Zakon o ozakonjenju otvara nova radna mesta

Stiže novih 1046 službenika! U lokalnoj samoupravi čekaju na dalja uputstva Ministarstva za građevinu koja će se odnositi na sprovođenje Zakona o legalizaciji, a kako je poslednjeg dana novembra objavljeno u štampi, ovo Ministarstvo angažovaće dodatno ljudstvo u opštinama kako bi se ubrzalo ozakonjenje. Oni će biti zaposleni na period od tri meseca, sa platom od 35.000 dinara.

subotica_panorama

Opštine u Srbiji moći će da zaposle ukupno 1046 ljudi do kraja godine, da bi se ubrzao proces ozakonjenja 1,6 miliona nelegalnih objekata u zemlji. Cilj je da ozakonjenje bespravnih kuća i stanova bude završeno do kraja mandata ove vlade, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. U Srbiji je za godinu dana popisano ukupno 364.400 objekata, a legalizovano 37.850, pa je konstatovano da ima četiri puta više nelegalnih kuća nego što je za 12 meseci popisano.

„Iako imamo zabranu zapošljavanja, ovde se radi o javnom interesu i mi ćemo to predložiti Komisiji Vlade“, rekla je Mihajlovića i dodala da će građani, sa potrebnim kvalifi kacijama za taj posao, biti pronađeni u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Svaka opština dobiće na osnovu broja zaposlenih na poslovima ozakonjenja kvotu koliko dnevno, odnosno mesečno mora da donese rešenja i neće biti izuzetaka. Ministarstvo će svaka tri meseca kontrolisati rad svih lokalnih samouprava.

Kada je donošen Zakon o ozakonjenju, najavljen je kao poslednji po kojem će onima koji su bespravno gradili biti moguće da naknadno legalizuju objekte. Na pitanje šta će biti sa onima koji su i ovaj „poslednji voz“ propustili, nadležni kažu da je to regulisano u Zakonu, što bi trebalo da znači da za bespravnu gradnju – više neće biti opraštanja!

Najnoviji, šesti po redu zakon o legalizaciji, pod nazivom Zakon o ozakonjenju, označen kao brz, jeftin i efi kasan sa ciljem da se reši pitanje bespravne gradnje u Srbiji, dao je rok od godinu dana da svi koji su gradili bez dozvole, a u prethodnim rokovima to nisu učinili, podnesu zahtev, odnosno sami sebe prijave Građevinskoj inspekciji. Po automatizmu, inspektori su, nakon uvida na terenu, provere u katastru i upoređivanju sa satelitskim snimcima, vlasnicima izdavali rešenja o rušenju nelegalnih objekata, koja su zatim prosleđivana Službi za građevinarstvo. Ona je imala zadatak da ih stavi van snage (poništi) i pokrene postupak za legalizaciju, nakon što se utvrdi da ne postoje prepreke da se objekat ozakoni, a vlasnik je obaveštavan da treba da dostavi dokumentaciju kako bi nakon sprovedenog procesa dobio građevinsku dozvolu.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Predivno, opet ce drasticno da padne broj nezaposlenih suboticana na zavodu!

  APPLAUSE!

 2. Esteban kaže:

  Eto najvrednijim sendvicarima nagrada.

 3. Moje ime kaže:

  Baš pred izbore. Providno i očajno.

OSTAVITE KOMENTAR