i sećanja na jedan veliki radnički skup pre 85 godina u Lifki.

 

Prvi maj 1928. godine je proslavljen na poseban način. Na velikom zboru u bioskopu Lifka sakupilo se oko 3000 radnika, za koje je dvorana bila premalena pa su mnogi ostali u dvorištu. Hor  radnika je pevao borbene pesme.

 

Dvorište Lifke, 1. maj 1928. godine

Zbor je otvorio slovoslagač Jovan Stojanović, radnik Željezničke štamparije, a za reč su se javili još četiri štampara (među njima Ernest Kun, Draga Stefanović i Roter Mihajlo).

Skupovi i izleti su organizovani da bi se što više razvio kolektivizam, drugarstvo i solidarnost. Osnivana su razna društva, sekcije, priredbe…KOMENTARI

 1. von Minhauzen kaže:

  Taj kolektivizam, drugarstvo i solidarnost se raspao za 24 sata. Očito da je i bio stvaran za 24 sata za jednokratnu upotrebu za partijske drugove. Njima je taj “komunizam”trebao samo da postignu svoje lične ciljeve za vreme svog života.Dalje taj sustav nije funkcionirao i bio osuđen na propast, dokaz tome da je taj komunistički sustav propao na celom svetu ,a razlog propasti nije bio to da je sustav biodobar. U svakom slučaju sustav imao puno pozitivnih odlika. Ali radilo se o tome da upravo lažni komunisti na visokim pozicijama su radili najviše n tome da  taj sustav propadne.Očerupali su proizvodne pogone da zadnjih mrvica. Dali neko postavlja sebi pitanje gde su ta silna sredstva za proizvodnju nestala?

 2. freelancer kaže:

  @von Minhauzen…

  Koliko primećujem, drugi (uzastopni) komentar sa kipućim izlivom frustracije (pa i mržnje) prema nečemu u kome je ITEKAKO bilo pozitivnih vrednosti. NARAVNO da se sve raspalo, ali rekao bih, upravo zbog takvih “von Propalih”, sa nižim stepenom svesti i sumnjivom vrednosti IQ-a. Pohlepa, cinizam, egoizam (+ šovinizam), odradilo je svoje… Da li se prepoznaješ, “grofe”?

  Civilizovane i uredjene zemlje su se razvijale STOLEĆIMA. Civilizacijski nivo zahteva EVOLUCIJU. Vreme. Pet-šest decenija je premalo. A bilo je šansi. Ne i svesti.

  I Afganistan, Severna Koreja i ini… Biće jednog dana demokratska, slobodna društva… Al’ za milion godina. Jer, uvek će biti (i bilo je) raznoraznih “von Moj do mojega”, koji će taj proces usporavati… 🙁

 3. Long Dong Silver kaže:

  freelancer:

  @von Minhauzen…

  Koliko primećujem, drugi (uzastopni) komentar sa kipućim izlivom frustracije (pa i mržnje) prema nečemu u kome je ITEKAKO bilo pozitivnih vrednosti. NARAVNO da se sve raspalo, ali rekao bih, upravo zbog takvih „von Propalih“, sa nižim stepenom svesti i sumnjivom vrednosti IQ-a. Pohlepa, cinizam, egoizam (+ šovinizam), odradilo je svoje… Da li se prepoznaješ, „grofe“?

  Civilizovane i uredjene zemlje su se razvijale STOLEĆIMA. Civilizacijski nivo zahteva EVOLUCIJU. Vreme. Pet-šest decenija je premalo. A bilo je šansi. Ne i svesti.

  I Afganistan, Severna Koreja i ini… Biće jednog dana demokratska, slobodna društva… Al’ za milion godina. Jer, uvek će biti (i bilo je) raznoraznih „von Moj do mojega“, koji će taj proces usporavati… :(

  Jbga,SLOBODNJAK zaista “ubodeš” 😆 … gore izrecenim… podsetio si me na buntovne studentske faze,tj. dane kada sam “prozdirao” Kropotkinovu knjigu:”Evolucija, revolucija i anarhisticki ideal”…sve spremajuci ispit uz pesmu:

  http://www.youtube.com/watch?v=8fukMTjvdoo

  PS. Sve u svemu…”kipuci izliv feustracije” 😆 …pozz.ulepsao si mi vece!..odoh naci Kropotkina…da obnovim znanje!…

 4. freelancer kaže:

  RESPECT, Long… 😉

 5. freelancer kaže:

  Ah da… Ta pesma… Bio sam neki “gurač reglera na mixeti” na Mini radiju, pre mnogo godina… I dolazi g-din Dragutin Miljković, da najavi “otvaranje sezone” na Paliću (šteta te ga ne snimih pa da posle svakog proleća reemitujem i džabe ne cimam čoveka) i… Reče mi (u poverenju), šef marketinga g-din Mijo Bačlija: “Pusti mu na kraju ovu stvar!” I jesam… ‘el znaš kako izgleda “friško” kuvani jastog?

OSTAVITE KOMENTAR