Zaboravljena subotička naselja: ONCSA

Danas malo ko zna za neveliko gradsko  naselje ONCSA (Onča), malo njih tamo odlazi  a većina Subotičana ga ni ne primećuje iako prolazi pored njega. Poput one babe iz autobusa u čuvenom filmu "Ko to tamo peva", koju primetite tek kada treći put gledate film.

Nalazi se između prve kasarne, vojnih poligona i Palićkog puta. Sagrađeno je za vreme rata, 1943. godine, za siromašne porodice sa puno dece. Nekoliko nizova jednostavnih tipskih kuća, prepoznatljivih po krstiću na zabatu, i posle rata su bili socijalni stanovi.

.

Tako je bilo do devedesetih, kada su, kao i ostali društveni stanovi – otkupljeni.

.

Od tada, neke kuće su dograđene, neke veoma lepo sređene a po neka i dalje čuva autentični izgled iz godine 1943. kada su izgrađene.

Te ratne godine, u gradu je bilo još nekih građevinskih aktivnosti. Sagrađena je trospratna zgrada na današnjem uglu Maksima Gorkog i Trga Lazara Nešića, zatim četiri protivpožarna bazena a dorađivana je i zgrada Sokolskog doma.

.

Mađarska uprava je imala još planova ali je situacija na frontovima počela da se menja.

Stanari ONCSe danas kažu da im je oslabila struja od kada je nedaleko izgrađen novi trafo a i asfalt ih zaobilazi.

.

Dobra stvar je blizina velikog supermarketa.

.

Preko putaKOMENTARI

 1. zoltan kaže:

  Ja tako znam da je to Mali Radanovac

   

 2. Nena kaže:

  E, baš specijalno njima isporučuju slabiju struju. Struja je svima slabija.

 3. Anonimni kaže:

  Kuće su napravljene zaista davno, ali su zato cigle i crepovi prvoklasni, danas je teško naći takav materijal. Ulica do danas nije asfaltirana, iako su već obećavali, pa čak i dolazi da mere. Sa strujom nemamo problema.

 4. muler kaže:

  Naročito onima koji su na krajevima vodova! Kada trošim pet kilovata opadne napon i na 180-170 volti pa okreće strujomer ko mutav a voda u bojleru jedva greje! Preko zime je bilo jako tužno! Kad komšo uknjuči da vari nešto nepitaj koliki je napon onda! A koliko je to dobro za el uređaje neznam! I kada se pogodi nas više sa iste faze trošimo opet tužno!!!!! Čak sam i strujomer i priključak zameni u svom trošku ali isto!!!!

 5. Anonimni kaže:

  Draga Nena, zar ljudi ne mogu da kažu da imaju problema sa strujom, pa makar je svima slabija. Mi živimo u toj ulici i mogu reći da baš specijalno mi nemamo sa tim problema!

 6. Lansky kaže:

  Naselje ONCSA (preko puta Rodić supermarketa)

   

OSTAVITE KOMENTAR