Zabranjen rad zdravstvenoj ordinaciji iz Mađarske

Privatna zdravstvena ordinacija iz Subotice, pod okriljem mađarske firme “ICC – Dr Pohl”, već tri godine, kako je protumačeno u Ministarstvu zdravlja, lukavo obmanjuje građane širom Srbije, namamljujući ih na tobože besplatan preventivni pregled. Kako pišu Novosti, ovu medicinsku ekipu, koja se bavi preventivnim pregledima za infarkt i moždani udar, koje zapravo naplaćuje 2.500 dinara, u petak je konačno zaustavila zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, na jednom ovakvom skupu u Sremskoj Kamenici.

 

U radu ove ordinacije postoji niz nezakonitosti. Među prvima je ta što subotička ordinacija “Preventmed” ima dozvolu isključivo za lekarske preglede iz oblasti opšte medicine, a njihove ekipe bave se kardiologijom. A za te kardio-preglede, koje naplaćuju 2.500 dinara, koriste takozvane arteriografe, čijom prodajom se bavi firma D.O.O. “ICC – Dr Pohl”, vlasnika Mađara Tibora Pola.

 

– Ja samo dobijem spisak imena izvučenih iz telefonskog imenika, koje treba da pozovem i ubedim ih da posete skup. Ništa više od toga nije moja obaveza – rekao nam je volonter Igor, koji se javio na broj, s kog su prošle sedmice pozivani Kameničani.

 

Savetnik dr Pola Goran Jovanović za “Novosti” je rekao da ta firma bez problema i ograničenja posluje u svim većim evropskim zemljama, te da ih zakon o zdravstvenoj zaštiti u Srbiji u tome sprečava.

 

– Zato je u petak intervenisala zdravstvena inspekcija. U inostranstvu naša firma “ICC-Dr Pohl”, kao društvo s ograničenom odgovornošću, može da obavlja i preventivne preglede – tvrdi Jovanović.

 

– Ovde, mi smo morali da otvorimo ordinaciju da to radi. Pošto smo privatnici, naravno da preglede naplaćujemo, i nikada ne dovodimo u zabludu pacijente da su pregledi besplatni. Međutim, inspekcija nam zamera što su naše ekipe mobilne i ordiniraju po gradovima u Srbiji.

 

U zakonu, naime, jasno piše da pacijenti, ukoliko žele da dođu na preventivni pregled, mogu doći lično u ordinaciju i nikako se pregledi ne mogu obavljati van nje, što je Jovanović prokomentarisao sa “kod nas, nažalost, nema dobre prevencije bez dobrog marketinga”.

 

U zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja potvrdili su naša saznanja, ali o slučaju ne mogu da govore sve dok je istraga u toku.

 

MASKA ZA UZIMANjE PARA

 

Prevara kojom se ova firma sa sedištem u Mađarskoj bavi, kako potvrđuju u inspekciji, naizgled deluje kao human i potpuno legalan način za otkrivanje teških srčanih oboljenja, ali je zapravo ta humanost samo maska za uzimanje para od pacijenata iz Beograda, Niša, Novog Sada, Subotice i drugih većih gradova u Srbiji. Mesne zajednice im samo ustupaju prostor, ne znajući da njihovo poslovanje nije po zakonu.

 

Pacijenti se vrbuju telefonskim pozivima, na kojima im se govori da je pregled besplatan, a kada dođu na skup, koji se najčešće organizuje u prostorijama mesnih zajednica, lekari im saopštavaju da im je najpametnije da se pregledaju arteriografom, što pacijenti, inače, mogu da urade besplatno kod interniste, u svakom domu zdravlja.

 

MAĐAR NAPRAVIO INCIDENT

 

Problem je i što vlasnik firme “ICC – Dr Pohl”, Tibor Pol, nema radnu dozvolu za Srbiju, a sve do marta ove godine, nije imao ni sertifikat od Agencije za lekove za aparat, čijom se prodajom bavi i koji koristi u preventivnim pregledima.

 

Novosti navode da je u MZ Sremska Kamenica  dr Pol u petak bio prisutan na skupu i da je posle dolaska inspekcije, napravio incident, omalovažavajući zdravstvo i zakone u Srbiji.

 

NovostiKOMENTARI

 1. Dr. Fol kaže:

  U kojim to većim evropskim zemljama oni rade? Češka, Slovačka, Mađarska… Ludilo! Što ih nema u Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj..? Pa zato što je to neproveren aparat,  i to nikom ne treba, samo nama “Indijancima” prodaju priče o kojekakvim čedesnim spravama. Isto kao i razni kosmodiskovi, kojekakve tablete za ovo ili ono, masti za zglobove, svemoguće vodice i čudesni minerali koji leče sve.. to samo kod takvih kao što smo mi prolazi, u razvijenom svetu ovakvi “doktori” ne smeju ni da pomisle da rade sa svojim “revolucionarnim spravama”. Pa mu još država Srbija kriva za sve. Eeee

 2. Gdin Cinik kaže:

  Meni je nešto slično nuđeno pre nekoliko godina. Naravno, brzo sam uvideo da je u pitanju čisto šarlatanstvo, ali nekome ko je bolestan se lako prodaju “čudotvorni lekovi”.

