Zabrana za mleveno meso

Kao  svi trgovci i zanatlije, i mesari imaju svoje štoseve da proguraju stariju, masniju ili lošiju robu. Da li ste videli u vitrini meso uvaljano u crvenu papriku? Deluje primamljivo ali naš insajder kaže da se to radi sa mesom koje je već staro, da bi se prikrila tamna boja.

 

Mleveno meso je uvek bila “mačka u džaku” ali giljotina evropskih propisa preti da i njoj preseče vrat.

 

 

Još pre godinu dana je zabranjena prodaja mlevenog mesa kao posebne kategorije. Doduše, neki mesari ga još uvek tako prodaju ali veterinarski inspektori kažu da idu i kažnjavaju. Oni kažu da je mlevenje usluga a ne kategorija mesa. Kazne za ovaj prekršaj se kreću od najmanje 150.000 dinara za fizička lica do preko milion dinara za pravna lica.

 

Ova mera za trgovce uvedena novim Zakonom o bezbednosti hrane iz juna prošle godine, od kada je prodaja mlevenog mesa moguća samo pod uslovom da potrošač zatraži od trgovca da mu na licu mesta samelje neki komad ili kao roštiljski oblikovano meso.

 

Formalni problem sa mlevenim mesom je što ne poseduje deklaraciju. A obaveza je trgovaca da za sveže meso koje prodaju jasno istaknu deklaraciju, na kojoj će biti navedeni ime proizvođača, datum klanja, identifikacioni broj farme na kojoj je životinja uzgojena i kontrolni veterinarski broj klanice u kojoj je zaklana.KOMENTARI

 1. vesna kaže:

  VETERINARSKI INSPEKTORI primenite  kazne za sve koji istim parom ruku dodiruju hranu koju prodaju i novac kojim im placamo  / meso, hleb, mlecni proizvodi, maline ../

 2. delija kaže:

  pokreni se srbijo!
  izadji iz mraka!
  nismo stoka!

 3. dasHHa kaže:

  Kad su ne sposobni da se izbore sa problemom (drzava i njena tela) oni tada zabrane ili ukinu robu ili uslugu. Ja jos nisam sreo po evropi mleveno meso u prodaji a da nije u vakuum pakovanju sa propisanom deklaracijom i u rashladnoj vitrini. Od kad je to mleveno meso usluga a ne proizvod?? Mleveno meso je vrsta mesa a pljeskavica i cevapi su proizvodi od mlevenog mesa.

 4. xxx kaže:

  A i za merenje suvomesnatih proizvoda i svežeg mesa na istoj vagi!! Pa ti na nejlonu ili masnom papiru i malo krvi dotekne!! pa već sutradan se usmrdi a o fiskaklom ni reči!!

 5. nikola kaže:

  HAHAHA e bas bi vole da ti inspektori prosetaju Tempom ako smeju da se zamere Miskovicu!!! Dajte pa to sa inspekcijama je komedija !!Godinu dana je zakon na snazi a jos se prodaje mleveno meso!!!

 6. bać Lazo kaže:

  Moram da doskočim,pošto mi je posao vezan baš za ove stvari,i zadnje dve tri godine sam proveo u zemljama EU i Rusiji…U Evropi (Uniji) je sve vrlo tačno i decidno utvrđeno na koji se način može prodavati (ta famozna kategorija) mleveno meso. Pre svega,pravilnikom o „analizi opasnosti“ i utvrđivanju „kritičnih kontrolnih tačaka“ ,koji je osnov za sve ostalo. To je HACCP (hazzard analysis and critical control points). U Evropi se prodaje mleveno meso kao kategorija u specijalno dizajniranim pakovanjima, sa deklaracijom o tome kada je mleveno i od koje je životinje,tj.ne odnosi se na to od koje je vrste, nego bukvalno od kojeg registrovanog grla potiče ta količna mesa koja je u pakovanju.Sve ima svoj rok trajanja,opet utvrđen pravilnikom o haccp,a koje je utvrdila nadležna  (veterinarsko, sanitarna i nadležna institucija).Iako,slažem se da kao kategorija mesa predstavlja rizik u današnje vreme,nema drugačijeg rešenja za zadovoljenje tržišta, sem da se kategoriše kao usluga i da se za razliku kao kategorija,stvarno tako i sprovodi od strane trgovaca. Tu nastupaju nadležni.A „gotova masa za oblikovanje“-tzv ćevap masa ne bi mogla da se prodaje kao kategorija i očekujmo uskoro to i kod nas,mada kao i do sada sa tim propisima,pronaći će se neka „rupa u zakonu“. U Rusiji npr. nema haccp,ali se sprovode mnogo stroži zakoni (u odnosu na Evropu),tako da je priča sa mlevenim mesom još strožija. Čak nema ni ovih današnjih slatkih pavlaka na biljnoj bazi (veštački dobijenih),margarin-gotovo da i nema,tj.samo ono što ne sadrži GMO ,itd….

 7. timot kaže:

  Kada bi inspekcija prošetala mlečnom pijacom i oko mlečne pijace prekontrolisala rad većih mesara našla bi šta da kažnjava. A prodavce pilećijeg mesa tu bi imali šta da vide i kažnjavaju. Tu ima mlevenog mesa sveže kobasice pljeskavice  da ne nabrajam   dalje jer oni zato znaju!! Daleko smo od Evrope!!! Ovo je Balkan bre.

 8. KOJA kaže:

  Suboticka Veterinarska inspekcija na celu sa Gos.Ruzom Delic,Pizuricom…je, korumpirana brigada, koja zatvara oci pred Zakonom.

 9. gomby kaže:

  Udjite u IDEA robnu kucu i vide cete da je uvek puna tacna mlevenog mesa, a kad trazim dami samelju jedan odredeni komad onda se ljute i kazu ima mleveno, ali ko zna kad i od cega su samleli. Nekad sam radio u prehrambenoj industriji i znam u 70 tih i 80 tih mlelo se sve i svasta lepo zaravnalo i prodavalo kao prva kategorija mesa. A na mlecnoj pijaci melju meso sa kozicom i sa svim svacim, i prodavaju kao belo meso stoje preko 400 din. Gospoda iz inspekcije nije istina da radite savesno jer sto pisem to je istina i vidam svaki dan… Izvolte na posao.

 10. ........... kaže:

  U mesarama  “ Casar“ mleveno meso je zasebna kategorija, cak je i 20 dinara jeftinije od , recimo, kilograma buta! Interesantno….. 😡

OSTAVITE KOMENTAR