„Zapisi s Manitog jezera“ Slobodana Markovića na rumunskom jeziku

Zbirka pesama Slobodana Markovića „Zapisi s Manitog jezera“, koja je ovog meseca objavljena na rumunskom jeziku, predstavljena je rumunskoj javnosti i gostima iz inostranstva na nedavno završenom 17. Međunarodnom festivalu pozorišta lutaka „Puk“ u gradu Kluž-Napoka u Rumuniji.

Obuhvativši pomenutu knjigu poezije svojom izdavačkom delatnošću, organizatori Festivala „Puk“ iskazali su neizmerno poštovanje prema autoru Slobodanu Markoviću, koji je domaćoj i međunarodnoj javnosti poznatiji kao idejni tvorac i dugogodišnji direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

„Zapise s Manitog jezera“ na rumunski jezik preveo je naš istaknuti prevodilac Đura Miočinović, recenziju za rumunsko izdanje napisao je i o knjizi govorio značajan rumunski književnik i književni kritičar Adrijan Cijon, a promociji održanoj u Muzeju umetnosti u Klužu, pored autora Slobodana Markovića i bivše izvršne direktorke Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Olivere Mudrinić, te posetilaca iz Rumunije, prisustvovali su i stvaraoci i kulturni poslenici iz Kanade, Velike Britanije, Nemačke, Turske, Mađarske i drugih zemalja.

Govoreći o knjizi, Adrijan Cijon je između ostalog rekao sledeće: „Manito jezero iz naslova nije samo geografsko odredište, već i snažna metafora koja odražava poeziju sabranu u knjizi. Romantično jezero Lamartina ili Emineskua samo je okvir u koji su smešteni svi razdori skorašnje istorije. Bukoličke refleksije odaju latentnu energiju pomračenog duha, spremnog da prasne u blistave drhtaje stiha. Afektivni prostor ovih sećanja je Crna Gora, zemlja kamena i snova, zemlja tmurnih priviđenja i nežnih uspomena, koje se nižu u bolnim pesmama u kojima gorčina, tuga i usamljenost podrhtavaju pod jesenjim metaforama“.

Originalno izdanje „Zapisa s Manitog jezera“ na srpskom jeziku objavio je Prometej iz Novog Sada 2012. godine, a recenziju tog izdanja potpisuje eminentni hrvatski književnik i akademik dr Luko Paljetak.

U pogovoru Paljetak između ostalog kaže: „U zbirci ’Zapisi s Manitog jezera’ pojam Manito jezero i lokalitet je i temeljna metafora iz koje izvire sva njena poetska energija, sav poetski furor autora Slobodana Markovića. // Ove pjesme su, kako (mi) autor kaže u pismu, ’dio sjećanja, dio djetinjstva, dio lomne i kamenite Crne Gore, dio snova, dio ljubavi koja je tinjala i razbuktavala se u srcu i duši’. // Lirski prvenac Slobodana Markovića zrela je, dugo pripremana i njegovana knjiga koja je čekala svoj pravi trenutak, nezaustavljivu provalu Manitog jezera.“

Poezija Slobodana Markovića do sada je prevođena na poljski, bugarski i ruski jezik.KOMENTARI

  1. Indijanac kaže:

    Većina subotičana ne znaju gde se nalazi grad Kluž-Napoka u Rumuniji, nikada čuli.
    Da ste kazali Kolozsvár, mnogi bi znali o kom se gradu radi.

  2. Kolozsvar kaže:

    @Indijanac A gde je Kolozsvár?Nikad cuo

OSTAVITE KOMENTAR