Zaprašivanje komaraca kada se ispune potrebni vremenski uslovi

U Subotici će se zaprašivanje vršiti i sa zemlje i iz vazduha, kada se ispune potrebni vremenski preduslovi.

Za ovogodišnje zaprašivanje komaraca je grad Subotica izdvojila 12,5 miliona dinara, planira se da se u gušće naseljenim delovima grada zaprašivanje vrši sa vozila, a van grada avionski.

Vreme pogoduje razmnožavanju komaraca, stručnjaci kažu da komarci najviše vole mračna, vlažna mesta, a optimalno okruženje su im zelene površine i bare.

Stručni saradnik za zaštitu životne sredine javnog preduzeća Palić-Ludaš Tamaš Vinko kaže da svuda gde ima organske materije mogu da prežive, te da se razmnožavaju i tamo gde to ne bi očekivali. Pogoduju im i baštenska jezera, bare, posude za skupljanje kišnice.

Šef službe za komunalne poslove Goran Išpanović je rekao da se zaprašivanje odraslih komaraca planira za sledeću nedelju, na dva hektara iz aviona i 5,5 hektara sa zemlje. Do sada su zaprašivane larve podelom bioloških tableta stanovništvu. Zaprašivanje se može obaviti samo ako postoje povoljni vremenski uslovi, ako nema padavina, ne duva vetar i ako vreme nije pretoplo.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Rax kaže:

  Izgleda da smo jedina zemlja koja nikako da pogodi vremenske uslove.kod mene,gde su uslovi idealni, nisu zaprasivali od kada zivim u srbiji.jos dok sam zivela u yu,to se radilo. Ubice nas komarci i krpelji. Jedne godine sam imala prilike da vidim kako se zaprasuju komarci sa zemlje.ako se ne varam, firma je izsombora, koja je zaprasila svima jelo, dok su sedeli u cardi na muskom strandu.ja i verujem da se ovim ,takozvanim strucnim firmama debelo plati za usluge i da taj novac iz budzeta i potrosi, ali kako se odrade poslovi, to je vec jako diskutabilno. Volela bih znati, ko to odredjuje,gde ce se zaprasivati.

 2. Salamander kaže:

  Kod nas su uslovi obično najpovoljniji krajem leta jer se svaki put odlaže zaprašivanje. Čekaju da ih prebroje a dotle će nas pojesti. Dolazi prvi vikend koji će biti bez vetra i sunčan ali verovatno im temperatura neće odgovarati tako da sumnjam da će nešto da se desi uskoro, a oni što idu sa zemlje i kao zaprašuju, ne vrede ništa jer hemijsko sredstvo ne dopire do dvorišta pa samo razljute komarce još više – prošle godine su 2 puta prskali sa zemlje i nakon toga je bilo više komaraca nego prije – kao da su ih đubrili. Nekada kada su avionski zaprašivali (na vreme) bili smo “slobodni skoro čitavog leta, a sada em košta em bez efekta.

 3. Indijanac kaže:

  U Mađarskoj su iz aviona kompletnu teritoriju države zaprašivali još pre 1.maja.
  Kod nas bi najverovatnije najidealniji termin bio između Božića i Nove Godine, samo sad nisam siguran da li po gregorijanskom ili julijanskom kalendaru.
  Ubedićše nas na kraju na to, znam iz sada već višegodišnjeg iskustva u poslednjih nekoliko godina.

 4. Laci kaže:

  Kod nas o zaprašivanju saznamo kad padne kiša. Uvek ispadne: “Evo baš smo krenuli da prskamo ali nema uslova”.

 5. Mare kaže:

  Kod nas komarci iznenadjuju u junu, isto kao sto sneg iznenadi u decembru.

OSTAVITE KOMENTAR