Zaboravljena plava fontana

Sve oči uprte su u izgradnju novog vodoskoka na Trgu Slobode pa se više niko i ne pita zašto je plava fontana i dalje ispod najlona. Iako je već polovina maja, Žolnai fontana ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću i dalje sniva zimski san. Ako ovog leta ne bude puštena u pogon, biće to zato da ne kvari slavu novog vodoskoka.

Pre dve decenije kada je fontana od plave Žolnai keramike napravljena, nije bilo bolje ideje kako je zaštititi od mraza pa se pribeglo prilično nesrećnom rešenju. Najlonski šator pola godine štiti keramiku ali mnogo oduzima od lepote najpozantijeg subotičkog parka. Bilo je tokom godina nekoliko predloga da se taj projekat unapredi, i svaki je bio manje loš ali ne dovoljno dobar da bi se uklopio. Kako ni zime više nisu kao pre, dobar deo perioda koji fontana provede u zimskom “modu”, mogla bi da radi. To naravno nije moguće, međutim, nakon dvadeset leta, možda je došlo vreme da se ponovo razmisli o nekoj vrsti oplate kojom bi se u zimskim mesecima štitila keramika. U 21. veku to ne bi smelo da bude nešto nemoguće.KOMENTARI

 1. +!% kaže:

  ..bacanje i kradja para..odlicno, vec isprobano i visestruko aktuelno..

 2. Croat kaže:

  Konnstrukcija od kovanog gvozdja ili alu. oblika kao staklene baste pravljene krajem 19 veka , obavezno crna boja sa vidljivim zakovicana , unutrasnji prostor iznajmiti nekom kaficu kao zimska basta. Najam 0 din obaveza najamca da pokriva troskove grejanje . Montazno demintazni tip preko leta normalno bez konstrukcije. Eto mog predloga

 3. Gligorije kaže:

  Labane…

 4. Suzy kaže:

  @Croat
  Odlična ideja!

 5. Istorija kaže:

  Ta keramika od čega je napravljena ova fontana nije za ovakvo podneblje. Ta keramika je od obične terakote presvučena sa tankim slojem pečene glazure u bojama. Kod odabira keramike ‘stručnjaci’ nisu vodili računa o kermici da bude takva koja ne upija vlagu i vodu u sebi i da ne bi se raspala kod prvih zimskih mrazeva. Ali koga je sve ovo zanimalo…? Važno da je u vreme izgradnje teški miloni devize su seli na račun već onda propala manifakture u gradu Pečuj u Mađarskoj. Pitajte poznatog stručnjaka Kern Imreta bivšeg tehnologa iz Zorke kasnije podbočnika-malog od palube pokojnog Kasa Jožefa…

 6. (ba)laban kaže:

  Poslagati bale slame u unutrašnjost fontane da bi se uklopilo u ambijent 19. veka, a spolja oblepiti posterima sa likom voljenog vođe, po mogućnosti plastificiranim kako bi se mogli iskoristiti za više izbornih ciklusa.

 7. Arh..2 kaže:

  @ (ba)laban : Više mi to sveukupno više liči na stil 18 veka, pa eto prilike i za izgradnju jedne giljotine ispred ulaza…tek toliko da se posetioci prisete njezinih arhitekata i graditelja…

 8. izabela kaže:

  Treba srusiti tu plavu fontanu i dati ovoj firmi iz Crne Gore koja gradi Akva park Palic da nam napravi neku novu, lepšu po mogucnosti kao ovu sto prave na mestu zelene fontane. Ruglo od fontane.

 9. Subot'čan kaže:

  Proleće je došlo još pre dva meseca a ovi još nisu skinuli tu groznu kesu….

 10. Punisher kaže:

  To se zove balkanizacija. Rusiti sve sto je Suboticko ili sto je deo istorije grada i posle graditi neko ruglo od betona bez znanja i ukusa. Samo je pitanje vremena kada ce srusiti gradsku kucu. Bicemo ko
  Beograd, beton i asfalt. To vam je to kad nam gorstaci vode politiku.
  Ima politicara, pa posle njih ovi sto *ebu koze, pa ubice i silovatelji, onda dolaze zivotinje i na kraju je covek. E mi smo ovi zadnji a ovi sto vode drzavu su na prva tri mesta.

 11. Toranj kaže:

  Meni je Zelena bila lepša, lepe uspomene, a Plava-nešto fali..Vidim je samo kao scenografiju za mladence.

 12. Gligorije kaže:

  Croat je dao najbolju i najrealniju ideju. Svaka cast. Ali sad to treba da gradski AV oci proslede na tender…ali ko ce to uraditi kad tu nema dodatne mito-zarade….

 13. croat kaže:

  U Subotici postoji gradjevinski fakultet, verovali ili ne. Da li je ikada nekom palo na pamet da pita studente imaju li oni neke idej. Mladi svezi mozgovi , ponudi te im neku nagradicu , daj da vidimo sta oni znaju.
  AL dzaba Laban je seljos, zbrda skotrljan a nisu ni oni prije njega bili bolji , samo igraju svoje neke male mizerne igrice, raduju se sici, upropastili bi sve samo da izvuku mrvice !

 14. Indijanac kaže:

  1.- Ne treba tu kesu ni skidati, sad će još malo pa ponovo zima.
  2.- Dobar je to šator leti, barem za vreme dok kiša pada, ne kisne fontana.
  3.- Mogli su izdati nalog Gradskom zelenilu da napune fontanu sa zemljom i umesto cveća zasade šargarepu, peršun, luk, kupus i salatu, svakako mi to liči na toplu leju usred grada.

  A ovi iz Gradske kuće onda ne bi morali za vreme rada ići čak na Mlečnu pijacu u ličnu nabavku.

 15. Marcel kaže:

  Ako krov gradske kuće pokrivaju zsolnai crepovi i traju 110 godina to samo znači da sve novo nije i bolje, pa ni zsolnai keramika.

 16. Suboticanin kaže:

  Gledajući kako stvari stoje pre će srušiti ceo centar nego postarati se da ono što postoji bude održavano i čuvano.

 17. (ba)laban kaže:

  Dragi građani glasajmo za neke ovdašnje ljude koji će daleko više da brinu o ovom gradu nego brđani koji su pridošli iz kojekakvih vukojebina. Uradimo isto što i Šapčani… makar da gradom ne upravlja ovo zlo od Vučićeve sekte. Šapčani su dokazali da grad može dobro da funkcioniše i bez SNS stoke.

  Do nekih srećnijih vremena neka se sektaši izdrkavaju samo po državnim institucijama, a jednom će i to da prestane da im prolazi kod građana. Uzmimo grad u svoje ruke, a za ostalo će biti vremena kad većini građana Srbije dođe do mozga da im ovi smradovi ne žele ništa dobro.

  Prisilno vakcinisanje neispitanim vakcinama, neproverena štetnost uvedene 5G tehnologioje, predaja dela države… koje to “patriote” još ovom apliudiraju.

  U toj sekti su bolesnici koji ne shvataju da, dajući podršku idejama njihovog voljenog vođe, štete i sami sebi.

  Potrudimo se da izbegnemo što više štetu makar na lokalu. Dragi sugrađani, prevaziđimo sve nacionalne, verske i bilo kakve druge razlike i izaberimo vlast po meri građana koji u ovom gradu žive.

 18. Pera kaže:

  Teško je ostati zdravog razuma kraj toliko propagande zasnovane na lažima, glupostima, sprdačini, vređanju. Cenim komentatora Arh..2 jer se jedini bavi strukom a ne lobi-interesima. To nije dozvoljeno, takve proganjaju, prvo verbalno. Hoćete Bolje sutra? Čime!?

  Doći će na red i gradska kuća, jednu su već srušili i izbrisali iz istorije. “grad”! Sramota je tu salašarsko-palanačku naseobinu gradom zvati. Cenzurišite, drugo i ne znate.

 19. Gligorije kaže:

  Pera ili Istina…
  Jesi li to ti? Jedinstven si po stilu pisanja..

 20. Subotičanka. kaže:

  Pada, gr, se fali na TV, kako su građani dobili pakete koji imaju manju penz, od 3o.000,din i druga zašt, sredstva što je LAŽ. Ja nisam dobila taj paket a spadam u tu grupu. Nažalost, a RADILA SAM 36 god. Pa neka, možda će mu tribati taj paketić uskoro, jer se iskreno nadam da ćemo izabrati jednog boljeg domaćina za OVAJ GRAD.

OSTAVITE KOMENTAR