Za uvođenje e-dnevnika potrebni računari i dobar internet

Za potpuni prelazak na elektronske dnevnike u školama potrebno je još nekoliko godina, procenjuju nadležni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Razlog je jednostavan – nedostatak tehnike u školama.

U ovoj školi nastavnici više ne mogu da lupe dnevnikom o sto. Ogromne papirne zbirke ocena, pohvala i izostanaka otišle su u arhivu, a sve se beleži elektronski.

Direktor Politehničke škole u Subotici, jedne od prvih u Srbiji koja ih je poslala u istoriju, Iso Planić ocenjuje da je nastavnicima sada posao olakšan, a da roditelji preko svojih telefona i računara imaju uvid u to kako im se deca ponašaju i napreduju u školi.

“Roditelji mogu imati uvid u ocene i izostanke svoje dece. I to je jedno od najvažnijih dostignuća elektronskog dnevnika i jedan od razloga uvođenja. Što se tiče nas u školi, ako govorimo o zaposlenima, oni su dobili način da na jednostavniji, brži i efikasniji način unose podatke i obrađuju ih. Statistika više nije toliki problem kao što je ranije bila”, kaže Planić.

Elektronski dnevnici uvode se po školama već godinu i po dana. Recept za uvođenje je jednostavan. Potreban je dobar internet u svakoj učionici. I, naravno, računar. Na žalost, mnogi još nisu na tom nivou. Na samom početku od dve stotine škola, tek njih šesdesetak je imalo neophodne uslove.

“Još uvek treba par godina za to da bi sve škole u Republici Srbiji stekle tehničke uslove za obavezno uvođenje e-dnevnika. Naime, škole ne poseduju sve tehničke uslove za uvođenje e-dnevnika. Naime, nije dovoljno da u zbornici postoji samo jedan kompjuter koji zajednički mogu da koriste svi nastavnici, zato jer korišćenje e-dnevnika zahteva kontinuirano, neprestano korišćenje tokom radnog vremena”, ističe državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček.

Paralelno sa poboljšanjima elektronskih dnevnika u sadašnjem obliku, koje su kao i kod drugih softvera svakodnevne, radi se i na prevodu elektronskih dnevnika na svih osam jezika nacionalnih manjina na kojima se izučava nastava.

 

RTVKOMENTARI

  1. Istina... kaže:

    Potpuna kontrola. Veliki brat.

  2. Anonimni kaže:

    Gospodine Planiću! Posao nam uopšte nije olakšan, čisto sumnjam da su vam profesori to rekli. Neka nam posluži kao uteha da je elektronski dnevnik barem koristan roditeljima, mada on ne može da zameni razgovor u četiri oka.

OSTAVITE KOMENTAR