Za sada ništa od Metadonskog centra

Za sada projekat Metadonskog centra neće zaživeti u Opštoj bolnici u Subotici. Razlog je nedostatak novca. Određen  je stručni tim koji će rukovoditi  ovim Centrom, kao i prostorije u krugu bolnice koje je neophodno renovirati i namenski prilagoditi za rad Centra.

 

Načelnica Odeljenja psihijatrije, dr Nada Vasković Maravić objašnjava da je sa njihove strane sve spremno.

 

Ima mnogo razloga za i protiv lečenja metadonom.  Do skoro je zavisnost bila nerešiv problem, međutim poslednjih desetak godina iskustva iz razvijenih zemalja ukazuju na uspešnije lečenje, rehabilitaciju i reintegraciju zavisnika u društvo.

Sve je više dobrih nacionalnih programa koji uspevaju da kontrolišu probleme nastale zloupotrebom psihoaktivnih supstanci. Zavisnost od opijata je hronični poremećaj recidivantnog karaktera i lečenje je dugotrajan proces.KOMENTARI

  1. freelancer kaže:

    “… međutim poslednjih desetak godina iskustva iz razvijenih zemalja ukazuju na uspešnije lečenje, rehabilitaciju i reintegraciju zavisnika u društvo.”

    Uz dužno poštovanje načelnici odeljenja psihijatrije, ali… Bolest zavisnosti (posebno hemijska – od psihoaktivnih supstanci) je NEIZLEČIVA! Za sada. Da bi se to razumelo treba poznavati i način funkcionisanja i HEMIJSKE procese koji se dešavaju u mozgu, a proizvode ZAVISNOST. Postoje ljudi koji npr. konzumiraju alkohol, ali nisu postali alkoholičari, dok su drugi počinjali sa istom količinom alkohola, ali su skliznuli u ambis alkoholizma.

    Droge su nešto drugo. Metadon je MEDIKAMENT, zamena za psihoaktivnu supstancu, ali pri tome (po difoltu) i sam je kao takav psihoaktivna supstanca, jer deluje na psihu zavisnika. Iskustva u lečenju tom metodom pokazuju da je procenat recidiva (povratka drogama) izuzetno visok (čak i do 90%). To je rezultat nedovoljne motivacije “pacijenta” pa se jedan “medikament” (droga), “leči” drugim. Iskustva nekih drugih centara (ruska škola), gde se metadon NE koristi, su daleko povoljnija. Procenat recidiva je znatno manji, a od medikamenata se koristi tzv TTS (kod alkoholičara i to obično u trajanju od jedne do dve godine, SVAKODNEVNO), blokator koji izaziva vrlo ozbiljne tegobe ako se uz njega konzumira i alkohol. Toliko da može, u nekim slučajevima, izazvati smrt. Korisnici su toga SVESNI i retki su zabeleženi slučajevi da je zavisnik uz TTS koristio i alkohol. No, stvar je u MOTIVACIJI. Bez motivacije zavisnika, od zalečenja nema NIŠTA. Recidiv je neminovan, pre ili kasnije. A upravo definisanje motivacije je osnov lečenja BEZ metadona…

OSTAVITE KOMENTAR