Za bacanje petardi kazne do 50.000 dinara ili rad u javnom interesu

Zakonom o javnom redu i miru, koji je usvojen juče, kažnjavaju se, pored ostalog, prosjačenje, tumačenje snova, prostitucija i paljenje pirotehničkih sredstava ili pucanje, ukoliko se time narušava javni red ili mir ili stvara uznemirenje građana.

Među ostalim, Zakon predviđa da se oni koji paljenjem pirotehničkih sredstava narušavaju javni red i mir ili ugrožavaju bezbednost građana, kazne novčanom kaznom 10.000-50.000 dinara ili radom u javnom interesu 40-120 sati.

Predviđeno je i da onaj ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir, bude kažnjen novčanom kaznom 50.000-150.000 dinara ili kaznom zatvora 30-60 dana.

petarde

Onaj ko prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir , kazniće se novčanom kaznom 5.000-10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana . Organizator prosjačenja ili onaj koji za prosjačenje koristi decu ili maloletne osobe , kazniće se novčanom kaznom od 50.000 od 150.000 dinara i kaznom zatvora 30-60 dana .

Prikupljanje dobrovoljnih priloga građana ubuduće neće biti moguće ako se o tome ne obavesti nadležni jedinica MUP – a , a može trajati najduže 60 dana posredstvom humanitarnih i drugih udruženja .KOMENTARI

 1. STeve kaže:

  Nisu svi prosjaci siromasni, ali generalno kazniti prosjaka novcanom kaznom mi deluje kao standardna smejurija iNtEleKtUaLne elite nase zajednice.

 2. Megatron kaže:

  Bravo !

 3. treća-sreća kaže:

  Sve bi to bilo u redu da naša policija i nadležne institucije žele da sprovedu zakone u dela. Korupcija i mito su najbolnija tačka našeg društva.

  Npr. kako to da se prostitucija javno reklamira u glasilima, a da naša policija ne nalazi za shodno da se uključi u akciju suzbijanja… pre bi se reklo da i oni koriste usluge istih i ustvari izigravaju zaštitnike kurvi.

  Evo Vam par Subotičkih adresa, pa krenite; Ivana Zetovića , Kočićeva ……. Ne znam više kako da Vam olakšam posao.

 4. MILENA kaže:

  Kod kažnjavanja prostitucije, prisutna je strašna hipokrizija, jer se kažnjava samo prostitutka, a ne i onaj ko koristi njene usluge!

 5. rax kaže:

  boze na ovakom malom prostoru, ovoliki broj glupavih ljudi.
  cuj, „tumacenje snova“ ce kaznjavati, a pokradena cela drzava za 20 godina.
  prostitucija se kaznjava, prostitucije je oduvek bilo i bit ce je. vidi se da megatrendovci pisu zakone. umesto da legalizuju, da drzava taj milieu drzi pod kontrolom (kriminalno,zdravstveno), da se oporezuje, da se kaznjavaju (dobavljaci)oni zabranjuju. u evropskim zemljama je prostitucija uglavnom dozvoljena ili se tolerise, jedino arapske zemlje imaju ovakav zakon kao srbija. i na kraju, dobrovoljno prikupljanje bi stvarno trebali oporezovati.

 6. anonimussu kaže:

  @rax

  Znas sta, mogli bi da uvedu PDV za usluge prostitucije, i da prostitutka da fiskalni racun. Ovo bi bila prava legalizacija.

 7. rax kaže:

  anonimussu, a sta mislis zbog cega su lake droge u holandiji dozvoljene? mozda da bi se svi drogirali? ne, vec da bi se suzbio kriminal, jer se svakako konzumira, ali ovim putem se suzbija kriminal. sta mislis zasto je u svajcarskoj prostitucija legalna, da bi se svi gradjani prostituisali? ne, vec da bi se sve imalo pod kontrolom.kod ovih problema se u srbiji i nekim srodnim zemljama radije zazmuri, to je briga o gradjanima. ne znam da li si ti u mogucnosti ovo shvatiti, ako jesi, onda te je moja recenica „megatrend“, jedino mogla izvuci iz „takta“.

 8. amacak kaže:

  prostituciju treba dekriminilizovati što će reći da niko ne treba da bude gonjen za sam čin seksa za neseksualne usluge i/ili novac. naravno, ako nije počinjeno neko drugo krivično delo kao seks sa maloletnim licem, prinuda ili reketiranje od strane makroa.

  sa druge starne lepo piše, citiram: „Zakonom o javnom redu i miru, koji je usvojen juče, kažnjavaju se, pored ostalog, prosjačenje, tumačenje snova, prostitucija i paljenje pirotehničkih sredstava ili pucanje, ukoliko se time narušava javni red ili mir ili stvara uznemirenje građana.“

  dakle, ovo može eventualno da kači uličarke jer niko ne može narušavati javni red i mir niti uznemiriti građane nečim što radi između četiri zida.

 9. dejan kaže:

  100 puta bravo

OSTAVITE KOMENTAR

+ 59 = 67

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: