Zabranjen rad azilu za pse

Veterinarska inspekcija zabranila je rad prihvatilištu za pse  unutar JKP „Čistoća i zelenilo“ zbog toga što ne ispunjava uslove za držanje lutalica. Kako za Politiku objašnjava Aleksandar Pižurica, šef odseka Veterinarske inspekcije Severnobačkog upravnog okruga, prihvatilištu je zabranjen rad, ali ne i hvatanje pasa, što znači da mogu da nastave da uklanjaju pse sa ulica i da ih odnose u neki od azila sa kojim grad sklopi dogovor.

 

Inspektor očekuje da u naredne dve sedmice azil u Ganjo šoru, kako Subotičani zovu ovo prihvatilište, dostavi potrebnu dokumentaciju i ponovo dobije dozvolu za rad. Međutim, to će biti samo administrativno rešenje, dok situacija može postati još gora.

 

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu „Čistoće i zelenila“, u prihvatilištu se nalazi oko 300 pasa a po novim po novim , pooštrenim uslovima, može da bude zadržano 60 – 70 pasa – kaže Pižurica. Prema istraživanju ekoloških organizacija, Subotica se sa 8000 lutalica na ulicama, nalazi među prvih pet gradova u Srbiji. U proseku, svake sedmice se Veterinarskoj inspekciji javi bar četvoro građana koje je ujeo pas.

 

U polovini slučajeva pas ima vlasnika, ali za drugu polovinu oštećeni uglavnom tuže grad i za to se iz budžeta izdvajaju visoki iznosi.

 

S druge strane, grad je do sada izdašno finansirao i prihvatilište za pse u preduzeću „Čistoća i zelenilo“, čiji direktor Vladimir Dragin tvrdi da su za zbrinjavanje pasa u poslednjih pet godina utrošili 50 miliona dinara.

 

Prihvatilište za pse je 2007. kupio grad od Miroslava Milojevića direktnom pogodbom i za prostor gde je bilo oko 60 boksova dato je oko 7,6 miliona dinara, ili 100 000 evra. „Čistoći i zelenilu“ je grad tada obezbedio još 4 miliona dinara za dogradnju, a potom 2010. još dodatnih 15 miliona iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Za funkcionisanje prihvatilišta iz budžeta se izdvaja svakog meseca, a osim toga još pre nekoliko godina je kupljen izolovani salaš. Prihvatilište u Ganjo šoru, smešteno između porodičnih kuća i vikendica, još nije privedeno nameni.

 

I pored svih ovih ulaganja, grad nije rešio problem kada je reč o psima lutalicama, naprotiv, njihov broj se uvećao. Postavlja se pitanje šta će biti sa onima koji su i u prihvatilištu višak zbog nedostatka prostora.

 

–    U  Segedinu koji je veći od Subotice, prihvatilište za pse i mačke lutalice je bar pet puta manje od našeg, a opet na ulicama nema pasa. Dakle, ipak je problem u ljudima i nesavesnim vlasnicima – kaže Pižurica.

 

Osim gradskog prihvatilšta, u Subotici radi i nekoliko privatnih, a najveće je na Makovoj sedmici, gde je prema rečima njegovih aktivista, udomljeno oko 600 pasa lutalica. Ovim azilima grad uglavnom ne daje pomoć, a nedavno im je ukinut i kamion kojim im je preduzeće „Čistoća i zelenilo“ donosilo besplatnu hranu za pse iz klanice u Bačkoj Topoli.

 

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. ? kaže:
  http://www.subotica.com/pistaljka!/zlostavljanje-zivotinja-u-subotickom-gradskom-azilu-id1948.html                                                         http://pannonrtv.com/web/?p=29355                                                                 Pametnom su ova dva linka dosta da izvuče konkluziju.          
       
 2. stomina kaže:

  nadam se da će Grad naći rešenje za ovaj problem, ali se isto tako nadam da će i privatni azil ” Alex” što pre biti preseljen iz naseljenog dela grada , ako ima i malo humanosti prema ljudima koji tu žive u okolini , samo bih podsetio da u krugu od stotinak metara imato više desetina stambenih kuća, prodavnice , ambulantu da o bunaru gradskog vodovoda da i ne govorimo …. strašno kako uopšte  moglo da se dozvoli da se na ovom mestu smesti azil.Smrad  i danonoćni lavež  su samo deo neprijatnosti za okolno stanovništvo a isti  je i potencijalni  izvor zaraze za okolno stanovništvo … nadam se da će grad imati razumevanje  da  reši ovaj problem i nedužnim kucama obezbedi adekvatan smeštaj a da pri tome ne zaboravi na svoje sugrađane koji nedvosmisleno imaju pravo na normalan život u svojim domovima  a to pravo im je ugroženo prvenstveno lokacijom i azila  Alex.

   

 3. Katarna Kohn kaže:

  U zemljama gde je ljudska svest barem na nekakvom minimalnom nivpu, vlasnici životinja, a ne grad, vode brigu o svojim životinjama. Rešenje je toliko jednostavno  da ne poverujete. STREILIZACIJA I KASTRACIJA. Ne može se ni ubiti ni smestiti u bezbroj azila toliki broj životinja koliko će svake godine nesterilisane životinje okotiti. Sve dok se ovaj narod ne edukuje, ili stvarno ne počne primenjivati zakon i sankcionisati nesavesni vlasnici ulice će biti pune napuštenih životinja. Ne treba izmisliti toplu vodu, treba samo pokazati malo dobre volje. Kada bi vlasnici imali obavezu da sterilišu svoje životinje, pa čak i na račun grada, za nekoliko godina nestale bi te jadne životinje sa ulica i uštedele bi se pare i za nakande štete ujedenim i za izgradnje novih azila i, što je meni  još i važnije, ta jadna bića ne bi patila, jer stvarno nisu zaslužila.

 4. KOJA kaže:

  tolike pare a njima zabranjen rad zbog ne ispunjenih uslova????

   

 5. Anonimni kaže:

  ako su nesposobni da kupe sebi na boljoj lokaciji…….

 6. Milena kaže:

  Kakav je ovo nacin da zbog papira prave problem? Gde su do sada bili ti papiri? I sa tih 60-70 mesta koliko moze da stane,toliko bi se u nasem gradu moglo naci za dve nedelje. I sta posle? Ljudi nemaju para ni sebe da hrane a ne kerove,kerovi se gladni setaju ulicama i napadaju ljude a vi tu raspravljate o nekim papirim!

OSTAVITE KOMENTAR