  Strašno je što je u naš zdravstveni sistem dospela i tzv. “homeopatija”, kao “alternativna medicina”, a zapravo je u pitanju placebo metod lečenja iz 19. veka na kome sada neko kešira. Kao što reče veliki borac protiv pseudonauke i nadrilekarstva Džejms Rendi: “Ne postoji “alternativna medicina”, jer kada se za neki lek ili postupak dokazano zna da funkcioniše – on je odmah spada u MEDICINU. “Alternativnom medicinom” se nazivaju neprovereni, nekorisni i štetni poreparati i postupci.”

  PS: Lečenje prirodnim preparatima poput čajeva i ekstrakata se ne zove “alternativna medicina”, već tradicionalna medicina (neki vole reći “narodna”).

 3. Anonimni kaže:

  “lekari im saopštavaju da im je najpametnije da se pregledaju arteriografom, što pacijenti, inače, mogu da urade besplatno kod interniste, u svakom domu zdravlja.” Kada ne bi bilo redova u čekaonicama i čekanja mesecima na zakazan termin, kada bi postojao dovoljan broj aparata, mali broj podmićenih doktora itd. ova rečenica bi imala smisla…Ne znam ni za jedan pregled (a da se odnosi na prevenciju, ne na hitan slučaj kad je već skoro gotovo s tobom) koji dobiješ tek tako, pogotovo ako se radi o tome da se za takav pregled koristi neki od medicinskih aparata…Dokle god nam je zdravstvo takvo kakvo jeste (ne vredi objašnjavati jer znam svi kako stvari stoje), ovakvi prevaranti imaće posla više nego u bilo kojoj drugoj državi…Stop prevarantima-privatnim ALI i državnim!!!

 4. Dr. Fol kaže:

  Pa kad je ceo sistem zdravstvene zaštite postavljen tako da svaki pacijent, ko iole to sebi može da priušti, na kraju završi kod privatnika.. ili u državnim ustanovama nemaju baš taj lek, sredstvo, aparat…ili toliko mrcvare pacijente da svakome presedne pa skupi i poslednju crkavicu samo da to izbegne i obavi ono što je preko potrebno. A da ne pričamo o aparatima koji su kroz razne prevare i mućke iz naše bolnice završili u raznim privatnim “klinikama” i “dijagnostičkim centrima”.

 5. Roland kaže:

  Bioptron

 6. rax kaže:

  koja izjava, moja drugarica verovatno ima upalu pluca. “njena” odabrana doktorica je na godisnjem odmoru, niko nije hteo da je pregleda, jer imaju jako puno posla, treba da dodje za 2 nedelje kada se njena doktorica vrati sa godisnjeg. pitam se pitam, ko je ovde kriminalniji dr. pohl ili nase zdravstvo. po textu i izjavama, bi se reklo da i ovaj put misle da smo mi gradjani idioti.

 7. am kaže:

  Ja sam bila na razgovoru za posao ne znajući o čemu se radi. Servirali su mi priču kako oni pomažu ljudima, naravno uz nadoknadu. Zaposleni prvi mesec rade za dž. jer su kao na obuci (kakva obuka treba da pročitaš tekst koji dobiješ?) pa tek sledeći mesec dobiješ platu od 20.000,00, ALI ako ne ispuniš odeđenu kvotu prodaje onda te opet skidaju sa platnog spiska i opet radiš za “dž” uz obrazloženje da još nisi dovoljno uhodan i da treba još da se usavršavaš. Imaš i kao neki procenat od svakog naplaćenog pregleda koji ugovoriš s tim da uopšte nemaš uvid u to ko se pojavio a ko nije :))) Tako da oni konstantno imaju besplatnu radnu snagu. Još su naglasili da je akcenat na penzionerima.

   

 8. Dr Jaramazovic kaže:

  Ovde se radi o kompjuterskom  preventivnom pregledu krvnih sudova i niocemu drugom. Aparat (arteriograf) je registrovan u zemljama evropske unije kao i kod nas i ne trebamo biti veci pravoslavci od patrijarha. Pregledi kostaju  i svako moze da odluci da li ce otici na njih ili ne. Znaci nije obavezno. Jos jedna mogucnost da ucinimo nesto za nase zdravlje ako nas je uopste  vise briga . Sve ostalo su price, zlonamerne insinuacije. Znam o cemu se radi i nije nikakva prevara  a  jos napominjem da nemam nikakve veze ni interese ni sa Dr  Pohl ni sa pomenutom firmom.

   

 9. Dr Jaramazovic kaže:

  Znaci ovaj aparat NE LECI nego se samo meri elasticnost nasih krvnih sudova.  U  zavisnosti u kakvom su stanju nasi krvni sudovi  preporucuju se dalji pregledi u zdravstvenim ustanovama. Znaci kao da merite pritisak, pa ako je visok onda idete kod lekara na pregled…izgleda nekome je u interesu da upropasti ovu firmu . Nasa posla…

 10. Jadranka kaže:

  Mene su isto zvali i bila sam na pregledu pre godinu dana. U startu su rekli koliko ce me ovaj pregled kostati, znaci neistina je da kazu da je dzabe ! Sam pregled je trajao nekih 10 minuta  i na stampanom papiru dobila sam dijagnozu i moji krvni sudovi su bili u veoma losem stanju 4 grupa. Uputili me u bolnicu gde sam mesecima isla na razna ispitivanja gde je potvrdjeno isto. Promenila sam nacin zivota pre svega ishranu, vezbam 2 sata dnevno, treniram jogu citam pozitivne knjige…Nakon godinu dana otisla sam na kontrolni pregled i sada sam u 2 grupi po rizicnosti. Preporodila sam se, imam 76 godina, hvala vam dr Pol 😉

 11. csangli kaže:

  kako su napali na ovu firmu ili sta vje Dr Pohl <a po Beogradu na stotine ima takvih prevaranta  a njih niko ne dira  sve treba zatvoriti  

 12. Hajnalka kaže:

  Mogu samo da ih preporucim ! Za mene pregled je bio koristan.

  http://www.icc.hu/sr/kompleksno-preventivno

 13. Makso kaže:

  Korupcija u zdravstvu ! Treba ih zatvoriti jer nisu dali mito ministrima. Zar ozbiljno neko misli da  se u Evropskoj Uniji moze registrovati neki aparat tek tako. Ljudi, ova firma desetak godina radi u susednim zemljama i stotine hiljada pacijenata prolazi kroz te preglede godisnje. Da stane pamet , nama je stvarno preostalo samo korenje…

 14. dejan kaže:

  Ko god je bio kod lekara kod nas u Srbiji, ta osoba ne bi sigurno napisala gore iznete rečenice. Srbiji u zdravstvu vlada mito, korupcija i kriminal. Ti famozni inspektori min.zdravlja kažnjavaju sve one koji nisu platili harač tj mito, oni lepo krenu početkom svakog meseca i obilaze kako privatne lekare tako i apoteke po harač. Inače ja sam bio na takvom pregledu i nisam bio prevaren. Rekli su na početku koliko kosta pregled. Inače takvi pregledi se u inostranstvu redovno obavljaju.

   

 15. dr expert kaže:

  Ako su ovi pregledi u razvijenijim zemljama ne samo legalni već i preporučeni, zašto se u Srbiji kažnjavaju oni koji omogućavaju građanima da koriste savremene dijagnostičke metode?

  Pogledaj:

  http://www.arteriograf.com/rs/arteriograf/o_arteriografu_za_svakoga

 16. dr expert kaže:

  Gospodine “Dr Fol”, preporučio bih Vam malo stručne literature na engleskom jeziku, potiče iz najuglednijih međunarodnih časopisa kao na primer: Journal of Hipertension. Nadam se da od njih ni Vi niste pametniji…

  http://www.arteriograf.com/rs/publikacije

 17. NS kaže:

  Mesecima “ICC – Dr Pohl” ima otvoren konkurs na sajtu infosuda za razna radna mesta IT tehnologiju , Vozaca, sekretaricu ,specijalistu zovu ljude na razgovore za posao ustvari posredi je Prevara nesto sam namirisala zato i nisa otisal na taj razgovor …. konkursi za posao su idealni za dobijanje licnih podataka a danas ima monogo ljudi koji traze posao , a licni podaci su “zakonom” zasticeni , jedino ako vi date saglasnost za obradu istih tako da su konkursi idealni kada im posaljete svoj CV daliste im sve i imaju vase odobrenje jer ste im vi licno ih poslali …. za preglede necu da komentarisem nisam kompetentna ali ako varaju s licnim podacima sto nebih varali i Penzionere ..

 18. picaso kaže:

  Arterigraf je aparat namenjen za kontrolisanje elasticnosti arterijskih krvnih
  sudova.Aparat je nove generacije i na zapadu ne predstavlja nikakvo cudo.
  Nazalost kod nas u primitivnom svetu bez krvi i noza,bez tumaranja po bolnickim hodnicima i cekanaja na pregled od 100 dana nema ni dobrog pregleda ni dobrog lekara!!Nazalost razumem finasijsku krizu u nasoj zemlji,ali iskreno da li taj nas jadni narod ne placa preglede i usluge u drzavnim bolnicama????Trebamo biti zahvalni sto je neko sa zapada uopste dosao u sav nas haos i ludilo da otvori nova radna mesta!!Koliko samo zdravstvenih radnika imamo na birou,narocito lekara!!Zato skoro svaki strani investitor koji bi ulozio novac u nasu zemlju mora prvo biti obrukan i ozloglasen!!! 

 19. tomislav matkovic kaže:

  najavljen dolazak nove alternativne medicinske ustanove. zasada datum i mesto predstavljanja se drzi u najvecoj tajnosti. jedino sto znamo za sigurno da ce pacijenti biti vrlo zadovoljni. uspesnost 100% 

 20. go kaže:

  bravo

 21. tome kaže:

  hapsi hapsi prevarante

 22. dr expert kaže:

  Ministarka zdravlja hoće da vrati mamografe, koje nam je poklonila ambasada Japana, jer nema ko da radi na njima! Dr Pohl je došao iz mađarske i od svojih para angažovao lekare koji znaju odlično da rade preglede. Zar vam sve ovo ne deluje apsurdno: država nije sposobna da organizuje zdravstvenu zaštitu ali u isto vreme njeni inspektori proganjaju one koji su sposobni da to sami organizuju!

 23. Nina kaže:

  ICC Dr Pohl d.o.o (u privrednom registru ih nema) cista prevara za call operatere, a i za ostale poslove za koje su objavili konkurs, tzv ‘ordinacija’ je u 37 bloku (milutina milankovic146 na 6 spratu – U STAMBENOJ ZGRADI), pustili su mi SMS u subotu u 17h da dodjem na GRUPNI razgovor za posao o.O… u toj zgradi su od 2008 godine, a kada udjete tamo parket raspad, namestaj prljav, nabacani stolovi po coshkovima bez telefona i kancelarijeske opreme, zene koje setaju iz jedne u drugu sobu, sa silikonima i u shtiklama, zena koja prica o ‘firmi’ i ‘poslu’ je ruskinja – sta dalje reci, muskarci fensi stajling…nikakva uniforma lekara… placanje i ostalo je totalno nepotrebno spominjati jer posle prvog utiska nema sta da se prica o bilo kakvoj poslovnoj firmi/ustanovi sta god da su… a da ne pricam kako funkcionisu liste ljudi koji treba da se zovu preko telefona (iz subotice za bg stizu brojevi od njihovih IT tehnicara) o.O totalni shok sam dozivela danas, malo i konfuzno pisem ali nadam se da shvatate poentu… zakljucak: belo roblje ili prostitucija, tako da pamet u glavu svima :D

 24. Sandra kaže:

  am:

  Ja sam bila na razgovoru za posao ne znajući o čemu se radi. Servirali su mi priču kako oni pomažu ljudima, naravno uz nadoknadu. Zaposleni prvi mesec rade za dž. jer su kao na obuci (kakva obuka treba da pročitaš tekst koji dobiješ?) pa tek sledeći mesec dobiješ platu od 20.000,00, ALI ako ne ispuniš odeđenu kvotu prodaje onda te opet skidaju sa platnog spiska i opet radiš za „dž“ uz obrazloženje da još nisi dovoljno uhodan i da treba još da se usavršavaš. Imaš i kao neki procenat od svakog naplaćenog pregleda koji ugovoriš s tim da uopšte nemaš uvid u to ko se pojavio a ko nije :) )) Tako da oni konstantno imaju besplatnu radnu snagu. Još su naglasili da je akcenat na penzionerima.

   

   

  Ovde napišite odgovor…

 25. Sandra kaže:

  Hvala Vam, Nina, upravo sam dobila poruku na mobilni da me ICC Dr Pohl pozivaju na razgovor za posao.Poruka je nepismena a datum jucerasnji pa me je neozbiljnost navela da nadjem nesto o njima i da nisam videla Vas komentar potrosila bih i dragoceno vreme i iznervirala se i demoralisala jer sam bez posla i jednom sam vec nasela na slicno.Cudno da Infostud sebi dozvoljava takve, sumnjive, klijente?!Hvala sto ste podelili svoje iskustvo, zarad drugih!

 26. Nina kaže:

  Nema na cemu, kad su u pitanju ovakve vrste prevare, a jos i propalih firmi mislim da o tome treba da se pise po forumima, clancima… gde god samo da to dodje do ljudi, da pre nego sto odu na neke razgovore da se informisu i vide komentare 🙂 skinuli su ih sa infostuda jer sam im preko FB-a pisala i kao dobih neko izvinjenje… nemam reci za ljude koji vode ovake vrste poslova, bez straha da ce ih neko prijaviti… 

OSTAVITE KOMENTAR