Za prekograničnu saradnju Hrvatske i Srbije do 2020. obezbeđeno novih 40 miliona evra

Na konferenciji održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće svečano je obeleženo otvaranje Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija za period 2014 – 2020. godine. Cilj programa je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Budžet programa, u ukupnom iznosu od 40,3 miliona evra, namenjen je projektima koji se odnose na četiri tematska prioriteta: zapošljavanje, socijalnu inkluziju i zdravstvo; životnu sredinu, prevenciju rizika i proizvodnju energije; turizam, kulturno i prirodno nasleđe; konkurentnost i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Reč je o Programu evropske teritorijane saradnje, koji nastavlja uspešnu saradnju Hrvatske i Srbije. Programsko područje obuhvata područja četiri županije severnoistočne Hrvatske i pet okruga severozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 milona stanovnika.

Program se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA 2. Ukupan budžet programa, sa nacionalnim sufinansiranjem, iznosi 40,3 miliona evra, od čega su IPA sredstva 34,6 miliona evra. Koordinator pripreme projekta je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, a operativno ga realizuje Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, kao upravljačko telo i Ministarstvo za evropske integracije, kao nacionalno telo u Republici Srbiji.

Na konferenciji su učestvovali pomoćnik ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Mihajilo Dašić, pomoćnica ministarke regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Kristina Bilić, Joana Kirilo, iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku u Evropskoj komisiji, Stela Arneri, direktorka Agencije za regionalni razvoj, Anđelka Hajdek iz upravljačkog tela Programa i Davor Skočibušić, šef Zajedničkog sekretarijata Programa.

Tokom uvodne konferencije učesnici iz državnih, opštinskih i gradskih institucija i udruženja s područja Hrvatske i Srbije informisani su o sadržaju i ciljevima Programa i o Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata, a predstavljen je i dobar primer realizacije projekta iz Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata.

Ivana Anđelković,  iz Turističke organizacije grada Subotice i Miroslava Babić, član Gradskog veća, predstavile su projekt S.O.S. koji će se sprovoditi naredne dve godine, do kraja avgusta 2019. godine. Projektom će biti vrednovano zajedničko kulturno nasleđe Osijeka i Subotice kroz revitalizaciju nasleđa perioda secesije i njegovu integraciju na prekograničnom nivou i promociju novog zajedničkog turističkog proizvoda na tržištu.

Jedna od projektnih aktivnosti je i izrada tehničke i strateške dokumentacije za restauraciju Art Nouveau zgrade Gradske kuće u kojoj je danas održana svečana konferencija.

 

subotica.rsKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR