Zaštititi granicu, kaže Dačić

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, i ministar unutrašnjih poslova Mađarske, Šandor Pinter, potpisali su  Sporazum o drumskoj, železničkoj i rečnoj kontroli državne granice. Na  Graničnom prelazu „Horgoš“ između dve zemlje potpisan je sporazum i o  obrazovanju zajedničke kancelarije za vezu. Formiranje kancelarije ima za cilj suzbijanje pograničnog kriminala na zajedničkoj granici.

 

– Sporazum je samo jedan od dokumenata koji smo potpisali za saradnji. U pripremi je sporazum o saradnji u vanrednim situacijama, sporazum o saradnji naših unutrašnjih kontrola, odnosno sporazum o saradnji u periodu turističkih sezona. Moram da kažem da granica sa mađarskom je i granica sa Evropskom unijom i ona mora da bude neprobojna za sve vrste pograničnog kriminala. Kao što sam rekao granica sa obe strane treba da bude čvrsta  za ilegalne migrante, a prohodna za građane. Cilj je sa se spreči pogranični kriminal, ali i da se u vreme turističke sezone smanje gužve sa ove strane graničnog prelaza. Problem sa ilegalnim migrantima nema samo naša zemlja, nego i druge države u koje pređu – rekao je ministar policije Ivica Dačić.

 

Potpisani sporazum ići će na ratifikaciju obe vlade.  Godine 2008. u Srbiji je bilo 100 azilanata i kapaciteti Srbije za njihov smeštaj su bili dovoljni. Prošle godine je u našoj zemlji evidentirano oko 3000 azilanata i oko 5000 imigranata. Dačić je rekao da je našu granicu 2011. godine sa obe strane preško 8 miliona ljudi, od kojih su polovina stranci, a od toga broja polovina je prešla na graničnom prelazu Horgoš, što je za 4 odsto više putnika u odnosu na 2010.godinu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR