Za bezbednost u subotičkim školama-kamere,ograde i policajci

U školama postoje najrazličitiji oblici vršnjačkog nasilja, a najzastupljenije je fizičko i emocionalno nasilje. Uvođenjem video-nadzora i niza mera za poboljašanje bezbednosti dece u školama. Većina škola ima ugrađen video-nadzor, dok nastavici, kao i đaci prošli su niz edukacija u sprečavanju, ali i prepoznavanju vršnjačkog nasilja, poput projekta “Budi kul-ne psuj”. Direktorka Osnovne škole “Sečenji Ištvan”, Vesna Vajs kaže da im je postavljanje ograde u objektu u Šabačkoj jedan od prioriteta.

skola

“Nekada je tu postojala ograda, ali je pokradena. Dvorište nam je veliko i želimo da bude ograđeno kako svako ne bi mogao da ulazi. Želimo da se postavi prava ograda,a ne žičana kao ranije. Obraćali smo se raznih donatorima, kao i gradu. Pored toga, imamo postavljen video-nadzor u sva četiri objekata, kao i alarm”, rekla je direktorka škole “Sečenji Ištvan”, Vesna Vajs.

U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da imaju odličnu saradnju sa školama i da je grad Subotica uvek spreman da podrži sve dobre projekte, koji se odnose na poboljšanje bezbednosti učenika. Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić kaže da rešava problem koji su u njenoj moći

“Zvali su me roditelji da  psi lutalice se ponovo okupljaju oko škole “Majšanski put” i da prate decu u čoporima. Zvala sam Čistoću i moram da kaže da u roku 20 minuta izašla se Služba za hvatanje napuštenih pasa i mačaka i tako je rešen problem”, kaže članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić.

Većina škola u Subotici ima ugrađen video-nadzor, a pojedine srednje škole i dele školske policajce.

“Tokom leta finansirali smo postavljanje video-nazora u Medicinskoj školi, a radimo i poboljašanju bezbednosti školskih objekata. Sada je kao problem istaknut nedostatak ograde u školi “Sečenji Ištvan”, objekat u Šabačkoj ulici, tako da je u toku priprema dokumentacije, a uporedo tražimo i finansijka sredstva za izvođenje radova”, objasnila je Nataša Aleksić.

Rad na prevenciji u saradnji sa što većim brojem institucija u gradu jedan od najvažnijih zadataka kako bi se sprečilo vršnjačko nasilje, ali i vandalizam po školama. U ovaj process zajednički treba da se uključe nastavnici i roditelji.KOMENTARI

 1. S&S kaže:

  Osnovna škola Sonja Marinković ima veliko dvorište sa nekoliko igrališta i ogradjena je sa kvalitetnom ogradom sa svih strana. Medjutim, učenici za vreme odmora izlaze van školskog dvorišta. Ulazna vrata su otvorena i uvek ih ima na ulici, u grupama i pojedinačno. Takodje u školsko dvorište može da udje bilo ko, kao i psi lutalice kojih oko pijace uvek ima. Dali to mora biti tako ili se može organizovati tako. da deca ne izlaze iz dvorišta, gde za njih uvek vreba neka opasnost

 2. Pajo kaže:

  Ma daj ove godine ni pesacke prelaze grad nije bio sposoban prefarbati oko skola i obdanista ,a kamo li postaviti table u okolini skola i obdanista sto su ostecene ili nestale! A da nepricamo da bi i saobracajni inzinjeri trebali malo da rade svoj posao oko skola !Bruka i sramota za sadasnju vlast! do duse ni u predhodnom sazivu nije bilo bolje jedino je bilo farbanja za pocetak skolske godine! No vidi se da su iste stetocine na vlasti!

 3. Anonimni kaže:

  Nepismeno.

 4. punisher kaže:

  Bivsi direktor Kocis je mogao celu skolu da izgradi sa fiskulturnom salom zajedno a ovi nisu sposobni jednu ogradu da naprave. E to se zove nedostatak kvaliteta. Lako je kititi se sa tudjim perjem

 5. Mister No kaže:

  Socijalizam je sa svojim nedostatcima bio mila majka za red i mir. Milicija je imala efikasne pedagoške sisteme za psiho fenomene. Crveni su pedagoški tresli o zid psihopate dok ih nisu urazumili.

 6. Megille kaže:

  @ Mister No : I punili masovne grobnice neistomišljenicima…

 7. Megille kaže:

  @ punisher : Vesna Vajs direktorica ? Pa ona je došla političkom odlukom DS -a na ovu poziciju. Bivši direktor Kočiš kojega poznajem je jedan je od najsposobnijeg direktora. A ova koja ga je zamenili je samo šminkerica….

 8. Mister No kaže:

  @ Megille
  U pravu Si . Međutim ,molimTe da ne menjamo temu jer će se odmah prikačiti oni koji se osećaju prozvani. Prijatan ostatak dana !

 9. Megille kaže:

  @ Mister No : Dogovoreno…

 10. zorandjala kaže:

  Ej da je pitati Kocisa koliki je tu udeo Zorke?

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =