Zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti do daljnjeg u štrajku

Zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti u Subotici su u štrajku do daljnjeg i rad je obustavljen u potpunosti. Naime, od 24. decembra u Republičkom geodetskom zavodu oko 100 Službi za katastar nepokretnosti na teritoriji AP Vojvodine i jednim delom u Centralnoj Srbiji stupili su u štrajk.


Štrajkački odbor tvrdi da zaposleni u ovoj ustanovi tokom 2018. godine jedini nisu dobili povećanje osnovice od 5%, a da će tako biti i u 2019. kada se osnovica povećava za 7%. Štrajkači tvrde da je to tako zbog toga što su primanja zaposlenih u ovoj ustanovi sastavljena od osnovne plate i dodatka, a da je direktor RGZ doneo odluku da se za nivo povećanja osnovice umanjuje dodatak koji je u Geodetskom zavodu definisan sporazumom iz 2015. godine koji je potpisala i Vlada Republike Srbije. Drugi zahtev tiče se obezbeđivanja sredstava u budžetu Republike za funkcionisanje ove ustanove budući da će Zavod zaposliti više od 500 novih radnika, a u budžetu za 2019. godinu sredstva za to nisu predviđena.

Treći zahtev je, kako kažu štrajkači nastao u toku štrajka. Naime, zbog kako tvrde zaposleni koji su stupili u štrajk, velikog broja nezakonitih odluka koje su donete od strane direktora Republičkog geodetskog zavoda, a koje se pre svega odnose na organizatore i učesnike u štrajku, štrajkački odbor od Vlade traži ispitivanje odgovornosti i smenu direktora RGZ. Službe za katastar koje su u štrajku isključene su sa elektronske pisarnice te je to razlog potpune obustave rada.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. I.S. kaže:

  Tvrdi hleb, od sedam kora u državnoj službi…

 2. stormwatch kaže:

  S obzirom kakvi su neradnici i kako preko k…. rade bilo cega se dotaknu, bolje da svi dobiju otkaze i da se zaposle novi ljudi. Ono koji znaju kako i zele da rade.

 3. saša kaže:

  @I.S
  Pa kad je mekan kad već misliš tako dođi i ti da jedeš taj hleb a ne filozofiraj. Svi mi znamo bolje šta drugi rade ili bi trebali da rade a najmanje se mešamo u svoj posao.

 4. Mt kaže:

  Kao i u svakoj državnoj ustanovi, ima i radnika i neradnika. Mene više brinu SNS zapošljavanja i njihivi poslušnici.

 5. I.S. kaže:

  @Saša
  Pametnjakoviću, radim kod privatnika. O većini prava koja oni kao zaposleni imaju, ja mogu samo da sanjam. A i o njihovoj plati, na koju se bune.
  Mog poslodavca ne zanima većina državnih praznika, a katastar ne radi ni na jedan od njih. Ja često moram ostati duže, niko me ne pita jel hoću niti me dodatno plati. Oni zaključaju vrata svoje ustanove čim im istekne radno vreme. Uđi ponekad u dvorište iza katastra. Uvek ih ima barem troje, četvoro na stepenicama zadnjeg ulaza, kafiraju se i puše.
  I pre nego što mi kažeš kako treba da tražim drugi posao i kako sam sam sebi kriv za to kako mi je kod privatnika, reći ću ti i da sam u godinama u kojima me niko ne bi primio, pa moram da čuvam ovaj šugavi posao koji imam.
  A da… Koliko se sećam, bez političke stranke nisi mogao ni da pomisliš da se zaposliš u katastar.
  Nije mi žao ni jednog parazita u državnoj službi.

 6. (ba)laban kaže:

  To! To! Samo bušite Vučka sa svih strana. Čini mi se da mu se kraj nazire.

  GOTOV JE!!!

  Izgleda su Šiptari bili u pravu kad su rekli da će ubrzo da ga sruše. Ko god da bude zaslužan za to HVALA MU!!!

 7. Box kaže:

  Bice to sve dobro

 8. crni kaže:

  samo još penzioneri da počnu štrajk to bi bilo idealno i prihvatljivo …

 9. stormwatch kaže:

  @saša

  Reci mi samo, pošto je svima jasno da si ti bot na državnim jaslama. Da li botuješ i od kuće ili isključivo kao dodatni rad pored posla u državnoj firmi?

 10. Amanda kaže:

  @(ba)laban : Čini se da su radnici Katastra već odavno ‘ probušili ‘ narod pa sad za te zasluge traže od Vučka veću platu. Čini se,da je čovek zaboravio svoje obećanje.

 11. Goran kaže:

  Sta sam ja proziveo u zadnjih 2 god,ne da im ne bih povecao vec bi radili za dz.Ej,bre,niko od njih ne zna 100%sta je njegov posao,vec ti traze dnk moje prababe samo da ih neko ne bi prozivao,a ja sto treba 100x da se vracam…pa sta to koga boli uvo.I kad se nekako privede sva papirologija kraju vidis da bar 30%papira nije ni trebalo.Ali nisu samo salterski radn.krivi,sefovi,i svi koji smisljaju treba da popiju kazne debele.Joj kako su mene zezali a i jos me zezaju da je to bruka.uffff kako sam besan….

 12. Dva u jedan kaže:

  Do sada nisu radili a sada su u štrajku. Vodi ga Đoka Čvarkov.

 13. stormwatch kaže:

  @Goran

  Upravo tako! Gomila neradnika, dzabalebarosa i lenchuga koja prima veoma visoke plate a ne rade prakticno nista. O neljubaznosti lenih uhljeba tamo ne vredi ni trositi reci. Nek ih zatvore slobodno!

 14. dada kaže:

  Dajte podrsku, slomite gazde.
  Ako Ja kod privatnika nemam platu niti slobodan dan, to je zato sto nemam podrsku sapatnika a ni sindikat?
  A mozda sam lazov ili kukavica?
  Ko koga mije?
  A sta se radi sa obadvije?
  Svi ste sramota.

 15. Ing kaže:

  @ Amanda : Subotički katastar ? Katastrofa -vrše preparcelizacije bez saglasnosti vlasnika . Za te usluge angažuju privatne geometre po ‘ rođacima i stričevima’ . Kada se stranka želi da su mu izvršili preparcelizaciju bez njegovog znanjai nek parcele više ne može pronači obruse mu : ‘šta se bunite to je koštalo hiljadu eura ‘.Molim ? Bez znanja i saglasnosti vlasnika ? Kada ideš da se žališ kažu ti pa vi ste preuzeli rešenje koja je međuvremeno postala pravosnažna, a na rešenju prepoznaš falsifikovani potpis…Molim? A na kraju dobiješ odgovor idite pa se žalite na naša neispravna rešenja u Beogradu sa taksom od po nekoliko stotinu dinara. A da bi predao žalbu sa uplačenom taksom moraš dva dana čekati jer ljudi do spmenika Ivana Sarića stoje u trostrukom redu da to isto urade- Na kraju za njihove propuste niko ne odgovara ,jer opet oštečena strana -stranka treba da plati za njihov propust. Da treba im veća plata..?.ali nekim drugim zaposlenicima koji znaju časno i pošteno raditi a ne po koruptivnim i nestručnim metodamaa uz to i lagati strankama koji ne znaju da se odbrane.

OSTAVITE KOMENTAR