Započeta saradnja Srbije i Mađarske u mehatronici

Danas 02. juna u 10 časova, u Paligo Palus sali Male gostione na Paliću, svečano je otvoren workshop u okviru Projekta saradnje u cilju razvoja zajedničkog studijskog programa iz mehatronike MECHEDU, sufinansiranog od strane Evropske unije u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska- Srbija.

Nosilac projekta je Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica, mađarski partner Viša škola u Kečkemetu, a pridruženi partner Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Cilj MECHEDU projekta je da omogući tehničkim višim školama (Visokoj tehničkoj školi u Subotici i Višoj školi u Kečkemetu) da ojačaju svoju buduću saradnju kroz zajedničku izradu prvostepenog i drugostepenog studijskog programa iz mehatronike, koja će doprineti razvoju ljudskog kapitala šire regije.

Partnerske institucije i njihov pridruženi partner, planiraju da razviju, akredituju, i implementiraju u budućnosti, studijski program iz mehatronike na osnovnim i na master (tj. specijalističke studije) nivou. Pored toga, oni će raditi na tome da osnaže institucionalni kapacitet za sprovođenje visokokvalitetnog studijskog programa iz oblasti mehatronike, da povećaju kvalitet postojećih praksi u obrazovanju inženjera, i da promovišu najbolja rešenja za razvoj nastavnog plana i postizanje institucionalne saradnje.
Razvoj zajedničkog studijskog programa iz mehatronike će angažovati naljbolja rešenja iz oblasti obrazovanja, koja su do sada bili zapostavljeni u regionu. Broj zajedničkih studijskih programa u regionu je minimalan i oni su svi iz oblasti društvenih i humanističkih nauka (studije komunikacije i ekonomije), to jest ne postoji zajednički studijski program iz tehničkih nauka. Zato je MECHEDU jedinstveni projekat. Štaviše, kroz ovaj projekat će se uvesti nekoliko novina u postojeću praksu. U okviru ovih novina možemo istaći razvoj i korišćenje internet platforme za obrazovanje, razvoj kriterijuma upisa na osnovu principa jednakih mogućnosti, obrazovanje o održivom razvoju, nastavni plan i program koja se bazira na kompetencijama, potrebama industrije i studenata.

Slika
SlikaKOMENTARI

  1. adkersu kaže:

    DANAS OD STRANE MENE DOŠLO JE DO PREPOZNAVANJA NEZNENJA UPOTREBE VELIKIH SLOVA NA POČETKU REČI KOJE SU UPOTREBLJENE U PRVOM PASUSU OVE VESTI ZNAČI NAJBOLJE SVE DA PIŠEM VELIKIM SLOVIMA.MISLIM ONO SAD MOGU REČI NEMOGU, NEZNAM, NE ĆE, IZCENIRAO, DAO GO, I OSTALI BISERI. ALA VOLEM PISMENOST!

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: