Za Tavankutsku šumu 4.800 sadnica

„Zasadi drvo“ naziv je akcije koja će da se realizuje 17. novembra u Srbiji, a u planu je da  volonteri i zaposleni u JP „Vojvodinašume“ zajedno zasade oko 11.000 sadnica hrasta lužnjaka i crnog bora na području Subotičke peščare, Odžaka i Apatina.

U planu je da se na tri hektara pošumi Tavankutska šuma sa 4.800 stabala.

Šefica Šumske uprave u Subotici, Olivera Perkučin kaže da u Subotičkoj peščari ima oko 3.700 hektara pod šumom, a ostalo su livade koje se nalaze pod određenim stepenom zaštite.

„Subotičke šume su predeo od izuzetnih odlika, što znači da postoje peščarske vrste koje su zaštićene na tim terenima i stoga ne mogu ni biti pošumljene. Do sada nije bilo sličnih akcija pošumljavanja, odnosno u onima  u kojima učestvuju volonteri uglavnom su to bili pojedinačni slučajevi. Ove godine mi učestvujemo u akciji „Zasadi drvo“ kao javno preduzeće i Šumsko gazdinstvo Sombor na tri lokacije. Volonteri će doći i zasaditi svoju sadnicu, a mi ćemo je kasnije negovati i svako od volontera će dobiti od nas iz Šumske uprave po jednu sadnicu bora da može da je zasadi u svom dvorištu, vrtu, igralištu ili nekome pokloni“, rekla je šefica Šumske uprave u Subotici, Olivera Perkučin.

Svi zainteresovani volonteri mogu da se prijave putem sajta: www.zasadidrvo.rs. Akcija počinje 17. novembra u 10 časova, i to u više od 30 gradova na teritoriji  Republike Srbije.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Goran kaže:

  Lep tekst, aktivnosti i posumljavanje suma je za pohvalu.

 2. hmmmmmmmmmmm kaže:

  Volonteri? Zeleni i onidrugi što pucaju kroz tavankutsku šumu svako malo igrajući se rata er saft jel koji jeklinac oni su i rastirali svit iz šume sa svojim ludorijama.ETO VOLONTERA..

 3. Stipan kaže:

  Tavankutska suma je cudo jedno…za one koje nisu znali, u istoj sumi su se kasnih sedamdesetih godina proslog veka odigravale svakojakve egzibicije, koje bi smo olako mogli okarakterisati kao bahanalije. Jedan poznati pevac bunjevackih narodnih pesama (mislim da ce mnogi pogoditi o kome se radi) je takodje ucestvovao u njima. Pored, jelte, “bludnih” radnji, svi prisutni su se cesto skidali potpuno goli, i klanjali se “bogu vepru”, napravljenom od slame i hrastovih grana. Bilo je to ludo vreme.

 4. Pera kaže:

  @Stipan, ima toga i danas, sad se zovu Vitezovi vina i promenili su lokaciju. Ali je ovo ostalo što ste pobrojali još aktuelno.

 5. Cane kaže:

  Imat će Šumar šta da pila i prodaje.Bit će love i još voćnjaka!

OSTAVITE KOMENTAR