Zacevljenje otvorenog kanala

Problem otvorenog kolektora III je ekološki i komunalni. Neprijatni mirisi koji se šire po naseljima Bajnat i Prozivka, su samo jedan deo problema, jer je zemljište ekološki ugroženo. Inicijativa za rešavanje problema koji stvara otvoreni deo kolektora tri postoji više od 30 godina.

 

 

Pre tri godine trebalo je bude rešen problem sa zacevljenjem otvorenog kolektora tri koji vodi ka prečistaču. Tada je novac za taj posao obezbedilo nekadašnje Ministarstvo životne sredine i preko Fonda za zaštitu životne sredine obezbedio 3,8 miliona dinara. 2010. godine je sprovedena javna nabavka i beogradska firma “Ika konsalting” je izabrana kao najpovoljnija za rešenje otvorenog kolektora koji godinama stvara probleme stanovnicima dveju mesnih zajednica “Bajnat” i “Prozivka” u Subotici. Pošto je kasnije sporazumno raskinut ugovor, novac je preusmeren za poboljšanje kanalizacione mreže u Velikom Radanovcu, Makovoj sedmici i Željezničkom naselju.

 

Pošto firma koja je dala najbolju ponudu za izradu tehničke dokumentacije za zacevljenje otvorenog kanala dela kolektora III u Subotici nije mogla da ispoštuje dogovor, ugovor je sporazumno raskinut. U lokalnoj samoupravi kažu da se u taj otvoreni kanal uliva šest kolektora. 2010. godine je bilo mnogo poplava i bile su visoke podzemne vode, pa je novac preusmeren za poboljšanje kanalizacione mreže i otvorenih kanala.

 

Deo kolektora III dugačak je 1700 metara i kanal se prostire od gradske deponije do Prečistača. Kanal odvodi atmosferske i otpadne vode direktno u Prečistač. Problem je jer je otvor nezacevljen i tako otvoreni deo kanalske mreže cele godine predstavlja zagađenje zemljišta, podzemnih voda, a nalazi se i u blizini naselja “Prozivka”. Planom detaljne regulacije za gradsku deponiju je predviđeno i zacevljenje kanala, a kao prioritet za rešavanje vodnog resursa u gradu je razmatran i u okviru Strategije lokalnog održivog razvoja.

 

U PDR-u koji je u izradi za gradski deponiju gde se nalazi otvoreni kanal, prioritet je njegovo rešavanje.KOMENTARI

 1. warrior kaže:

  Veliki Radanovac nema kanalizacionu mrezu, tako da je novac za istu verovatno usmeren negde privatno.
   

 2. Radnik kaže:

  To cemo mi iz Javornika napraviti 🙂

 3. blat kaže:

  šit river…. ko te nema, taj te sanja

 4. Double P kaže:

  warrior:

  Veliki Radanovac nema kanalizacionu mrezu, tako da je novac za istu verovatno usmeren negde privatno.

   

   

  Niti ima Makova Sedmica  :mrgreen: 

  Inace drago mi je sto su najzad odlucili da dovedu te kanale u red. Zanima me da li planiraju da urade nesto sa kanalom koji ide kroz Bajmok? On je jednim delom otvoren, i u njega ljudi bacaju sve i svasta, tako da zna lepo da smrdi. A najgore je kada obliznja fabrika ispusti otpad u njega i onda je voda bele boje. 

 5. Patak Dača kaže:

  warrior:

  Veliki Radanovac nema kanalizacionu mrezu, tako da je novac za istu verovatno usmeren negde privatno.

   

   

  Da, kako mali Đokica zamišlja kako se novac “preusmerava”. Kao, bilo novca za Radanovac, pa ga neko “preusmerio”. I to ni manje ni više nego privatno. Možda u Beograd, šta misliš? To je sada popularno, sve nam “Beograd krade”. Gde se samo nalazite toliki pametni!!! Ako umeš da čitaš, ovde je reč o kanalu Bajnat-Prozivka, a ne o Radanovcu. 

 6. Očajna domaćica kaže:

  Pošto je kasnije sporazumno raskinut ugovor, novac je preusmeren za poboljšanje kanalizacione mreže u Velikom Radanovcu, Makovoj sedmici i Željezničkom naselju.

  a da li Patak Daca zna da cita? citat mozda, ali ne i da razume procitano

OSTAVITE KOMENTAR