Za sedam meseci nova deonica obilazice oko Subotice

Početkom aprila otpočeli su i radovi na novoj deonici obilazice oko Subotice, dugoj oko devet kilometara, a vrednoj oko milijardu dinara. Do sada je izgrađeno i pušteno u upotrebu 11 od ukupno 22 kilometra ove važne saobraćajnice na Koridoru 10.

Oko 40 radnih mašina i 50 radnika Kompanije “Vojput” od 1. aprila vredno rade na izgradnji obilaznice oko Subotice, poznatije kao “Ipsilon krak”.

Ova deonica, takozvani “Sektor 1”, povezaće kružni tok na Somborskom sa putem za selo Tavankut.

“Trenutno radimo kod Tavankutskog puta. Tu obavljamo zemljane radove. Radimo visoke nasipe za potrebe natputnjaka i nadvožnjaka za potrebe Somborske pruge. Ugovoren je posao za 8,8 kilometara. Rok za izvođenje radova je 240 kalendarskih dana, što znači da nam je 26. novembar 2019. godine završni rok”, kaže Zoltan Barat, šef gradilišta Kompanije Vojput” na ovoj deonici “Ipsilon kraka”.

Od 2016. godine, kada je prekinut dugogodišnji zastoj u izgradnji “Ipsilon” kraka, do sada je izgrađeno i dato na upotrebu 11 kilometara ove veoma važne saobraćajnice.

“Ukupno je ove godine u republičkom budžetu za ove namene izdvojeno milijardu i 400 miliona dinara. Zahvaljujući ovim sredstvima, ove godine će u potpunosti bili završeni radovi na izgradnji “Ipsilon kraka”, od kružnog toka na Somborskom putu do graničnog prelaza Kelebija. Time ćemo okončati jedan projekat koji traje jako dugo jer je njegova realizacija otpočela još davne 1990. godine”, kaže Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zavšetkom radova na ovoj deonici, saobraćaj od autoputa E-75 do Industrijske zone u Malom Bajmoku biće mnogo brži i bezbedniji.

Uskoro će biti raspisan i novi tender kojim će biti izabran izvođač radova na izgradnji takozvanog “Sektora nula”, odnosno preostalih 3,8 kilometara “Ipsilon kraka” do graničnog prelaza Kelebija, gde će biti izgrađen i kružni tok.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imrea Kerna, do kraja godine biće završeno svih 22 kilometra “Ipsilon kraka” čime će autoput E-75 biti povezan sa graničnim prelazom Kelebija.

Time će se ostvariti i san Subotičana, dug bezmalo 30 godina, da teretni saobraćaj bude izmešten iz centra grada.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. punisher kaže:

  ovaj Kern je izgradio vise Autoputa, magistrale, i obilaznice nego svi kinezi zajedno.
  Idi begaj, za 7 meseci ce vec neku drugu plocu da vrte

 2. Pametnjaković kaže:

  Napravite te kružne tokove redovno, sa normalnom širinom, izgledaju kao da su građene za bicikliste za vežbanje vožnje u krug.

 3. Stanovnici Sencanskog puta kaže:

  Trebalo bi da se zavrsi vec i zapoceti put izmedju precistaca i javnog skladista da kamioni neprolaze ni Sencanskim putem vise.

 4. amacak kaže:

  prvo što su radili je uklanjanje ostataka starog nasipa za nadvožnjak kod tavankutskog puta koji je propao zato što su radovi stali kada je ds pao sa vlasti. isto je bilo kod čantavirskog puta. nije tu toliki problem ko je trenutno na vlasti već što ne postoji nikakav kontinuitet da se započeto završi ili bar konzervira.

 5. Miki kaže:

  Koliko znam nece se moci sici sa y kraka na tavankutski put. Ide natputnjak i nadvožnjak preko somborske pruge i tavankutskog/ljutovackog puta. Osim ako nešto nisu menjali

 6. Djuka kaže:

  Odakle Kernu pravo da se poziva na 1990.? Pa njegova partija je jedina koja je na vlasti bile od tada pa sve do danas.
  To ni sps-u nije uspelo.
  Ako je iko odgovoran za neizgradnju bilo cega u i oko SU, onda su to oni.

 7. Nidža kaže:

  Ovaj Kern je veoma optimističan u svojim izjavama, možda sam sebi i veruje al mnoge od nas nije i neče uspeti da ubedi -živi bili pa dočekali…

 8. Petar Gabrić kaže:

  Jadno je što je više slova i reči utrošeno oko izgradnje nego što je kilometara urađeno. Sramota !!!

 9. Sime kaže:

  Obecanje Kerna da ce vratiti nadvoznjak na Pacirskom putu?
  Ladno su ga srusili, kazu strucna lica:falilo nam je zemlje…pa ga srusili… Sad ce svi oni poljoprivrednici kroz grad traktorima, pa ce opet biti kolaps.

 10. ffilozoff kaže:

  PIRAMIDE su mala maca za ovih 11+11km puta…hehehe

 11. Hm kaže:

  Sta God I što pre jer nesnosna je situacija kod granicnog prelaza kelebija tamo se svakodnevno odvija saobracaj u jednoj Traci jer je druga zauzeta kilometarskim redovima slepera, zivim u Granicarskoj ulici…. Svakodnevno dolaziti I vracati se na posao I sa posla u ovim uslovi a je stresno, da vam nekazem da u jednoj Traci sleperi I kolona Madjara sa buvljaka a u suprotnom smeru
  pomahnitali gastambajteri koji dolaze “kuci” za praznike…. Ptici se nemoze total I kolaps a gde su autobusi…… Uzas sto pre treba resiti tu deonicu

OSTAVITE KOMENTAR