Za 20 minuta građani su mogli da provere HIV status

Do novembra ove godine, u Subotici su registrovane 53 osobe inficirane HIV-om. U istom periodu, 23 osobe su obolele od AIDS-a, dok je 11 osoba umrlo.

hiv

Besplatnim i anonimnim testiranjem na HIV virus u mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja, na gradskom Trgu, obležen je Svetski dan borbe protiv HIV-a. Za svega 20 minuta građani koji su želeli imali su priliku da provere svoj HIV status. Testiranje je bilo organizovano i u Zavodu za javno zdravlje Subotica, kao i u studentskim domovima.

Prema statističkim podacima svaka treća novoinficirana osoba pripada starosnoj grupi od 15 do 29 godina starosti, pri čemu je značajan udeo mladih iz populacije studenata. Svaka treća od procenjenih 3000 osoba, koje sa HIV-om danas žive u Srbiji ne zna da je inficirana.

Napredak u razvoju terapije tokom prethodnih 30 godina transformisao je HIV pozitivnu dijagnozu iz osude na smrt u podnošljivo hronično medicinsko stanje. Ipak, iako je napredak terapije doveo do dužeg i kvalitetnijeg života inficiranih osoba, stigma i diskriminacija je ono što i dalje ugrožava kvalitet njihovog života.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR