Zajednica za prevenciju narkomanije

U siroj okolini Novoga Sada pocela je sa radom zajednica za prevenciju narkomanije,bolesto zavisnosti i stresa "PREOBRAZENJE".
Objekat u kome borave sticenici nalazi se van naseljenog mesta(salas)tako da su izolovani od uticaja spoljnog sveta i ne mogu doci u kontakt sa psihoaktivnim supstancama i drugim stvarima koje bi ih ometale na njihovom putu ozdravljenja.
Program u zajednici traje od 12-18 meseci i vode ga bivsi ovisnici koji su zavrsili isti.Osnovni cilj zajednice je vratiti smisao u zivot zavisnika i uciniti ga spremnim da na sebe preuzme odgovornost i nosi se sa poteskocama da bi,nakon izlaska iz zajednice mogao da se ukljuci u normalan zivot,osnuje porodicu i jednom recju postane pravi domacin,spreman uvek da pomogne drugom.
Kamp je organizovan u smislu zajednickog 24 casovnog boravka,rada i zivota sticenika i lica koja sprovode program rehabilitacije,gde svako zauzima vazno mesto i gde se od svakog zahteva da ulozi u zajednicu citavog sebe.Program se odvija u tri faze:
-Prva faza se zove adaptacija i traje sest meseci.Sticenici se upoznavaju sa pravilima zivota u zajednici,sticu radne navike,uce zanat i po zavrsetku te faze imaju prvi susret sa roditeljima.
-Druga faza je rehabilitacija i sticenici dobijaju vece odgovornosti,upicuju i pomazu druge,dobijaju licne obaveze i polako pocinju da se menjaju.Po zavrsetku druge faze sticenici prvi put idu kuci gde provode 15-20 dana.
-Treca faza je resocijalizacija gde sticenici savetodavno ucestvuju u radu zajednice i polako se spremaju za izlazak.
Radni dan u zajednici pocinje i zavrsava se molitvom koja je bitan deo i glavni nosilac programa.Dan pocinje u 07h i traje do 18h zavisno o letnjem ili zimskom periodu.Ispunjen je radnim aktivnostima(kuvanje,odrzavanje higijene,zidarstvo,stolarija)koje su sastevni deo programa.Sve poslove obavljaju sami sticenici…
Tokom dana odrzavaju se grupni i individualni sastanci na kojima se sa sticenicima razgovara o njihovim poteskocama,zivotu u zajednici i njihovom napretku.
Slobodno vreme je predvidjeno za sportske i druge zabavne aktivnosti koje su takodje deo programa.U zajednici je dozvoljeno pusenje i sticenici dobijaju 10 cigareta dnevno.
Roditelji sticenika odrzavaju kontakt sa koordinatorima i indirektno ucestvuju u programu i prate napredak sticenika.

Autor: SimeonKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 78 = 82

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: