Žalosan divan sa disnotora..

Jedared rešili Stipan i Jela da opravu disnotor. Sirota čeljad nisu godinama pravili pa jeto, ušli u nike veće novce, poopravljali kojšta po kući i oko kuće i rešidu – opraviće disnotor.

Na dan disnotora ujtru rano nakupilo se nji četvorica jaki momaka da pomognu srušit svinjče ,opaljužat i sve već šta triba, nuz mesara je ostalo još dvojca da pomognu. Jela je smislila da za večeru pozovedu kojkaku rodbinu , komšiju, pretelje i društvo. Kaki je i red, Jela je pripravila sve da ispeče fanaka, pa kad se nadije divenica i propeče, metne se komadić u fanak i da vidiš te lipote od ila.

fanki

Taman je Jela počela zakuvavat, kad jeto ti prije njezine i oma s’vrata jojka da ona ne mož ist fanaka jel su zdravo ukusni a ona ne zna stat s’ilom pa nijoj baš nazdravlje. Šta će Jela, ajc pridomišlja se gustira šta će i smisli opraviće ona pogačica sa žmarama al tu se pretelj poduzbjo, pa niki sav iskoširen veli da on ne mož žmare jel mu ode pritisak oma gori. Oped Jela gustira, disnotor je pa nije red da baš ništa ne opravi, jednom ne valja ovo, jednom ono pa je bilo da će već i palačinte peć samo da ugodi gostima. Al oš očin. Na kraju sirota žena smisli. Saće ona opravit pogače s makom, čas posla do večere će taman bit gotovo al tu je njezin brat Pajo, matoro zapcivalo ukopo se ku magarac pa još počo i vikat da njega boli trbu od maka. E kad je tako opraviću ja njima poslanički fanaka jel šampite pa već jeto drugo ne znam. Al tu oma se siti da Lajčo što njim je pomogo uvik kad je tribalo štogod ne smi isti ništa što je s jajima, al je zato dobrim buragat i ima brat-bratu u njemu 130 kila i svašta će pojisti al ne smi ništa di ima jaja, valjda ga kako je kazo muči žuć.

Fajin gostivi, fajin želja, sila Jela u zapećak i već počela plakati triba štogod ispeć da se gosti podvore kako triba a jednom ne valja ovo drugom ono, što se sviđa jednom to se nikako ne sviđa drugom.

Kad jedared jeto ti njezine sestre Klare i kad je vidila Jelu da plače oma sila do nje i oma je počela tišiti i pita je zašto plače. Izdivani Jela, sirota dobra žena, duša od čeljadeta, izdivani muku svoju. A Klara koja baš nije imala dlake na jeziku veli:

„Išćedu šta dobiju! Ako njim nije dobro nećedu isti. Pa i ja ne možem dunca isti jel ima konzervansa al išću drugo neg aj ti lipo oma pa će mo mi završit kako si i počela fanke, a ko se srdi na ilo taj ne mož bit redovno čeljade.“KOMENTARI

  1. jasso kaže:

    Bas tako Klara je u pravu,jel niko nije cilom svitu,napeko kolaca,jel uvik ima promizgivalica…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 80 = 89