Zakazuju danas, operišu – dogodine

Da bi otišla na operaciju katarakte, vremešna Subotičanka Marija G. (78) treba da sačeka februar 2016. godine!

Bolnica

– Pitanje je da li ću dočekati februar, a moram da čekam jer nemam novca za privatnog lekara – skrušeno kaže starica, odlazeći iz zgrade subotičke Opšte bolnice.

Njen slučaj je samo jedan od mnogobrojnih. Na pojedinim odeljenjima jedine bolnice u Severnobačkom okrugu, kojoj pored Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša gravitiraju i pacijenti od Kikinde do Sombora, Sente, Vrbasa, liste čekanja su predugačke i na pojedine intervencije se čeka mesecima.

Najduže liste čekanja su na odeljenjima kardiologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, oftalmologije, kao i za pregled na megnetnoj rezonanci.

– Najviše se čeka tamo gde imamo najmanje ljudi, stepen iskorišćenosti lekara je sto odsto, ali to očigledno nije dovoljno da bi se liste čekanja smanjile – kaže dr Goran Bićanin, direktor Opšte bolnice. – Uskoro treba da nam stigne najsavremeniji aparat za oftalmologiju i operaciju katarakte i tako ćemo bržim tempom smanjivati liste čekanja.

Pored Kliničkog centra Vojvodine i Instituta u Sremskoj Kamenici, subotička Opšta bolnica je jedina ustanova sekundarne zdravstvene zaštite u Vojvodini koja poseduje aparat za magnetnu rezonancu. Zato ne čudi što se na pregled takođe čeka mesecima.

– Aparat za magnetnu rezonancu radi u kontinuitetu, trenutno ne radi deo za koleno, jer nam je "otišao" kalem koji košta 20.000 evra, dok servisiranje aparata godišnje košta oko 80.000 evra – dodaje Bićanin. – Situacija je takva da moramo stalno da balansiramo između potreba i želja stanovništva i finansija koja nam je opredelila država. Svesni smo da su potrebe za dijagnostikom sve veće, ali u ovoj situaciji nemamo mogućnost da zapošljavamo i školujemo nove lekare.

 

SPECIJALISTIČKI PREGLEDI

PO Bićaninovim rečima, problem Subotice je što se ne razvija ustanova primarne zdravstvene zaštite, odnosno Dom zdravlja, gde ima samo jedan ultrazvuk i gde radi jedan radiolog.

– To prelivanje se vidi po velikom broju pacijenata kod nas, koji su poliklinički, i njih je iz godine u godinu sve više – ističe Bićanin. – Odlukom Ministarstva zdravlja, ako u istom gradu postoje dom zdravlja i bolnica, onda dom zdravlja ne može da razvija određene vrste specijalnosti. Pa imate paradoks da Dom zdravlja u Bačkoj Topoli ima širi dijapazon specijalističkih usluga nego Dom zdravlja u Subotici.

 

NOVOSTIKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR