Za godišnjicu revolucije – dodela državljanstva

Predstavnici Vlade Republike Mađarske uručiće sutra, povodom godišnjice Revolucije 1848. godine, u Generalnom konzulatu u Subotici prva mađarska dvojna državljanstva za dvadesetak građana Srbije.
Pretpostavlja se da će do kraja godine više od 80.000 vojvođanskih Mađara, od ukupno 300.000 koliko ih živi u našoj zemlji, postati i državljani Mađarske. U Konzulatu u Subotici više nema velikih gužvi, ali ljudi i dalje zovu i zakazuju termine za predaju dokumenata. Službenici Konzulata svakodnevno prime oko 50 stranaka, a termini su popunjeni skoro do leta.
Oni će tako kod naših severnih suseda moći da kupuju nekretnine, vozila, mladi će postati redovni đaci i studenti, te će kao takvi moći da konkurišu za državne stipendije. Mlađe najviše raduje što su diplome dobijene na univerzitetima u Segedinu, gde već odavno mnogo njih studira, ali kao strani studenti, i Budimpešti priznate u svim zemljama Evropske unije, što za sobom vodi i lakše zaposlenje.
S druge strane, dvojno državljanstvo ne donosi zdravstveno i socijalno osiguranje, jer je za to neophodno imati prebivalište u Mađarskoj.
Iako je do sada naglašavano da novi mađarski državljani neće imati pravo glasa, predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever izjavio je da se oko toga još uvek vode rasprave, ali da će najverovatnije svi državljani Mađarske imati ista prava.

Eto mene, eto vas – Rat Austrijancima!
SlikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

53 + = 56

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: