Za Palićko i Ludaško jezero 6,5 miliona evra od Nemačke

Vlada Nemačke, preko svoje razvojne banke KfW, dodeliće Subotici 6,5 miliona evra bespovratnih sredstava za rešavanje problema biodiverziteta Palićkog i Ludaškog jezera, najavili su danas u Subotici predstavnici te bankarske ustanove i lokalne samouprave.

palicko-jezero2

Kako je najavljeno, tim sredstvima će na Paliću biti izgrađena kanalizaciona mreža, koja će biti povezana sa prečistačem, čime će se sprečiti dalje zagađenje jezera.

Performanse prečistača će biti poboljšane, kako bi voda koja otiče u jezero bila još boljeg kvaliteta kada je rečo sadržaju azota i fosfora. Oko jezera će biti uspostavljen zaštitni pojas, kako ne bi došlo do zagađenja od poljoprivredne proizvodnje.

Samo jezero će biti oporavljeno sanacionim izlovima ribe, poribljavanjem novim vrstama i smanjenjem vegetacije u samom jezeru. Svi učesnici projekta su se složili da izmuljavanje nije dobro rešenje. Uskoro se očekuje i zvanično potpisivanje ugovora o donaciji.

Ono što sledi jeste projektovanje, a od 2017. godine i sama realizacija navedenih projekata čiji je konačni cilj zaustavljanje daljeg zagađenja Palićkog jezera i oporavak samog jezera u petogodišnjem periodu, do 2022. godine.

Realizacija tog projekta, po oceni gradonačelnika Jenea Maglaija, predstavlja neophodan preduslov za realizaciju Master plana razvoja turizma na Paliću i jedinstvenu priliku da se reši višedecenijski problem zagađenja jezera.

– Mislim da je ovo jedinstvena prilika za ovaj grad da konačno, posle tri-četiri decenije tapkanja u mestu kada je reč o rešavanju problema jezera Palić i raznoraznih projekata i ideja, imamo jasnu situaciju, obezbeđena sredstva – poručio je gradonačelnik Subotice i dodao:

– Sada od nas zavisi da li ćemo biti sposobni da u sledećih tri do pet godina napravimo istorijski iskorak u rešavanju ovog problema.

Rukovodilac projekata komunalne infrastrukture KfW-a Vibeke Kristensen istakla je da su Subotica i Palić odabrani u konkurenciji gradova iz više zemalja Balkana, kao jedini za koji su obezbeđena bespovratna sredstva, pošto je dosadašnja praksa uglavnom bila kombinacija kredita i bespovratnih sredstava.

U KfW-u, po njenim rečima, zasluge za to pripisuju celom timu iz Subotice koji je učestvovao u njegovoj pripremi.

– Grad nas je ubedio da ovaj projekat neće pomoći samo poboljšanju biodiverziteta jezera, nego da će i zaista poboljšati turističke potencijale koje imate u regiji – rekla je Kristensen.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Vesko kaže:

  Nasi strucnjaci i polticari vise vole raditi na izmuljavnju, a ima sredstava. Sad je prilika prava.

 2. djomla kaže:

  Da li je neko Kristensena upoznao sa činjenicom da se u Srbiji sa poboljšanjem turističkih potencijala povećava i stepen divlje gradnje?

  Nadam se da će grad na ovaj poklon reagovati na pravi način i da će do te 2022. godine učiniti sve da sanira do sada sve divlje izgrađeno i sprečiti dodatnu divlju gradnju.

 3. Megille kaže:

  Kristensen pojma nema šta je rekla….

 4. Aleksa kaže:

  Da vam nije promakla rec u tekstu „sledi projektovanje“, tu smo glavni, projekat da se dobro omastis, pa posle nista od posla. Za arhiviranje projekata za Palic bi trebala da se sazida posebna zgrada.

 5. Megille kaže:

  @ Aleksa , A tek za arhiviranej izmišljenih projekata za subotičko pozorište. Ni onaj betonski monstrum iza stubova pročelja ne bi bila dovoljna. A tek sada dolaze novi projekti od Kern-‘ Cimgasa’ .A gde su stari maketi i projekti pozorišta kada je Imre Kern 2002 sa beogradskim ‘stručnjacima’ otvarao izložbu o realizaciji radova oko obnove pozorišta ?

OSTAVITE KOMENTAR

61 + = 70

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: